Makeup Starter Kit / Комплект продукти за начинаещи

August 18, 2012

Здравейте, момичета!

Преди известно време, докато подреждах козметиката си, се зачудих колко много вкусовете ми са се променили за последните почти две години, откакто водя този блог. Винаги съм имала интерес в тази насока, но често купувах продукти, които не знаех дали са предназначени за мен и кожата ми. Повлиявала съм се от мнението на продавачки, което не винаги е било придружено от някакъв техен опит, а по-скоро от желание да си продадат стоката. Замислих се колко по-лесно би било, ако тогава имаше местенце, от където да се сдобия с информация за това как да избирам козметика например или да получа важни съвети за това как да се гримирам и на какво специално да обърна внимание.
За това и реших да направя серия от публикации, които да насоча към тези, които не са много на "ти" с гримирането и да предложа моето мнение и опит. Ако трябва да ви дам някакъв съвет днес и сега, то бих ви казала да започнете само с най-необходимото, докато сте наясно с това, от което се нуждаете и да имате стабилна база.


Обмислях каква да бъде първата тема, към която да се насоча и реших, че тъй като повечето от нас обичат шопинга и новите придобивки, би било удачно да ви запозная с моите предложения за комплект продукти, които биха били от полза на начинаещите. Поразрових се из цялата си "колекция" и събрах някои продукти, които много харесвам и смятам, че биха били добра основа за не само за тези, които не знаят от къде да започнат с покупките, а и като цяло на дамите, които търсят с какво ново да попълнят козметичната си чантичка. 



1. Четки за грим



Четка за пудра/ руж/бронзираща пудра/хайлайтър от Ecotools - Продава се индивидуално, както и в комплект. Цената е в порядъка на 10 лева, но качеството ѝ далеч надвишава тази сума. Много е мека и усещането при допира с кожата на лицето е приятно. Достатъчно пухкава е, за да не нанесе прахообразния продукт твърде концентрирано, в долната си част е прищипана, така че обърната вертикално да бъде по-тънка, която е прави идеална за нанасяне както на руж, така и други прахообразни продукти, след това просто трябва да я обърнете хоризонтално, за да прелеете границите за по-естествен ефект.

E.L.F. Blending Brush - Според мен този тип пухкави четки почти задължително трябва да присъстват в козметичната чантичка на всяка една дама. Макар и изработена от изкуствен косъм е много мека и гъвкава. Прелива границите на прахообразните сенки лесно и без много усилие. Може да се използва и за нанасяне на самите сенки върху клепача, а ако пък сте от тези, които не използват такива, може да размажете околоочния коректор с нея.

E.L.F. Eyeshadow Brush - Другата "задължителна" четка, с която препоръчвам да се сдобиете е такава за нанасяне на сенките. Откровено казано тази не е толкова мека, колкото първите две, но пак върши отлична работа и е много мултифункционална.

2. Фон дьо тен


Този тип продукти са най-трудни за избиране и ви гарантирам, че ще мине много време и похарчени средства, докато откриете това, което действа добре върху кожата ви и пасва на нуждите ви. Не се плашете, бъдете наясно, че никой не се е родил научен, използвайте тестерите и четете етикетите преди да купите каквото и да е било. 

Maybelline Dream Fresh BB Cream (Light) - Насочих се конкретно към този продукт, защото се продава само в 3 цвята и е много лесен за употреба, съдържа слънцезащитен фактор 30. Би паснал на повечето типове кожа, стига да не сте в някоя от двете крайности - прекалено суха или мазна. Изравнява тена и прикрива някои зачервявания и тъмни петна, осигурява съвсем минимално покритие. В случай, че имате пъпки или по-сериозни несъвършенства, ще се нуждаете от хубав коректор. Оставя кожата лъщяща и препоръчвам да се нанесе пудра в зоните, където е необходимо. 

3. Пудра


Основното, за което да се оглеждате при избора на пудра е продуктът да бъде много фино смлян, да не се разпрашава в опаковката и когато го тествате да се слее изцяло с кожата ви без да оставя мазна следа или брашнян ефект. 

Rimmel Stay Matte Pressed Powder (004 Sandstorm) - Предлага се в няколко различни цвята, както и в прозрачен вариант. Осигурява матиращ ефект стига да не се омазнявате прекомерно много.  Разпрашава се до известна степен и препоръчвам да отстраните излишното количество продукт, като потупате четката на ръба на опаковката например. Разнася се гладко и изглежда добре върху леки фон дьо тен-и. 

4. Коректор


Bourjois Healthy Mix Concealer (52) - Достатъчно плътен и покривен е, за да ви отърве от черни точки, пъпки и петна, но и достатъчно деликатен, за да се използва в зоната около очите. Не е мазен, дори на пръв поглед се усеща малко сух, но работи безотказно.
Всъщност често купуваме фон дьо тен-и, които са много покривни и смятаме, че те ще прикрият достатъчно добре всичките ни несъвършенства, но истината е, че повечето от нас далеч не се нуждаят от това. Ако притежавате свестен коректор може да постигнете много по-естествен завършек.  

