Заплетена коса

December 10, 2012

Здравейте, момичета!

През последната година не веднъж ви показвах продукти за коса, които имаха за цел да се справят със заплитането и от голяма част от това, което пробвах бях наистина доволна, но едва през последните няколко месеца реших този проблем до степен, която мен ме задоволява и днес е време да споделя с вас какво точно ми помогна.

Косата ми винаги е била много тънка и дори преди да започна да се боядисвам съм имала абсолютно същият проблем. Невъзможно ми е да я нося пусната и да имам шал или блуза, която да се опира до косата ми, защото само след 30 мин. ще се заформи топка от косми, която отнема много дълго време, ресане и скубане, за да се разплете. Предполагам това обяснение може да ви даде ясна представа в колко неприятно положение се намирах и отчаяните ми опити да намеря нещо, което да отговори на изискванията ми.


От опит мога да кажа, че марката шампоан или балсам няма особено голямо значение и поради тази причина се бях насочила предимно към друг тип продукти, които да омекотят краищата ми и да предотвратят заплитането поне до някаква степен.


  • Първото и най-важно нещо, което направих е да се подстрижа. Разделих се с 10-тина сантиметра и косата ми моментално живна. Съжалявам само, че не си дадох сметка колко важна е тази стъпка и толкова време се мъчих да съживя изтощените си краища. Дори това само по себе си, спомогна до някаква степен за по-лесното разресване и по-малкото разплитане.
  • Започнах да се сресвам в банята веднага, след като поставя балсам или маска. По този начин продукта се разпределя равномерно по краищата на косата и не ми се налага да дърпам с четката след това. Косата ми става много мекичка и това допълнително спомогна за по-малкото заплитане.
  • Спрях да нося косата си на кок. Обикновено, когато съм си вкъщи винаги носех косата си на кок, за да не ми се пречка, но за съжаление често се образуваха възли точно под кока и по линията на врата. Вместо това реших да я нося на плитка и съм много доволна, защото веднъж сплетена така, не дава никаква възможност на косата ми да мърда, независимо дали гледам телевизия или четка книга и косата ми се опира на възглавница например.

Пробвала съм много подхранваща масла и кристали за коса, но нищо не може да се сравни с последната ми придобивка от арганово масло на Моroccan Oil. Всъщност концентрацията на въпросното"вълшебно" масло не е много голяма, осовната съставка в продукта е силикон, което не съм твърде наясно дали е добро или лошо нещо, но ако действително образува някакъв филм върху краищата и дължините на косата и предотвратява заплитането аз съм с две ръце за!

Продуктите, които съдържат екстракт от това масло станаха много популярни през последните 2,3 години и за тези, които не са наясно какво точно представлява аргановото масло мога накратко да обясня, че това е продукт, който се добива от арганово дърво, което пък вирее в Мароко. Използва се в много различни индустрии, но когато се касае конкретно за козметиката основните предимствата на този продукт са :
- хидратира по естествен начин косата и кожата;
- прониква в дълбоките слоеве на косъма/епидермиса и подобрява еластичността им;
- "укротява" опърничевата коса, която трудно подлежи на стилизиране;
- натуралните антиоксиданти спомагат за възстановяването на повредената клетъчна мембрана на косъма.

Аз до скоро живях със заблудата, че всички тези популярни продукти съдържат 100% арганово масло, но прочетох една статия, в която подробно бе обяснено, че те са по-скоро стилизиращи продукти, а 100%-вото масло се продава отделно. Чела съм чудесни отзиви и за чистото кокосово масло, но все още не съм решила кое от двете точно да си купя.


Друг продукт, който изключително много ми помогна е четката Tangle Teezer - Link, за която съм ви говорила нееднократно. Нямам идея какво и как прави, но много улеснява целият процес на ресане, който в противен случай може да продължи цял час, а дори и повече. За съжаление след вече повече от година използване, започнах да забелязвам, че бодличките в краищата са се износили и направо се огъват при допир с косата ми. Време е да я пенсионирам и в момента разглеждам някои други варианти за четки. 
Като цяло се примирих с факта, че няма да имам гладка коса и ще си ходя с възелчета и топчици в нея до края на живота си, за това и толкова държа четката, която използвам да ми върши работа.


