Нови покупки - здравословно хранене, добавки, супер храни #1

February 12, 2019

Здравейте, приятели!

Днешната тема е посветена на здравословното хранене и ще ви разкажа повече за новите си покупки - супер храни и добавки, които консумирам ежедневно, както и малко повече за процеса ми на хранене.

Здравословно хранене за мен - как се храня, промени в режима ми.

Промених драстично навиците си на хранене и групите храни, които консумирам ежедневно, което от своя страна доведе до загуба на излишното тегло и подобряване на кондицията ми като цяло.
Свалих почти 30 килограма, което знам, че звучи много и не съм сигурна, че аз напълно осъзнавам какво означава за мен самата. Още по-невероятно ще прозвучи, че през цялото време така и не спазвах някаква конкретна диета, а по-скоро се доверих на интуицията си и на собствените си проучвания по темата и какво би било добре да консумирам.
Работя много усърдно да подобря отношението си към храната и като цяло културата си на хранене. процеса е изключително труден и макар да виждам огромен прогрес, пътя пред мен е все още дълъг. 

Сред най-позитивните ефекти, които получих като резултат от отслабването са по-скоро възможността да променя начина по-който гледам на храната. И макар да имам своите моменти на слабост все още, далеч повече слушам тялото си и се старая да му осигурявам това, от което се нуждае в съответствие с това как се чувствам през определения ден.
Понякога приемам повече калории от необходимото, друг път се чувствам идеално балансирана. Каро цяло обаче гледам да не се лишавам, никога не седя гладна и избирам продукти, които да са минимално преработени и по възможност да не съдържат захар или производни. Готвя си редовно, внимавам с повишаващи инсулина храни (инсулинова резистентност, тема на друг разговор), приемам фибри и необходимите за мен добавки.
Същевременно не вярвам в ограничаването и се опитвам да правя по-добри избори дори и когато си позволявам сладко и други изкушения.  

Здравословно хранене - нови придобивки, супер храни, добавки. Отслабване, вкусно.



 Здравословно хранене - нови придобивки, супер храни и добавки.


В днешната публикация, която възнамерявам да стане и редовна рубрика в блога, ще ви покажа кои нови храни и добавки си купих при последната ми поръчка от любимия онлайн магазин за здравословни стоки - www.thebodystore.se и се надявам да ви бъде интересно.

Правя такава поръчка обикновено веднъж или два пъти месечно. Със сигурност имам своите любимци и онова, което винаги дължа да имам под ръка вкъщи, но пък от време на време си позволявам да пробвам и нещо ново, което ми се е сторило интересно и искам да пробвам.
Давам си сметка, че света на супер храните, пудри, гъби, водорасли и заместители на почти всичко вкусно е изцяло необятен и гледам да не се поддавам излишно много на внушения от инфлуенсъри. Гледам да се придържам към някакви по-базови продукти и макар да си позволявам някакви странности понякога, почти всичко, което консумирам е в границите на типичното. 

Здравословно хранене - нови придобивки, супер храни, добавки. Фибри, семена.


Müsli Chunky, 500 g на Clean Eating е мюсли направено на базата на семена и ядки. Не съдържа сушени плодове или захар, богато е на фибри и протеини, засища, сладнее и е ужасно вкусно.
Комбинацията от слънчогледови и тиквени семки, кокосов чипс, лешници, пекан, бразилски орех, ванилия и канела го прави неописуемо изкушително. Съдържа еритриол (заместител на захарта), който не повишава кръвната захар.
Консумирам го или на закуска в комбинация със соево кисело мляко и боровинки или директно от опаковката, когато много ми се дояде нещо сладичко.
Възнамерявам да експериментирам и да се науча как да си го правя сама и ако успея, задължително ще споделя рецептата.

Ekologiskt Chia Knäckebröd, 160 g на Clean Eating е хрупкав сухар, отново на базата на семена, който е подходящ за консумиране под формата на сандвич, може да се запича с различни топинги, да се натроши върху салатка или просто да се хапва за екстра енергия при необходимост.
Варианта с чия не съм пробвала до момента, но останалите два с пармезан и тиквени семена са ми абсолютни фаворити и съм купувала повече от веднъж.

Здравословно хранене - нови придобивки, супер храни, добавки. Нисковъглехидратна храна.

LowCarb - Protein Plus Fullkorn е пълнозърнест нисковъглехидратен хляб. Не го консумирам кой знае колко често, но е супер вкусен, най-вече след като е леко препечен в тостера. Никога не съм била огромен фен на хляба и като цяло не ми липсва, но пък искам да имам под ръка ако ми се дояде. Държа си го замразен във фризера и това не повлиява на вкуса.

Organic Better Than Rice, 385 g на Better Than Foods е наподобяващо ориз производно на японската гъба - коняк. Специално тази марка обогатява продуктите си с фибри. Интересното е, че коняк гъбата е естествено лишена от глутен, много ниско калорична и почти без каквито и да е въглехидрати. 
Ползвала съм паста на същия принцип от друга марка и беше меко казано отвратителна. 
Белият ориз определено обаче е от онези неща, които много ми липсват и тази алтернатива, която иначе е лишена от всякакъв вкус и добива вкуса на соса или ястието, с което се комбинира, ми върши работа. 
Консистенцията и текстурата ми се сториха изненадващо приятни, засища ме и ми дава усещането, че ям ориз. Не консумирам кой знае колко често, но пък имам под ръка, когато реша, че ми трябва. 


