Declutter Part 2 - Narrowing Down My Products : Lipsticks

October 9, 2014

Здравейте!

В началото на миналия месец в една доста обширна публикация, ви разказах как отношението ми към козметиката се е променило, какви точно са причините подтикнали ме да стигна до тези изводи и какви стъпки съм решила да предприема, за да достигна баланса, който ми е необходим, както и да се науча целенасочено и оптимално да изразходвам продуктите, които притежавам. 
Ако темата ви е интересна и бихте решили макар и виртуално да се присъедините към поставената от мен цел, бих ви посъветвала да прочетете първата част на DECLUTTER серията, за да сте наясно с начина, по който приемам ситуацията. 
Започнах процесът по намаляване на притежанията си с прочистване на тестерите си и  имайки възможност да изразходвам част от тях, повече от всякога съм убедена, че тази първа стъпка бе правилна и ми даде пространството и увереността да подхвана останалите козметични категории.
Изрично казах в началото, че за мен не е самоцел да изхвърля това, което имам и така да си реша проблемът, защото познавам себе си и зная какъв ще бъде резултата в дългосрочен план. От друга страна обаче съм наясно, че чекмеджетата ми се нуждаят от известно прочистване, което ми е важно, за да си дам реална сметка какво ми предстои и да ме приготви за следващата важна стъпка, а именно подреждането.

Най-обширната категория продукти при мен се оказаха тези за устни и реших да започна именно оттам, тъй като си знам слабото място и колко съм несериозна в навременното им изразходване. Имам си любимци, към които винаги посягам и всичко останало просто остава на заден план, което ме дразни и дори понякога ядосва. 
Интересен момент е, че колекцията ми към днешна дата е сериозно намалена, тъй като преди няколко месеца ме беше хванало настроението за чистене и се отървах от доста ненужни неща.

Имах най-доброто желание да ви покажа всички видове продукти за устни - гланцове, червила, моливи и балсами в една публикация, но явно не си бях преценила възможностите добре и се оказа, че бройката им е доста по-голяма, отколкото предполагах и малко започнах да се паникьосвам, което доведе и до това да обърна внимание в детайли на червилата, а останалото ще ви покажа следващият път. 
Не знам дали си въобразявам или почти всяка покупка на някакъв продукт свързвам с нещо, което ми се е случило - нещо ми e подарък от приятеля ми, друго съм носила на първата ни среща, трето ми е спомен от не знам си къде.. Опитвам се да кажа, че влагам някаква емоция в част от това, което имам и очаквах да ми е по-трудно да се разделя с някои от продуктите, които пазех по сантиментални причини, но в крайна сметка желанието за подреденост надделя и съм доволна от постигнатото.




Ситуацията в момента е такава... Дори не мога да съм изцяло сигурна, че успях да събера всички продукти от различните чанти и джобове, но за целите на тази публикация, нека предположим, че съм. Сещам се в момента за двете матови червила на ELF, които дори не знам къде точно се намират в този момент, но ще положа усилие да ги открия и ще ги добавя към останалите продукти за устни, които ще обсъдим другия път.

С изключение на всичко, което виждате, имам и няколко чисто нови и неупотребявани продукта за устни, които обаче евентуално ще са цел на бъдеща статия, ако реша, че искам се разделя с нещо от "специалната" кутия. 


Ако познанията ми по математика не са ме подвели, то преди да намаля бройката на червилата си разполагах с 27 такива в гилза, както и 3, които са под формата на молив. 


Не останах изненадана да открия, че преобладаващата част от тях се оказаха в телесните нюанси, към които преди време имах сериозен афинитет и чиято бройка бе доста по-внушаваща.


Нанесох всички цветове върху ръката си, за да си дам по-ясна представа за това, дали имам повтарящи се нюанси и в крайна сметка взех решение да се разделя с 3 от тях.


Avon - Nude Perfection, което много носих преди, но от години не съм се сещала дори да отворя; Rimmel - 240 Undressed, което също много харесвах, но ужасния мирис ме спираше да нося и така до днес и Berry Freeze на Clinique, което не просто не харесвам. 


