Балсам за устни

November 22, 2011

Здравейте, момичета!

Скоро очакваме да започне да вали сняг, а веднъж почне ли няма да спре до пролетта. Времето е адски депресиращо в момента - мокро, влажно, ветровито и кално. Не, че имам кой знае какъв социален живот, та поне си седя вкъщи на топло..


Точно по това време на годината устните ми по традиция са в ужасно състояние. Не помага нито скраба, нито балсама. Всичко е временно решение и е ужасно дразнещо. Преди няколко седмици ви помолих на facebook страницата на блога, да ми препоръчате някой качествен балсам, който да ми помогне с борбата със сухата кожа.

Всъщност метеорологичните влияния (вятър, сух въздух) и факта, че през зимата сме дехидратирани, са основния елемент, който кара устните ни да се напукват, да са сухи и да се белят. Препоръчвам ви и да избягвате да ги хапете или облизвате, това допълнително ги изсушава.

Направих си труда специално за вас да потърся кои са най-полезните съставки в един балсам, което да ви улесни при избора, ако сте в подобна ситуация като мен. (Източника е интернет, различни сайтове.)

Beeswax - антисептично и омекотяващо действие 
Пчелният восък се съдържа в голяма част от балсамите за устни. Главните му предимства са, че е натурален продукт, който се добива по естествен път. Спомага за омекотяващото действие върху устните и еластичността им.

Lanolin - омекотява, овлажнява и предпазва.
Eстествено вещество, което осигурява успокояващ и овлажняващ ефект, когато се прилага върху устните. Широко се използва за лечение и профилактика на суха, груба кожа и кожни проблеми. Тъй като ланолин е подобен на растителното масло, произведено от нашите собствени жлези, той може да помогне за намаляване на прекомерната загуба на влага и възстановява мекотата и еластичността на устните. Осигурява защитно покритие, което помага да запазите устните ви меки и еластични.

Cocoa Butter - подхранва и предпазва.
Какаовото масло е естествената мазнина, извлечена от какаовите зърна по време на процеса на производство на шоколад. Какаовото масло е прекрасен овлажнител и се препоръчва за лечение на много кожни заболявания като екзема и дерматит. Когато се нанася на устните, какаовото масло помага на устните да се задържат влага, спомага за предотвратяване на сухота и напукване и ги защитава от факторите на околната среда.

Aloe Butter - помага за по-бързото възстановяване и омекотяването.
Алое е бил използван в продължение на векове за лечение на редица кожни заболявания, включително ускоряване на зарастването на раните и намаляването на възпалението. Благодарение на своите анти-възпалителни и анестезиологични свойства алое може да облекчи болката, свързана със сухи и напукани устни. Друга потенциална полза от алое е хидратиращ и анти-стареене ефекти, които могат да стимулира подмладяване на клетките, и да даде на устните по-младежки вид.

Shea Butter - предпазва от напукване
Маслото от шеа е естествено масло, което предпазва устните от прекомерна сухота. Представлява богат овлажняващ крем, който съдържа много мастни киселини, които са необходими за поддържане еластичността и мекотата на здрави устни.

Избягвайте да си купувате балсами, които съдържат  : Salicylic acid ( чудесен ексфолиант, но твърде изсушаващ), парфюм (изсушава прекомерно устните), силиконово масло (добавка е в балсами за устни, гланцове и червила, прави ги издържливи по-дълго и увеличава трайността на пигмента, за съжаление обаче оформя слой върху устните, който заключва влагата) и petroleum, който се съдържа в огромна част от балсамите на пазара. Темата за ползите от petroleum е малко спорна, но на практика устните не го абсорбират и остава като слой върху тях, който има обратен ефект, а не желаният.

Други съставки, които се съдържат в голяма част от балсамите са тези на ментолова основа и до голяма степен те действат, но ако имате сериозен проблем е по-добре да ги избягвате.

Menthol - убива микробите и облекчава дискомфорта
Ментолът има успокоителни свойства и помага за намаляването на дискомфорта на сухите, напукани устни и болката, свързана с появата на херпес. Ментолът предизвиква хладно и освежаващо усещане. 

Camphor - облекчава болката
Съединение, което се получава по естествен път. Много е подобно на ментола и споделя неговите свойства. Може да действа като лека местна упойка и анти микробен агент срещу микроби. Също така е една от съставките, които облекчават парене, сърбеж и болка, свързана с херпес.

