БЛОГМАС ДЕН 12 - Шафранови козуначета с ванилов крем

December 12, 2020 Huddinge Municipality, Sweden

Утрешният ден освен, че съвпада и с третия Адвент е и един от най-уважаваните и празнувани шведски обичаи - Lucia. Не го споменавам случайно и може би утре ще ви разкажа повече за него, но характерното за Lucia e, че празничната fika включва задължително шафранови козуначета със стафиди. Наричат се или lussekatter или lussebullar и освен, че са много популярни са и много вкусни. Консумират се предимно по това време на годината и могат да се намерят готови за консумация такива във всеки супермаркет. 
 
 
Shafranovi kozunacheta s vanilov krem

 

Домашно приготвените козуначета обаче са несравнимо по-вкусни от купешките и имам страхотна рецепта и за такива, която бих споделила ако би ви било интересно. Тази година реших да опитам нещо ново и намерих в един популярен шведски блог рецепта за шафранови козуначета с ванилов крем и след като се получиха извънземно вкусни, просто нямаше как да не ви ги покажа и на вас. 

Оригиналната рецепта е на https://zeinaskitchen.se/

Аз следвах рецептата почти дословно с малки изключения и се получиха прекрасни от първия път. Правя ги вече три пъти и са винаги голям хит. Ако се замразят след изпичането и пълното си охлаждане, са точно толкова сочни и пухкави, като току-що изкарани от фурната. 

 

Shafranovi kozunacheta s vanilov krem bez zahar

 

Ето и рецептата, с много малки промени от моя страна :

 

Тесто


400 гр. пълномаслено краве мляко

1,5 грама шафран 

50 гр. прясна мая (аз използвах обикновена такава, не за някакви специални сортове печива, тук има различни видове)  

1/2 ч.л. сол

180 гр. захар

250 гр. пълномаслено кисело мляко 10% (оригиналната рецепта иска някаква извара специална, която аз не намерих, според авторката тази стъпка може да се замени с допълнителни 50гр. краве масло)

150 гр. масло на стайна температура

850-900 гр. брашно 


За пълнежа :


Аз използвах ванилов крем на прах, който разбих с 400гр. пълномаслено краве мляко. Знам, че dr. Oetker има пудинг ванилия в пакетче. Пригответе според указанията на опаковката. 

 

Shafranovi kozunacheta s vanilov krem bez zahar

 

Начин на приготвяне :

Прясното мляко и шафрана се затоплят. Аз моите сложих в голяма тенджерка върху котлона на най-слабата степен. След като усетих с пръст, че са се затоплили (ако имате термометър идеалната температура е 37 градуса, аз нямам такъв), добавих кубчето мая и с виличка му помогнах да се разтопи в сместа. Добавих захарта, солта и киселото мляко. Разбърках добре и продължих да добавям маслото, и постепенно брашното (не съм го пресявала или нещо такова). След като сложих около 750 грама от брашното прехвърлих тестото върху  набрашнен плот, където добавих и останалата част от него и омесих добре до получаването на лепкаво тесто. Прехвърлих в набрашнена купа и оставих да втаса 45 минути.

 

Междувременно приготвих крема и го оставих да стегне в хладилника.

 

След като тестото удвои размера си и втаса добре го омесих още веднъж и разделих на равни топчици, при мен се получиха 19 такива и ги завих с кухненска кърпа. 

Ще ви оставя линк към видео на авторката, в което показва точенето, поставянето на крема и навиването на козуначетата, защото аз го следвах дословно и се получиха много красиви. 

 

Навиване на козуначетата - линк.

С две думи всяка топчица се разточва на правоъгълник. В долната си страна се реже на вертикални линии, така че да наподобява гребен. Оставя се два пръста в горната част, където да бъде поставен кремът. След, което се навива отгоре-надолу и се завърта. 

Готовите козуначета се оставят да престоят за 30 минути и да втасат повторно. 

 

Фурната се загрява на 225 градуса - горен и доле реотан. Моите пекох на едно ниво по-ниско от средното.

Козуначетата стават много големи при печене и аз препоръчвам да се направят на 2 -3 пъти, според тавата, която имате, за да не им слепнат крайчетата, което на мен се случи първата доза. 

Поставят се върху хартия за печене и се намазват с разбито яйце, след което се пъхат във фурната. Моите пекох на три дози точно за 9 минути и 30 секунди всяка, но следете по цвета, кога са готови, защото изгарят бързо. 

 

След изпичане се оставят да изстинат напълно върху кухненската хартия, след което се потапят от горната си страна в разтопено масло и веднага след това в бяла захар за по-представителен вид. Аз моите си ги харесах много и без захар отгоре, за това направих само 5 по този начин. Тази стъпка не ми се стори необходима. 

 

Shafranovi kozunacheta s vanilov krem

 

Козуначетата се топят в устата. Толкова са пухкави и мекички, истинска наслада за сетивата. Страхотна почерпка ако чакате гости или сте поканени някъде. Не са и трудни за направя, месенето не е прекомерно и рецептата е подходяща за начинаещи.

Ако сте любители на шафрана и на ваниловия крем комбинацията е просто умопомрачителна, но съм убедена, че и без кремът биха били също толкова вкусни, ако случайно не е вашето нещо.

Надявам се да ги пробвате, сърдечно препоръчвам. Не забравяйте да ме тагнете в инстаграм, за да ви репостна и харесам снимките ви. 

//Жени

Post a Comment