Как да харчим по-малко пари за козметика

December 19, 2012

Здравейте, момичета!

От много време ми се върти в главата темата за днешната публикация, но така и не успявах да я формулирам правилно в съзнанието си, за да успея да я пресъздам в текст. 
В крайна сметка реших, че "правилният" момент никога няма да настъпи и няма да имам ясна концепция за това, което искам да кажа, докато не седна и не започна да разсъждавам по темата. 

Живеем в трудни времена и харченето на пари за козметика обикновено е последен приоритет за много от дамите, но ако премислим правилно всяка инвестиция, бихме могли да намалим разходите поне до известна степен. Надявам се моите съвети да ви се сторят полезни.

1

Според мен първата и най-важна стъпка при спестяването на пари е да сме наясно от какво точно имаме нужда. Ако разполагате с много малко средства за грим, то най-доброто, което бихте направили е да си измислите т.нар. "signature look", тоест грим, който смятате, че ви отива и нямате против да носите почти винаги (разбира се, че може да променяте някои дребни детайли) и да си купите необходимите продукти за постигането му, без излишни разточителства и глезотии.

2

Аз често ви говоря за бази, моливи, хайлайтъри и какви ли не още неща, които макар и с чудесно приложение, далеч не са жизненоважни за повечето от нас.
Препоръчвам ви да бъдете откровени със себе си и да си направите списък с това, което ви трябва за постигане на ежедневния си грим, за да сте наясно от какви продукти имате нужда. След като имате листа пред себе си е време да решите как да инвестирате средствата, с които разполагате. Моят съвет е да насочите по-голяма сума към това, което е фокусната точка на целия ви грим. Ако имате проблемна кожа - похарчете по-голяма сума за хубав коректор и фон дьо тен; ако страдате от тъмни кръгове под очите и това е най-големият ви комплекс - инвестирайте в качествен коректор; ако страдате от прекалено омазняване на клепачите - потърсете добра база или спрей, ако искате блестяща кожа - изберете подходящ хайлайтър; ако не можете да излезнете от вкъщи без да контурирате - дайте повече пари за добра брознираща пудра... 
Преценете за какво е добре да похарчите повече пари и от какво може да спестите. Кои продукти от масовите марки са с отлично качество и няма смисъл да им търсите по-скъпи заместители? Спиралите, очните линии и моливите за очи, сенките, червилата - все продукти, които могат да бъдат закупени на отлична цена.


В курса ми има едно момиче от Иран, което не носи никакъв грим по лицето си, но всеки ден идва с червено червило - независимо от сезона, дрехите или каквото и да е било друго. Наскоро я попитах има ли някаква причина за това и тя ми сподели, че не разполага с нищо друго освен едно червило и това за нея е нормалния начин, по който изглежда.
В този смисъл пак искам да кажа, изберете къде искате да е фокусът на грима ви и инвестирайте там. 

 3

Направете си каквото можете сами. Под направете си каквото можете сами разбирам всякакви маски и процедури за тяло, които може да постигнете с продукти, с които почти сигурно вече разполагате. Няма смисъл да си купувате готов скраб за тяло или устни, когато може да си направите такива с подръчни средства. 
Домашните маски за лице обикновено са доста по-полезни за кожата от купешките, а и материалите за направата им са лесно достъпни.
Интернет е безкраен източник на информация и само с едно кликване на мишката, може да намерите всевъзможни рецепти, които да пробвате.  
Аз също съм публикувала няколко, които при мен действат безотказно и горещо ги препоръчвам и на вас : Домашен скраб за устни , Winter ♥

4

Друг много важно нещо, което голяма част от нас неглижираме е да обръщаме внимание на срока на годност на продуктите, които купуваме. Не ви трябва червило, което е със срок на годност от 6 месеца или гел очна линия, чиито срок на годност изтича след няколко седмици. Отваряйте си очите! Имайте в предвид, че е нормално кремовете за очи и лице или спиралите за мигли например да са с посочен по-кратък срок на годност, това не трябва да ви притеснява.

5

Възползвайте се от бонуси и всякакви промоции и промоционални кодове. За съжаление промоциите и намаленията в България не са нещо типично, а ако има такива, то често те не си струват или магазините си разчистват отлежалата стока.
Понякога обаче се случва да попадне човек на някои интересни сделки, от които е добре да се възползва. Най-често те са свързани с покупката на продукт и получаването на друг такъв безплатно или нещо от сорта и евентуално може с приятелка да си поделите сумата или пък да се запасите с нещо, което ще използвате за в бъдеще. 

Харесайте фейсбук страниците на любимите си марки, ако имат сайт, се запишете за newsletter-a им, никога не знаете дали няма да поднесат някоя изненада, която може да ви спести пари.

Понякога списанията предлагат козметични продукти като бонус при покупка, това също е добър вариант, стига да имате необходимост от съответното нещо.

6

Преди да си купите даден продукт силно препоръчвам да потърсите отзиви за него из различните блогове. Така ще може да видите как точно изглежда самият цвят, какви са отзивите на автора и да придобиете малко по-ясна представа като цяло. Няма гаранции, че един и същ продукт ще подейства по един и същ начин на двама души, но поне може да намалите риска до някаква степен. 
Не забравяйте, че понякога по-евтиното излиза по-скъпо. Понякога си струва да похарчим левче повече за по-качествените съставки.

