Declutter Part 2 - Narrowing Down My Products : Nail Polish & Eyeliners

March 22, 2015

Declutter публикациите ми са сред най-четените в блога и искам да ви благодаря сърдечно за интереса и подкрепата. 

Вдъхновението все още не ме е напуснало и продължавам да преследвам поставените цели. Постоянно търся нови начини, които да стимулират прогреса ми и се уча от неуспехите и грешките.
Предишният път ви разказах за едно от последните си предизвикателства, което има за цел да ми помогне да изразходвам част от декоративната си козметика, тъй като това е и категорията продукти, които свършвам най-бавно, а и имам тенденцията да трупам. До този момент мога да кажа, че "експериментът" е успешен и съм доволна от темпото, което държа, а фактът, че не гоня срокове определено помага.

Днес съм решила да ви върна назад във времето и по-специално към втората част на серията, в която преди време ви показах продуктите за устни, които притежавам и с кои от тях реших да се разделя. Още тогава ви споменах, че за мен не е важно просто да изхвърля това, което не ми трябва, а да осмисля по-добре сама за себе си от кое по колко имам и да намеря начин да използвам продуктите си. Продължавам да стоя зад думите си и гледайки към настоящата си колекция от червила и гланцове, виждам пред себе си продукти, които харесвам и имам желанието да нося.
Този резултат ме стимулира да погледна и в някои от останалите категории продукти, с които разполагам, да се отърва от всичко излишно и старо, за да мога да фокусирам вниманието си върху онова, което ми доставя удоволствие да използвам.
Спрях се на лаковете си за нокти, тъй като със сигурност зная, че имам няколко шишенца, които са вече неизползваеми, както и няколко, които никога не нося, ще ви покажа с какво реших да се разделя и какво запазих за себе си. Същото важи и за моливите, чиято бройка много драстично намалих, както ще се убедите след малко. 



Лаковете за нокти са ми слабост и често допълвам колекцията си с по някое сезонно допълнение. В средата на миналата година реших, че съм доволна от бройката, с която разполагам и реших драстично да намаля новите покупки, което определено даде резултат и за момента се чувствам удовлетворена от разнообразието, с което разполагам. 
Нямам любима марка, обикновено купувам един лак, защото цвета ми харесва, без значение чие име стои върху шишенцето, но най-много имам на OPI, което предполагам подсказва, че имам афинитет към тях.


Преглеждайки всички лакове, които имам успях да ги разделя в три категории - такива, които ще запазя, които ще изхвърля и които ще подаря. 
Установих, че минитата ми издават багажа най-бързо, което за пореден път затвърди мнението ми, че макар и практични не си струват парите и както ще се убедите сами след малко, почти всичко, с което избрах да се разделя е в мини вариант. 
Преброих всички лакове и ако познанията ми по математика не са ме подвели разполагам с точно 95 лака за нокти. 


Избрах да се разделя с осем от тях, тъй като никога не ги нося, прекалено много са се сгъстили или нещо в тях ме дразни. 

Candy Floss & Melon на Mavala се сгъстиха много бързо, на няколко пъти ги разреждах, но в крайна сметка така и не можахме да се сработим, макар че самите цветове харесвам и ги носих не малко пъти.
Същото важи и за Dating Coral на L'Oreal - един от най-красивите коралови цветове, с които разполагам, останало ми е много малко количество в шишенцето, но се сгъсти и е абсолютно неизползваем.
Lemon Drop на Rimmel е с ужасна формула, каквото и да го правя стои неравен, личат си следи от четката и просто не си струва усилието. 
1 & Pistachio Ice Cream на MUA са разкошни цветове, но четките им ме дразнят и просто не ги нося - никога.
Orange Lane на H&M е друг лак, който не слагам и няма смисъл да пазя. 


Пет от тях избрах да подаря. Носила съм ги едва няколко пъти, не са стари, така че предпочитам някой друг да има възможност да им се радва, отколкото да изветряват в шкафовете ми. 

Комплекта на Hope Girl, който дойде в една от Memebox кутиите ми съм носила точно веднъж. Не са моите цветове, не се оказаха достатъчно наситени за моя вкус и смятам, че е удачно да ги дам на някого, който харесва такъв тип лак. 
248 на Hot Makeup съм носила един път, не си падам по такива цветове и зная, че няма да го нося. 
Този на Models Own няма име, имам го от около година, не съм го носила повече от два пъти, зная, че и за в бъдеще няма да го използвам.
Saved By The Blue на Wet n Wild е невероятно красив, но не мога да се разбера с четката му, което ме кара да го избягвам. 
Nothin' Mousie 'Bout It на OPI е от този тип лакове, които изискват време и търпение, които аз нямам. 
Хайвер-маникюр не си правя, не е мой стил.