От общо 10, оставих 7, от които пък 2 слагам в кутията за продукти, които трябва да бъдат изразходвани скоро (отново тема на друга публикация). От останалите 5 имам 2, които не нося често- Kinda Sexy и Viva Glam Gaga 2, които пазя по сантиментални причини.
In The Nude от Essence и SheerLinen на L'Oreal са тези, на които спрях да се фокусирам за момента, тъй като и двата цвята харесвам, а и са сериозно намалели, което е достатъчно голяма мотивация да посягам към тях една идея по-често. 


С цветните червила действах на същия принцип, отново положих усилие да бъда честна със себе си какво харесвам и какво искам да запазя. 


От общо 17 червила във всякакви нюанси на розово, оранжево, червено и лилаво, реших да се разделя с 5, които просто не нося. 
2 от тях са на MUA с номер 13 - червено и 15 - коралово с брокат. Червеното съм носила точно веднъж, а другото макар и супер красиво просто забравям да слагам. Дори сега споменавайки го, започвам да изпитвам съмнения, но щом за 2-те години, в които го имам не съм го сложила повече от 3 пъти, не виждам как изведнъж това ще се промени. 
Classy на ELF купих само, за да сравня доколко прилича на Angel на MAC, нямам спомени да съм го носила особено много.
Rosette на Isadora и Pink Crush на N7 са също много красиви, но вкусовете ми явно са се променили, защото вече не ги намирам за интересни.


От останалите 12 червила избрах 5, които много искам да привърша до края на годината, едното от тях имам от цяла вечност - това на Maybelline и смятам да го изхвърля ако видя, че не ми се получава. 
Другите са така любимите ми есенни цветове от Rimmel и Catrice - съответно Vintage Pink и Berry Me, както и тотално забравеното Peach Parfait на Revlon
Единственото ми "high end" червило е на Guerlain в цвят Rose Perle и ми е безкрайно любимо, поради, което го и пазих за специални случаи, но се опитвам да променя начина си на мислене и знам, че му е време. 


Имам три червила под формата на молив - две от Memebox в матово червено и бласкаво коралово, както и едно на MaxFactor, което обаче ми се струва, че е с променена формула (а си го взех миналата година), и ще изхвърля.

Това е!

Разделям се с цели 9 продукта, което смятам, че е едно добро число и съм доволна от резултата. Няма да крия, че има няколко цвята, за които не съм сигурна, че ще нося особено често, но не искам да прибързвам, ще си дам известно време, за да видя какво се случва, до каква степен съм доволна от прогреса си и едва тогава, ще се реша на по-рязка промяна, ако такава е необходима. 

Преди да ви кажа довиждане обаче, искам да споделя с вас отношението си към сроковете на годност, което общо взето и аз не мога точно да определя какво е. Предимно се доверявам на интуицията си и ако видя, че нещо ми се струва съмнително няма да се поколебая да го изхвърля, но има и моменти, в които съм супер съвестна и следвам указанията върху опаковката. В общи линии, както и всичко останало в живота ми е "според зависи". 

Надявам се публикацията да ви е била интересна, на мен лично ми се стори, че нямаше край и отивам да релаксирам с чаша топла чай и хубав филм.

18 comments

  1. Ухаааа! Изобщо не мога да се разделя с червило, освен ако не е изтекъл срока му след отваряне... Трупам, но поне напоследък се старая да не отварям ново, ако не изразходвам старо. Което ми напомня, че утре получавам Lipstick Box-а, и всичко ще отиде в кутията с неотворени червила засега... Това да си блогър понякога не е забавно :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Крайната ми цел е да имам не повече от 10-тина червила и 3,4 гланца, нямам нужда от повече и се усещам, че така или иначе гравитирам към едни и същи цветове.
      Много ми е трудно да изразходвам продуктите за устни и това е една от категориите, които почувствах, че трябва да намаля, защото просто иначе не става.
      Стискам палци кутията ти да те зарадва и нямам търпение да споделиш какви са цветовете, които си получила.

