Малки навици за големи успехи - как да имплементираме и усвоим нови навици.

February 1, 2019

Здравейте, приятели!

В днешната публикация от рубриката ми за личностно развитие, ще си говорим за навиците.
Първоначалната ми идея бе да ви разкажа за онези малки промени, които въведох в дневната си рутина през деня, за да подобря качеството си на живот и как се чувствам. В последствие обаче прецених, че далеч по-полезно би било първо да обсъдим навиците като цяло. Такъв тип дискусии са ми винаги полезни и много интересни и много ми се иска да ги превърна в редовна част от съдържанието на блога.
Със сигурност няма да пропусна и да ви разкажа за новото, което правя, но някак си ми се искаше да включа и малко предистория, за да може публикацията да добие по-завършен вид и да включва повече нюанси.

Следене навици - шаблон, имплементиране

 Създаване и имплементиране на нови навици


Много "модерно" е да се говори за имплементирането на нови навици и всяка нова година е нов повод за гръмки обещания, подготовки, писания в тефтери и планиране. Истината е, че колкото и планера да има човек, не факта, че нещо е записано в него ни подтиква да го свършим. От собствен опит знам, че правя листи, планирам, декорирам, подчертавам и в крайна сметка ако въпросното нещо не ми е достатъчно важно или интересно, то просто не се случва. За това и изобщо не се притеснявам да правя промени по всяко време на годината, без да изчаквам някакъв специален ден, час, момент.. Собствената ми мотивация и желанието да направя нещо полезно за мен самата, са онези действащи сили, които ме подтикват да върша планираното, а не субективни фактори като - ново начало или нова седмица.
Мотивацията сама по себе си не е достатъчна при изграждането на нови добри навици. Мозъка ни има тенденция да се фокусира върху негативното и причините поради, които да не можем да свършим нещо, така че правилен подход и целенасоченост са други важни фактори за успеха. 

Нови навици - създаване, усвояване, шаблон

Какво всъщност представляват навиците?

Навиците представляват сами по себе си действие или поведение, което вършим редовно и което е обикновено несъзнателно. 
Според анализаторите на тези процеси, те включват обикновено три основни стъпки :

  • Сигнал - място, време, пространство;
  • Рутина - самото действие;
  • Възнаграждение - резултата от действието.
Тоест, за да въведем нови навици в рутината си е необходимо да ги превърнем в нещо, което вършим несъзнателно и процес, който се самопробужда от някакъв сигнал и ни носи някакъв тип възнаграждение. 

Добри навици vs Лоши навици?


Понятието добър или лош навик по дефиниция се определя от резултата от нашите неосъзнати действия или решения, които взимаме всекидневно. Съвсем очаквано за всеки те биха били различни и ако за мен например това да натискам snooze бутона на алармата всяка сутрин поне 30 минути преди наистина да трябва да ставам, ми носи стрес и неспокоен сън, то на вас може да действа по различен начин.
От собствен опит зная, че не винаги трудната част е да промениш даден свой навик, а по-скоро да идентифираш коя част от рутината ти не те удовлетворява. Да идентифираш сигнала, който те предизвиква да вършиш определено нещо, за да можеш да реагираш адекватно и моментално и да го замениш с друго такова, което би имало съвсем различен завършек.

Мозъчните процеси и навиците?


Изчетох много информация по темата и макар повечето от онова публикувано онлайн да е супер интересно и пълно с терминология, която не винаги и във всякакъв контекст мога да разбера, много ми се искаше да зачекна темата - съвсем отгоре и със сигурност от перспективата на обикновен читател. 
Според проучванията 40% от всичко, което правим през деня е базирано на навиците. Действия, които автоматично вършим - на автопилот. Това се дължи на факта, че сигналите, които мозъчните клетки изпращат помежду си изграждат определени шаблони, които от совя страна спомагат за пестенето на енергия. За това и всеки път, когато искаме да въведем нов навик в рутината си, трябва съзнателно да го повтаряме, за да изградим въпросния шаблон, който пък от своя страна от само себе си задействат извършването на действие, щом мозъка получи сигнал за това.

Шаблон нови навици, имплементиране, следене

Как да изградим нови навици?