Nails Inc - Victoria, на Claudia - без име и на OPI - Stay The Night са чисто нови. Възнамерявам да подаря. 


Имам и четири броя лакове, които никога не нося, но не съм решила какво точно да ги правя. Много ги харесвам като цветове, особено тези на Essie, но четката им е от старите - тънка и малка, свикнала съм на новите им и просто избягвам да ги слагам. 
Тези на Isadora пък макар и разкошни правят ноктите ми да изглеждат по начин, който не ми харесва.
Не съм решила какво ще е съдбата им все още, тези дни ще ги сложа още веднъж и ако преценя, че няма да ги нося, ще ги подаря. 

Равносметката е следната : От общо 95 лака за нокти, изхвърлям 8, подарявам 8 и обмислям съдбата на 4. Ако реша да запазя последните 4, оставам с общо 79 лака, ако пък не - със 75


Моливите за очи са друга категория, която много харесвам, но и в която си имам силно изразени фаворити и количеството, с което разполагам ми е абсолютно излишно. Реших да изхвърля всичко, което не нося, независимо дали ми харесва или не, познавам се и зная, че ситуацията няма да се промени, така че е излишно да държа нещо, само за да го имам. 


Разполагам с три молива за устни, от които не успях да открия един - Subculture на MAC, няма да се учудя ако съм го подарила без да искам, тъй като миналата година раздадох всички, които имах.
Останалите два са на Essence и финландска марка Mschic, реших да запазя този на Essence - Coral Nude, защото ми харесва и го слагам от време на време, другия не ми представлява интерес.


Имам 5 молива за очи в Jumbo вариант и една синя очна линия с брокат, която седеше в същата кутия и реших да я включа в публикацията по изключение. Изхвърлям и очната линия - не нося такива продукти, а и като качество не смятам, че си заслужава.


Изхвърлям този на Avon от серията SuperShock, за съжаление установих, че е изсъхнал и е негоден за употреба. От едната си страна е кафяв, от другата перлено бял - харесваше ми, но не съм го носила толкова, колкото е трябвало.


Имах и 18 молива за очи в най-различни цветове, част от тях са стари, но пазех по сантиментални причини, а други са ми ненужни и не посягам често към тях.


Разделих се с цели 9 от тях - предимно на Impala и Avon, както и един от Memebox, който не е носен никога, а се оказа, че е изсъхнал.


Запазих 9 - всички са ми много любими, нося непрекъснато, а част от тях съм си купувала няколко пъти. Смятам, че са ми достатъчни и задоволяват изцяло всичките ми претенции.
Сред любимите ми са този на MAC - Teddy, на Rimmel - Taupe и двустранния на Urban Decay

Имах 25 молива и една очна линия. Разделих се с 11 молива и една очна линия и запазих 9 обикновени молива и 4 Jumbo такива.

Това бе всичко, което избрах да ви покажа този път. 
Искам да споделя с вас и че в края на миналата година подарих всички "резервни" лакове и моливи, които имах, така че не разполагам с нищо, което пазя за ново.

Надявам се публикацията да ви е била интересна и да съм ви мотивирала и вас да изхвърлите всичко ненужно.

4 comments

  1. Страхотни публикации, чета ги с интерес. Много мотивиращи да използвам всичко налично, което харесвам и да отложим и премислим покупката на следваия подобен просдукт с още мъничко време.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти много :) Аз обичам козметиката и винаги ще си ми е слабо място, предимно за това си давам парите и знам, че няма вариант, в който да не купувам нищо изобщо, за това искам да се науча поне да си ползвам продуктите, а не само да ги трупам.

      Delete
  2. И аз много харесвам тези твои публикации. Браво за решението да изхвърлиш неща, които харесваш, но не носиш - аз още се боря с някои продукти,които пазя, просто защото "все някога ще ми потрябва".

    ReplyDelete
    Replies
    1. Познавам се и знам, че щом нещо не съм ползвала от години, шанса изеднъж да ситуацията да се промени клони към нула, така че няма смисъл да се самозаблуждавам. Не е приятно, не ми харесва да изхвърлям продукти, за които съм дала пари, но с моето хоби няма как.

      Delete