Organic Better Than Pasta Spaghetti, 385 g на Better Than Foods е абсолютното същото нещо като ориза, само че идва под формата на спагети. Може да се вари, пържи, пече или добавя към сосове и ястия. 
Допада ми поради факта, че има толкова натурален вкус и запазва форма и текстура независимо от начина на приготвяне. Отново не е нещо, което ям всяка седмица, но имам вкъщи ако реша, че ми трябва. 


Здравословно хранене - нови придобивки, супер храни, добавки. вкусно и полезно



Mandelsmör, 180 gram на Renée Voltaire е категорично най-вкусното бадемово масло, което съм яла някога. Пробвала съм всички марки на пазара и това ми е фаворит. Ядките са печени и леко подсолени. Не съдържа нищо друго в състава си.
Консумирам в комбинация с плодове, използвам при десерти, при салати, с мюсли, на закуска, върху сандвич или директно от бурканчето. Уникална вкусотия, никога не се лишавам от него. 

Low Carb Belgian Hazelnut Spread, 250 g на Carbzone (които между другото правят уникална тортия от домати) е нов за мен продукт. Би трябвало да е нисковъглехидратна и несъдържаща версия на Нутела. Съдържа какао, лешници и е подсладен с еритриол. 
Излишно е да казвам, че го пробвах веднага и честно да си призная не усещам лешниците чак толкова много, по-скоро наподобява гъст какаов крем. Доста е вкусен и става все по-вкусен след първата лъжица. 
Ще си го добавям към палачини, мюсли, плод и каквото друго ми се струва вкусно. 


Здравословно хранене - нови придобивки, супер храни, добавки


Sport-Crunch, 40g на NICKS са протеинови барчета, които са нисковъглехидратни, много богати на фибри и не съдържат захар. Подсладени са със стевия, много са хрупкави и ужасно вкусни. Ужасно пристрастяващи и гледам да внимавам с консумацията им, но ако реша, че искам нещо сладичко са добра алтернатива, която пасва на хранителните ми предпочитания. 
Взех си варианта с портокал и ванилия, които всъщност са ми и най-любими. 
От скоро имат и вариант с ядки, който е също много успешен и ще консумирам и за в бъдеще, 


Pukka Three Mint - Научих се да пия чай и консумирам дневно поне по 2 или 3 чаши. Оказа се, че сред любимите ми са ментовите, а сред всички ментови е този на Pukka. Купувам сигурно 20-тата опаковка от него и е нещо, което присъства у дома постоянно.  


Ежедневно консумирам няколко различни хранителни добавки, сред които най-важните са ми определено витамин б12.  Vitamin B12, 100 caps на Vitaprana  съдържат 1000µg
metylkobalamin и много спомогнаха за подобрението на косопада ми и като цяло за това да мисля по-ясно. 

Темата за здравословното хранене


Това бяха всички нови покупки свързани с режима ми на хранене за този месец. Голяма част от тях ще виждате и за в бъдеще, но понеже си позволявам експерименти понякога, ще се постарая да ви показвам и тях.
Между другото предния път си поръчах масло от орехи. Нямам идея какво да го правя.. Имате ли някакви идеи? Не искам да го хвърлям, но нямам ни най-малка представя как мога да го консумирам.

Скоро ще ви разкажа и за това как отслабнах с около 30 килограма, без да се ограничавам от храна, с тренировки и нов начин на мислене.

4 comments

  1. Изключително интересна публикация. Благодаря!
    С интерес ще следя и очаквам и други публикации на тема покупки, свързани със здравословното хранене, както и за начина, по който си отслабнала. Със сигурност си е истинско геройство и ще е ценно да споделиш опита си. Давам идея за цяла поредица - какво ядох днес :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря за отзивите. Публикации с покупки ще има редовно, защото пазарувам много и съм тествала какво ли не вече. И за отслабването също съм подготвила публикацията, не зная кога ще я пусна, но надявам се да е скоро. Иска ми се да си събера мислите и да мога да бъда полезна, а не да си говорим само празни приказки.

      Много съм горда със себе си, че имах волята да отслабна. Случи се в най-правилния момент и за момента поне нямам проблем да задържа сваленото. Имам едни 4 килограма до заветната цел, но нямам конкретен срок да го постигна.

      Мерси и за предложението, ще покажа с какво се храня и част от рецептите ми (аз ям много простички храни и чак рецепти е силно казано), но още си изяснявам концепцията и процеса по заснемане на кадрите. Не е точно толкова лесно, колкото си го представях :)

      Delete
  2. Следвам препоръките и имам вече напредък. За 40 дни- минус 5 килограма.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Брааааааво! И да увеличиш тренировките малко :)

      Delete