Phenol -  ексфолира и убива бактериите
Основният му ефект е антисептичен. Намалява сърбежа и парене, свързани със сухи, напукани устни и херпес. Помага нежно да се премахне стара, суха и лющеща се кожа, които са типични при много хора с напукани устни.

Препоръчвам ви да използвате балсами на натурална основа. Колкото по-малко химия, толкова по-добре. 

Днес ще ви покажа малко по-различни балсами от това, за което четете обикновено : Nivea  и т.н. (които не са никак лоши също). 


В момента любимите ми балсами са тези на Korres, които са на натурална основа и с ръка на сърцето ви казвам, че никога не съм използвала по-добри. Тези, които имам са два вида : Jasmine и Mango, като по-специално препоръчвам Jasmine. Не е оцветен и придава дискретен блясък на устните, докато другия ги оцветява в оранжево. Най-евтино съм виждала да се продават на asos.com : Link.


Друг фаворит е този на Lipsyl. Не съм сигурна дали се продават в България, но в случай, че сте заинтересовани ги продават на ebay. Много съм впечатлена от това колко много ми помага и колко добре го чувствам. Не е мазен, нито пък тежък. Безцветен е, а аромата му е дискретен.


Този балсам е много евтин. Купих си го отново от asos.com и също ми допада. Не е най-любимият ми, защото усещам, че до известна степен помага, но не и по начина, по който горните два. 

Имам и ревю-та на други балсами, може да погледнете из архива на блога. 

The Body Shop - Lip Butter 
- I love...

За допълнителна грижа, не забравяйте да изпробвате някоя от рецептите ми за домашен ексфолиант : Линк

Винаги съм в търсене на нещо ново, което да пробвам, така че не се притеснявайте да ми препоръчате това, което вие използвате.

Желая ви хубава и приятна вечер!

7 comments

  1. Лелее,тъкмо и аз подготвям подобна публикация за грижата за усните, какво съвпадение! Постът ти изгежда супер, но няма да го чета още, че да не се припокрие нещо с моето произведение. :-)

    ReplyDelete
  2. Е, не се притеснявай. Реално няма как да не си препокриваме темите, така че не е голяма работа. На мене пак ми е интересно да чета.

    ReplyDelete
  3. О супер, много полезна публикация с изчерпателна и интересна информация :)

    ReplyDelete
  4. @Ely Радвам се, че съм успяла да помогна :)

    ReplyDelete
  5. Имам няколко неща да изкажа по тази тема :)
    Първо, убеди ме да се разровя из сайтовете за продуктите на Коррес; второ - балсамите на Нивеа изглежда не ми понасят на мен, защото ми се разцепи устата от (непрекомерно!) използване на един от тях, естествено, точно преди една сватба, та ходих дори на лекар по този повод; оттогава не съм пипала Нивеа. Открих подобен балсам на Eucerin, но напоследък не съм доволна и от него, устните ми са напукани непрекъснато, а когато го ползвам, дори сякаш по-често, сякаш изсмуква водата от тях само и само да си сложа пак от него (или просто си въобразявам, но откакто разбрах това-онова за някои от съставките му, определено май случаят не е такъв). Благодаря за статията, препоръчвам на всички да ползват възможно най-малко химия във всичко или поне да е висококачествена козметиката. Ще ми се да прочета една статия за хубави, НАИСТИНА хубави шампоани.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей и благодаря за коментара.

      Много съжалявам, че си се сблъскала с такъв проблем точно преди сватба и съм убедена колко е било неприятно. Аз в момента използвам само два вида балсам за устни и от двата съм невероятно доволна (единият, от които е на Korres), дори подозирам, че ще спра да си правя експерименти и ще си купувам само тях вече. Ако ги пробваш сподели мнението си, интересно ми е дали и на другите им допада толкова много.

      Delete
    2. Имате само едно разрешение на проблема. Казва се Балсам за устни " Алтея"- Този балсам е изцяло Биологичен -100 %. Серифициран е като такъв от немскиая сертифициращ орган СЕРЕС - GmbH, по стандартите за биологичност USDA - на САЩ.Произвежда го фирма " Алтея Органикс " - Стара Загора - за Японския и Американския пазар.Тел за връзка: 042/653085 .Има го в 2 вида - на база Розово масло и на база Лавандулово масло.
      Гарантирам че ще бъдете напълно удовлетворени


      Борислава

      Delete