Сладко от малини и чиа семена

February 26, 2019

Здравейте, приятели!

Днес ще готвим!  Сладко от малини и чиа семена, без захар и консерванти. Бързо, лесно и вкусно.

Закуската никога не е била някаква специална традиция в нашия дом и не съм израстнала с идеята и нагласата, че е важно да закусвам. Познавам хора, които не могат да си представят живота си без да си хапнали нещо вкусничко независимо от ранния час, в който се събуждат и такива, които не могат да функционират без да имат нещо в корема. 
Аз спадам в една друга категория от хора, които нямат никакъв проблем да не се хранят поне до обяд и по-никакъв начин не забелязвам това да ми се отразява на кондиция или настроение.


В дните, в които съм си вкъщи обаче се случва да ми се хапва нещичко по-рано от обикновеното и тъй като не разполагам нито с идеи, нито с особено много продукти за направата на такъв тип храна обикновено залагам на някакво кисело мляко, ядки, боровинки и чия или нещо друго, което имам по шкафовете. 
Много ми се иска да разнообразя репертоара с нещо ново и от скоро започнах да закусвам навън веднъж в седмицата, за да се науча какво точно ми харесва и евентуално да го приложа и в моята кухня. 
Преди няколко седмици посетих любимия ми веган ресторант в моя квартал, където сервират невероятно вкусни овесени ядки с кокосова сметана с боровинки и сладко от малини и чиа семена. 
Малинките са сред най-любимите ми плодове и за мое щастие се вписват добре и в режима ми на хранене към момента.

Сладко от малини и семена чия, рецепта

Разрових се из интернет, за да открия дали има някаква рецепта, която е удачна за пробване и намерих безброй вариации с варене и без, с всякакви подсладители и методи на съхранение. 
Отне ми малко време да поекспериментирам, но в крайна сметка открих някаква комбинация, която ми пасва най-добре и днес реших да споделя с вас резултата.

Съставки:

200гр. замразени малини
1/2 ч.л. сок от лимон
2 с.л. семена от чия
1 ч.л. кленов сироп/друг посдладител (аз използвам 2 капки стевия)

Начин на приготвяне и съхранение :

Сладко от малини и семена чия, рецепта, необходими продукти


Малинките се оставят да се поразмразят, достатъчно е лекичко да поомекнат. След това се прехвърлят в малка тенджерка върху котлона на бавен огън. С вилица се намачкват до постигане на желана консистенция и се оставят за няколко минутки, докато сместа започне да къкри. Добавят се лимоновия сок и подсладителя.
Сместта се сваля от котлона и към нея се добавят семената чия. Разбърква се енергично, докато семената не започнат лекичко да набъбват. В противен случай остават по дъното на тенджерката и сместта не е еднородна.
След това се прехвърля в съд за съхранение - аз използвам стъклено бурканче. Важно е преди консумация да се остави в хладилника, за да стегне и цялата излишна течност да се попие от семената чия.

Овесени ядки, сладко от малини и чия семена, кокосова сметана

Сладкото от малини и чия семена може да се консумира само по себе си или както аз правя като някаква добавка към нещо друго вкусно. Пасва идеално на овесени ядки; към палачинки; сандвичи или някаква други оризови бисквитки; към киселото мляко сутрин; дори и плънка за торта, която ние често правим тук в Швеция.

Самата аз почти винаги консумирам на закуска, задължително в комбинация с нещо, което съдържа фибри за по-бавно абсорбиране на въглехидратите и мога сърдечно да ви препоръчвам и на вас да пробвате рецептата.
Става изключително бързо, процесът не е трудоемък и съставките не са скъпи. 

Ще се радвам да ми оставите коментар ако проявите интерес и разбира се да ме тагнете в инстаграм, ако желаете. 

Ако публикацията ви е била интересна, то може да разгледате каталога с рецепти и кулинарни приключения.

1 comment

  1. Това ми хареса и го направих. Благодаря

    ReplyDelete