5. Руж


E.L.F. Studio Line Blush (Blushing Rose) - Едни от най-добрите ружове в ниския ценови клас според мен са тези . Предлагат се в удобна черна кутийка с огледалце, могат да бъдат намерени в най-различни нюанси. Пигментирани са чудесно, издържат дълго време върху кожата, преливат се лесно и не оставят лицето на петна. Този, който аз имам се казва Blushing Rose и е тъмно розово-кафяв цвят с лилав подтон, съдържа малки златни частички. 


Много момичета се плашат от ружовете и категорично отказват да ги използват, което аз отчитам като грешка. Няма по-лесен вариант да съживите тона на кожата и да придадете свежест. Спрете се на цвят, който е близък до този на кожата ви и нанесете съвсем мъничко количество върху обратната част на бузите си. Завъртете четката няколко пъти, за да се слее добре и се уверете, че не сте прекалили с количеството продукт.

6, Сенки за очи


Flormar  P045 - Палитрата съдържа 4 цвята, от които 2 са изцяло матови, а останалите два съдържат миниатюрни блестящи частички. Всички сенки са пигментирани и лесни за преливане. Текстурата им е нежна като кадифе, лесно могат да се напластят по клепача, не падат, не се ронят прекалено и издържат дълго време дори без нанесена предварително база. 

7. Молив за очи


Impala Silicone Eyeliner - Независимо дали си търсите молив за очертаване на водната линия, за нанасяне върху клепача или правене на тънки и дебели линии, ви препоръчвам да се насочите към Impala като марка. Не само са много лесни за намирани, но и цената е по джоба на повечето от нас. Може да намерите всички основни цветове - черно, кафяво, лилаво, сиво. Няма да сгрешите ако им се доверите и гарантирам, че ще останете повече от доволни. 

8. Спирала


На пазара могат да бъдат открити страхотни спирали на много ниска цена, така че спокойно може да си вземете няколко, които да имат различен ефект, така че да прецените какво най-много ви пасва. Не забравяйте да сменяте спиралата си на всеки 3 месеца, за да се предпазите от очни инфекции.

Моите фаворити през последните седмици със сигурност са новите спирали на Golden Rose в цветните опаковки. Спиралите се продават в три вариации - за обем, за дължина и комбинирана.  Цената, която аз платих за всяка една от спиралите бе 3,90 лв. Моят фаворит за момента е тази предназначена за повече обем. Прави миглите наситено черни и разделя косъмчетата чудесно за естествен завършек.


9. Червило/Гланц

 
Да си намерите подходящото червило за вашият цвят кожа, може да се окаже предизвикателство, така че докато това се случи, използвайте гланц за устни.

Essence Stay With Me (Me & My Icecream) са добра алтернатива, защото са на много добра цена и като цяло са с добро качество. Спрях се на тях, защото макар и малко лепкави, издържат върху устните доста дълго време и изглеждат много естествено. Мой съвет е да изцедите добре четката преди да нанесете продукта върху устните си, защото понякога изпускат прекалено голямо количество гланц и има шанс да се събере в краищата на устните ви.
Ако все ненавиждате лепкавите формули препоръчвам да се насочите към Nude XXXL серията, отново на Essence. Предлагат нюанси в телесни, натурални тонове, които са също много красиви и не лепнат.


Ще се радвам ако решите да се включите в дискусията и да отправите вашите предложения, защото всички сме различни и винаги е добре да се чуе и друга гледна точка.  Следващата публикация от серията мисля да бъде на тема - Как да изберем фон дьо тен, ако имате и други идеи, може да ги оставите в коментарите. 

Стартирам нова рубрика, с която имам намерение да представям публикации, които вие сте написали. Ще се радвам ако някоя реши да се включи, това ще бъде и добра възможност да популяризирате своят блог (ако имат такъв). Нямам някакви специални условия, само да пишете сравнително грамотно и да включите по някоя цветна снимка. Няма ограничение и за темата, стига да е свързана с тематиката на блога, разбира се. В случай, че проявявате интерес, ще се радвам да ми пишете на jenimakeup@hotmail.com.

18 comments

  1. spiralata ne e hubava,moite migli sa tunki i gore-dolu kusi i ne gi pravi dulgi i obemni,a samo gi sresva,glanca za ustni sum go probvala,samo 4e drug cvqt i stava,no ne e jelaniqt efekt,koito turseh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Спиралата, която съм показала няма за цел да удължава миглите. Ако търсиш такава, погледни жълтата. Съжалявам, че не си останала доволна, но честно казано си първият човек, на който чувам да не му харесва. Масово отзивите са много положителни. Колкото да гланца, не знам за кой от двата говориш точно. Аз лично обожавам тези от nude серията, препоръчвала съм ги на много момичета, пробвай тях.