Отделно разбира се използвам и маска за коса, балсами, както и други продукти, които имат за цел да предотвратят разплитането и като цяло има резултат, но той не е перманентен.

Ще се радвам ако споделите с мен кои са вашите трикове, които ви помагат в случай, че имате проблем като моя и кои ви помагат в "борбата" срещу заплитането.
В следващата публикация по темата, ще ви покажа подхранващите продукти, които използвам и отзивите си за тях.

10 comments

  1. Здравей! И аз имам същия проблем, но при мен е малко по-добре. Правя всичко, което и ти без плитката. Кока си ми е навик, от който трудно ще се откажа. Понякога спя с плитка и тогава не ми се заплита косата. Даже ей сега ще я сплета пак. :) А при мен понякога маските никаква работа не вършат.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Аз съм същата.. Имам чувството, че живея с кок на главата, а това изобщо не прави живота ми по-лесен, дори напротив. Аз от маските съм доволна като временно решение на проблема, но след първия ден след измиването, косата ми е в първоначалното си състояние. Видях се в чудо.

      Delete
  2. Първата снимка много ме разсмя :D

    И аз нося косата си сплетена или вдигната на висока опашка. След като нанеса балсам, разресвам косата си (само с пръсти, защото с четка имам усещането, че я накъсвам) и като изплаквам балсама тя си остава гладка.
    Не знам дали си въобразявам, но когато си изправям косата с преса, тя не се заплита толкова лесно. Ако косата ти е суха, това няма да помогне, защото високата температура ще я изсуши допълнително.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Аз преди много я изправях моята, но в момента е толкова суха, че избягвам да поглеждам даже към пресата или машата. Иначе съм съгласна, че има ефект.

      Delete
  3. При мен с косата положението е абсолютно същото. Май за момента единственото, което ме спасява е редовното подстригване. Аз иначе имам нормална към мазна коса и пресата също ми помага. Или си правя с пресата за изправяне леки къдрици, или приглаждам само краищата, но пък винаги с продукт за термо защита, иначе положението става по-зле.

    ReplyDelete
    Replies
    1. При мен положението е същото. Не мога да имам дълга коса, колкото и да ми се иска. Единственото спасение е ножицата.

      Delete
  4. И аз имам същия проблем с моята коса :Д (всъщност не знам кой няма ;) ), става ми на топка/гнездо на врата от яките и шаловете и няма спасение просто.... И аз ползвам Tangle Teezer (и моят е розов ;) ) и определено помага в разплитането на възлите. А на това мароканско злато му се каня вече половин година и е крайно време да си го взема най-накрая май!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Според мен, ще ти хареса. Не съм особено убедена в лечебните му свойства, но приглажда много добре краищата, без да ги утежнява и прическата ми е подредена цял ден. Пробвала ли си 100%-во арганово масло?

      Delete
    2. Не съм пробвала никакво масло досега за след миене, ако трябва да съм честна. Моята фризьорка ми слага мароканско след като ме изсуши, но това се случва веднъж на месеца общо взето. По принцип слагам доста силни маски докато се мия и освен хийт протектор (не винаги...) не слагам друго на краищата си (което възнамерявам да променя, тъй като наистина не е достатъчно). От една година насам ползвам палмово масло като маска преди миене (на Leonor Greyl) и съм изключително доволна от резултата. Според мен много помага да предотврати цъфтенето на краищата и да ги омекоти.

      Delete
  5. Не знам дали ще е от голяма помощ, но напоследък ползвам това:
    http://lakmeusa.com/colorist-corner/wp-content/uploads/2012/10/45501-L2-300ml.jpg
    Предназначено е да спомага по-лесното разресване и според мен си върши работата. Пръскам си цялата коса сравнително щедро (без корените) и определено се сресвам по-лесно и без скубане. Тъй като отскоро имам проблеми със заплитането не съм пробвала много продукти, но това върши добра работа :)

    ReplyDelete