 7

Не купувайте продукти, които не сте пробвали. Често ми се случва специално на мен да съм много доволна от даден продукт (сещам се в момента за сухия си шампоан) и след като го изразходвам да реша да експериментирам и да си купя нещо различно, което в последствие ме разочарова. 
Ние жените сме любопитни същества и постоянно ни се иска да експериментираме и да пробваме различни продукти, но ако нямате излишни пари, заложете на сигурното, няма по-правилно решение от това.

Имам още някои неща, които ми се иска да споделя по темата, но за съжаление ще стане прекалено дълго и тежко четиво, така че си запазвам правото за продължение. Ще се радвам да се включите в дискусията и с удоволствие бих добавила съветите и предложенията ви към публикацията.

10 comments

  1. Много полезна публикация, Жени! Моите блиц съвети са:
    1. Не правете импулсивни покупки, защото просто ви се иска нещо новичко.
    2. Ако тепърва си набирате продукти, помолете опитна приятелка да ви гримира и да узнаете кои цветове ви отиват.
    3. Не се предоверявайте на консултанти в магазините, събирайте информация, но не забравяйте, че това са и продавачи.
    4. Купете си мини контейнери за козметика и си поделете някой по-скъп продукт с приятелка.
    5. Съхранявайте си козметиката при подходящи условия, за да я използвате максимално - не я дръжте на прекалено топло и влажно.
    Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много ти благодаря, Кики! Страхотни съвети си дала и ти, за да допълниш публикацията. Аз със сигурност ще направя втора част и ще включа всички идеи, които споделихте всички тук (като разбира се ви дам кредит, за което). Имам нещо в предвид, но да видим как точно ще успея да го осъществя.

      Много си права, че не трябва да се предоверяваме на консултантките, аз съм супер наивна и могат да ме убедят да си купя какво ли не. Искам само да кажа, че за огромно мое съжаление персонала в голяма част от козметичните магазини няма никаква квалификация да дава каквито и да е препоръки и съвети.

      Delete
  2. Супер полезно! И въпреки, че спазвам поечето от тях, все правя глупости - най-често импулсивни покупки от намаления, или пък си казвам "ама това е за блога" - и след това нещата застояват... И все пак, надъха ме да се постарая малко повече да пестя :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Хахах, Ели и аз не спазвам поне половината от всичко, за което пиша, но това е тема на съвсем различен разговор. Ако не бях малко импулсивен купувач, нямаше как да просъществува блога ми особено дълго, защото нямаше за какво да пиша. При всички положения обаче това, което можем да направим е да си събираме паричките и вместо 5 незначителни и не много качествени продукти, да се сдобием с един, който обаче ще е точно това, от което имам нужда.

      Delete
  3. Аз разполагам с "един камион" декоративна козметика. Като цяло никога не съм имала възможност да се "изхвърлям", повечето ми неща са "куча марка" от типа на Голдън Роуз и сродните й. Мисля, обаче че съм осъвършенствала уменията си и ефекта, който постигам е "меко казано" ослепителен. Вече друг е въпроса за качеството на съставките... Но това мога- това си купувам.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Мила, марката няма никакво значение. Аз от опит вече знам, че дори и много скъпите продукти не винаги отговарят на обещанията си. Дори последните ми "много high end" покупки се оказаха пълни разочарования. Важно е според възможностите си, да избереш най-доброто за себе си и това, което ще ти свърши работа.

      Delete
  4. Доста добри идеи. Относно третия ти съвет, да си направите сами може и много други неща. Аз се запалих по домашно направените кремове, лосиони, масла за тяло и какво ли още не и скоро ще пусна някоя и друга рецепта. Оказа се много по-лесно, бързо и забавно, отколкото си мислех, а що се отнася до парите - няма да повярвате колко евтино излиза един крем за лице! Аз бях изумена и вече си имам домашни кремчета, тампони за махане на грим, и любимият ми успешен експеримент - лак за коса. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Нямам търпение да прочета рецептите ти. Винаги съм в готовност да пробвам домашно приготвени продукти, стига да не изискват супер сложни съставки :)

      Delete
  5. Много хубава и полезна публикация :) Аз също напоследък се улавям колко много неща съм накупила от суета и колко малко от тях ползвам ежедневно. Не ми харесва да трупам и продуктите да ми залежават. Винаги гледам срока на годност, но установявам, че имам толкова много, че просто е абсурд да изразходвам всичко. Ще допълня казаното от теб само с едно нещо - според мен има "базови продукти" - например червило в удачен цвят, един фдт, ако има нужда, очна линия/молив, коректор, един руж и една подходяща палитра сенки. Оттам нататък са глезотии, без които дамите не можем :) Но за човек, който има нужна само от най-необходимото, за мен това са основните продукти. Поздрави от мен! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Всички сме малко или много така, за това и пишем по блоговете според мен. Нали сме жени, трябва да се глезим или угаждаме. Мъжете харесват коли, техника, компютърни джаджи, ние пък червила и лакове :)

      Иначе чудесно си формулирала идеята си за базовите продукти. Аз исках да кажа нещо такова, но на теб определено ти се получи по-добре.

      Delete