      Delete
  2. Много полезна публикация! Мерси, че си си направила труда и си отделила толкова време за нея.
    ПП-И аз харесвам спиралата на Golder Rose, много е хубава за цената си.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти :) Отне ми наистина много време. Аз постепенно започнах да се влюбвам и в лилавата (за обем и удължаване), малко сякаш като започна да изсъхва ми допада повече. Страхотно попадение.

      Delete
  3. И аз имам абсолютно положително мнение за спиралите на ГР и Nude-гланцовете на Essence.
    Темата е много интересна, подбрала си много подходящи продукти :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, много си мила :) Силно се надявам да съм била полезна.

      Delete
  4. Чудесна публикация. Напълно съм съгласна за спирала на ГР, на мен оранжевата ми е най-любима, и гланцовете на Есънс са много хубави. Сенките на Флормар смятам да си ги купя в понеделник. :) Наистина много полезна публикация! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много съм щастлива, че си останала доволна и от двата продукта. Това бе и причината да ги включа в списъка, защото са с отлично качество на много ниска цена. Чакам отзиви за сенките, макар че съм убедена, че няма да останеш разочарована.

      Delete
    2. Задължително ще пиша. :)

      Delete
  5. Благодаря за публикацията!Много се радвам,че ти си една от блогърките,които освен,че правят ревюта,взимат присърце и това,че не всеки,който чете блога,е на "ти" с гримирането и се опитваш да бъдеш максимално полезна за всеки твой читател.И ако трябва да съм честна,твоят блог ме зариби да започна мой собствен.С ръка на сърцето заявавам,че твоят блог ми е един от най-най-любимите,поради точно тази причина и не само/ и заради визията на блога,начина на писане на публикации и т.н. /.Отново благодаря,че толкова разнообразяваш блога ти и всяка публикация чета с интерес.Отностно продуктите,които си поазала,мога да заява,че гланцовете на Есънс от XXXL серията са наистина чудесни,особено тези,които се водят nude.
    Продължавай в същия дух!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Оо, Габи. Това е толкова мило, много ме трогнаха думите ти. Надявам се блогът ти да продължава да се развива. На мен ми е много интересен.

      Delete
  6. Добър пост, но имам основна забележка - показаният продукт на Мейбълин далеч не е фон-дьо-тен, а BB cream.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей. Всъщност се води ББ крем, но няма нищо общо с истиснките такива. Реално е изравняващ тена крем с минимална покривност. Пренаписах цялата статия и съм забравила да вмъкна това изречение. Много ти благодаря,че ме коригира. Надявам се,че не съм създала излишно объркване.

      Delete
  7. Много хубава публикация, Жени :) Винаги, когато съм си купувала нещо по твоя публикация/препоръка в блога никога не съм грешила :)
    Сега съм се насочила към спиралите на Голдън роуз, сигурно и аз ще си купя оранжевата, защото искам да постигна точно обем, тъй като миглите ми са достатъчно дълги, а отвреме навреме нося и очила. Сега съм в търсене на хубав ФДТ, тъй като този, който използвам на Ла Рош вече го усещам някък тежък... Вероятно ще пробвам и ББ ФДТ...

    Поздрави, Ани :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей, Ани. Щастлива съм, че съм ти била полезна и най-важното, че не съм те подвела в препоръките си. Винаги от това най-много се притеснявам, когато пускам нова публикация.
      Ако ми кажеш какъв точно фон дьо тен си търсиш, мога да се опитам да помогна. Колкото до спиралата на ГР, само искам да ти кажа, че не дава супер обемни мигли, а по-скоро стои естествено, предполагам можеш да я напластиш, но не съм сигурна вече за ефекта. За 3.50 обаче си струва да пробващ.

      Delete
  8. Аз също смятам че публикациите ти и блога, като цяло, са много хубави и полезни. Много от нещата, който си препоръчвала още на следващия ден съм ги купувала и не съм разочарована от нито един продукт. Единствения ми проблем е че някои от нещата наистина трудно намирам и ми отнема доста време, та ще е наистина хубаво ако от време на време споменаваш място от където си ги взела и цена и така поне на мен ще си ми максимално полезна :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей. Обикновено се старая да уточнявам от къде съм се сдобила с продуктите, но понякога се отнасям и пропускам. Винаги можеш да ми оставиш коментар обаче, ако те интересува нещо конкретно - ще отговоря с радост.

      Поздрави.

      Delete
  9. Страхотна публикация и още по-страхотен подбор на продукти :)
    Почти всичко изброено имам или съм пробвала и наистина много ми допада. Особено спиралата и сенките са ми едни от най-добрите попадения изобщо, без оглед на цената.

    ReplyDelete