Всъщност изграждането на нови навици не е особено сложен процес и е базиран на повторение. 
Прави ми впечатление, че много хора цитират т.нар. "изследвания", които доказват, че са необходими 21 дни, за да може човек да усвои нов навик. И може би в някой ситуации това е вярно, но от собствен опит зная, че фокусирайки се върху определен период, по-скоро се разсейвам и допълнително и излишно стресирам. В крайна сметка важно ли е дали отнема седмица, две или пет? Някак си ми е непонятно как ще идентифирам нещо негативно, което съм вършила цял живот, ще реагирам в правилния момент да го заменя с нещо друго и мозъка ми автоматично ще се пренастрои за 4 седмици. Може би мога да се науча да си оправям леглото всеки ден за този период, но за рутини, които искам да бъдат перманентни, някак си да си поставям рамки ми е излишно. 

Споменах ви няколко пъти, че репетицията и постоянството играят най-важната роля във въпросния процес и може би сред най-важната стъпка, която трябва да предприемем е чисто и просто да си напомняме ежедневно да правим нещо. 
Често се улавям, че си планирам някакви нови неща, които бързо ми омръзват и липсата на постоянство е камъчето, което обръща каруцата всеки път. За това и смятам, че малките стъпки, дребните навици, онова, което е осъществимо, което по някакъв начин би допринесло позитивно за това как се чувстваме е правилният път към големите успехи. 
За това и се фокусирам върху навици, които да ме направят по-организирана и подредена, да подобрят начина ми на хранене, мислене, спорт, да ми дадат енергия и мотивация. Веднъж подобрила тези аспекти от ежедневието си, ще ми дадат необходимия тласък за промени и в други насоки. 

Ето и няколко практични съвета, които аз в момента практикувам за това как да усвоим нови навици :

  • Постоянство и репетиция всеки ден;
  •  Не си поставяйте срокове, те не са от значение;
  • Фокусирахте се върху съзнати действия, които да ви дадат желаното възнаграждение;
  • Следете навиците си и не пропускайте дни;
  • Опитайте се да обвържете навика с определен сигнал. Така например ако искате да си оправяте леглото всеки ден, не чакайте до обяд, а се старайте това да се случва в един и същи момент всеки ден;
  • Не се притеснявайте, че може да се провалите. Всички се проваляме. Важното е да осъзнаем пропуските и ако сме сериозни в намеренията си да не се отказваме;
  • Фокусирайте се върху онова, което въпросния нов навик ще ви даде. Крайната цел е основен двигател при процеса;
  • Избирайте навици, които имат смисъл за вас и вашият живот. Не се влияйте от инфлуенсъри, звезди, телевизия или приятели. Съзнателно работете, за да подобрите себе си и начина, по който ВИЕ искате да живеете. Така си гарантирате по-голям шанс за успех. Така например за много от вас реалистичен навик би бил да имате 3 часова сутришна рутина, която да включва медитация, спорт, закуска, йога, планери и разходки, но за някого като мен, който става в 5 за работа е нереалистична цел.

Следене на навици?


Не ви е необходим сепциален планер, шаблон, графика или каквото и да е друго от модерните в днешно време приспособления за следене на навици. 
При всички положения обаче шарените планери определено помагат за по-редовното попълване. 
Аз използвам готов шаблон в моя органайзер и там си отбелязвам всички дни, в които съм успяла да осъществя планираното ново действие, но по-важно ми е всъщност да си отбележа дните, в които не съм и съответно да си запиша защо. В крайна сметка така ми е по-лесно да идентифирам онова, което не работи при мен и съответно мога да променя, ако видя, че се повтаря постоянно. 
Добре е да следите новият навик поне в периода от 60 дни, за да сте напълно убедени, че се е превърнал в рутина. 

Ако все пак си търсите лесен шаблон, който да ви даде първоначален тласък, то може да свалите такъв от линка по-долу :

Надявам се днешната публикация да ви е била от полза и да ви бъде от полза в процеса на усвояване на нови навици. 
Не всичко и не винаги работи, независимо от желанието ни. Важно е обаче да се възползваме максимално от моментите, в които сме твърдо решени да предприемем промяна. Мотивацията е основна движеща сила за всички промени в живота ни. Използвайте я разумно и по предназначение.

Post a Comment