      Delete
  2. Мотивираш ме с подобни постове, да преосмисля и аз ползването на козметика като цяло.. Имам много, но голяма част не използвам, защото... ме е страх, че ще свърши. Което е безумно мислене!
    Другото е, че нямам много много къде да нося грим, но пък защо да не се разхождам из вкъщи красива :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Радвам се, че си намерила публикацията за мотивираща и мога само да те подканя да не се притесняваш излишно и да действаш ако самата ти смяташ, че нещо те притеснява в количеството продукти, които имаш.
      Аз също нямам къде да нося грим, докато работех минавах през продуктите със скоростта на светлината, но като съм затворена в нас с кучетата не винаги имам желание да се гримирам, макар че си го поставям за цел поне през повечето дни, кара ме да се чувствам добре, а ходейки до магазина имам и на кого да се покажа.

      Delete
  3. Определено много полезен пост .. Действа ми много мотивиращо и "съвестно" ... Наистина няма смисъл от това претрупване на продуктите ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Мария. Всеки гледа на козметиката по различен начин и аз не бих могла да съветвам някого какво е правилно или не, аз лично обичам разнообразието и не бих се чувствала добре да имам по 2 продукта от всяка категория продукти, но се усетих, че започвам да прекалявам и реших да предприема нужните мерки, а и искам да се науча да си ползвам нещата, а не само да подскачам като зайче от един продукт на друг.

      Delete
  4. Страхотно почистване си направила! Напоследък и аз се замислям да се разделя с много от гримовете, които имам просто защото не са ми нужни, трябва да освободим място за по-хубави, не да трупаме излишно :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Диляна!

      Аз също не съм по трупането и се изнервям, когато имам толкова много козметика, че не знам какво да ползвам първо. Искам малка спретната колекция, която да е практична и да пасва на нуждите ми. Не съм професионален гримьор и е добре да не го забравям :)

      Delete
  5. Сега се чувствам гузно, защото имам повече червила от теб. Но някак си не бих могла да ги изхвърля, ако не са развалени. По-скоро бих ги подарила, но всъщност си ги нося всичките.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Няма защо да се чувстваш гузно! Щом носиш всичко, което имаш мога само да те поздравя, защото това е и моята крайна цел - да използвам това, което имам.
      Има категории продукти, от които не бих махнала почти нищо, така че всеки си има слабо място и предпочитани неща, това са съвсем нормални работи. Червила лично аз избягвам да подарявам, моите са и малко старички, та не бих ги дала с чиста съвест на когото и да е било.

      Delete
  6. Аз както казах и в предната част, те подкрепям на сто процента. По света има прекалено червила, които ще ни стоят добре, но няма смисъл да си ги купим наведнъж. Така че смело изразходвай и после ще си супер горда от празните гилзи. Аз също си сложих три червила в чантата, които трябва да изразходвам до края на годината и нося само тях, за да си изпълня целта :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти! Харесвам начина, по който представяш нещата и не бих могла да бъда по съгласна с теб. Нямам търпение да изразходвам всичко, което съм набелязала, честно казано даже ми е омръзнало да гледам тези червила и нямам търпение да мога най-накрая да отида на шопинг, не съм купувала нищо ново (в тази категория) от цяла вечност :)

      Delete
  7. Страхотен пост, ще чакам такива и за останалите ти продукти :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, имам още някои неща за показване.

      Delete
  8. Жени и аз съм се мотивирала като теб и гледам да разчистя и да не прахосвам напразно :) как да не пазиш Guerlain и аз съм така :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Това с пазенето е много грешен модел на мислене и аз съм много виновна, че го правя. Няма да се поддавам повече, че само се тормозя излишно за глупости.

      Delete
  9. И аз се опитвам уж да изразходя някои по-стари неща. Забранила съм си да си купувам палитри със сенки поне докато не свърша две неутрални палитри, които имам. Поне нямам твоя проблем с червилата, защото страшно трудно си харесвам. Късмет в начинанието! :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Аз сенки много не купувам между другото, защото нося само такива в неутралната гама и нямам нужда от нищо ново. Мерси много!

      Delete