БЛОГМАС ДЕН 5 : Вкусно - Коледен кекс с ядки

December 5, 2020 Huddinge Municipality, Sweden

Коледните празници обикновено празнуваме със семейството на приятеля ми. Една от традициите, които вече 9 години подред очаквам с нетърпение са вкусните кексове и курабийки, които баба му прави само и единствено един път годишно. Асортимента от предлаганото включва 7 вида сладки, руло с какаов крем, бананов кекс, сафранов кекс, кекс с ядки и кекс с плодове. 

Макар през живота си да съм опитвала какви ли не сладки неща, някак си вкусовите комбинации, които нейните произведения предлагат са несравними с нищо друго. Шведската традиционна Коледна трапеза рядко може да ме изкуши, но нейните бисквитки и кексове просто са неустоими и няма да излъжа ако кажа, че сме се надпреварвали кой ще се докопа първи до рулото с какаов крем и то не веднъж. 

Натъжих се много, когато преди няколко дни ми сподели, че вече няма сили да прекарва толкова време в кухнята и дори изпитва затруднения при прочитането на рецептите си. Сега покрай корона и помагаме с пазаруването, което допълнително я натоварва и мисли да си вземе почивка тази година. Попитах я дали би споделила рецептите си с мен и тя с охота се съгласи. За това и тази година ще правя кексовете на баба Гунел и макар да не съм кулинар и да нямам амбициите да постигна нейните резултати, се надявам поне да бъда мост към това продължа традициите ѝ. 

Реших да ви взема със себе си по пътя на това ново приключение (в буквалния смисъл на думата) и заедно да приготвим някои от нейните вкусотии. 

 


 

Днес ще правим най-лесният измежду всички кексове, а именно Коледния кекс с ядки. 

Необходими продукти :

100 гр. краве масло

180 гр. захар

2 яйца

150 гр. течна сладкарска сметана

120 гр. бяло брашно

2 ч. л. мая на прах

100 гр. смлени ядки.

 


 

Начин на приготвяне :

 

Запекох суровите ядки във фурната за около 10 минути, върху хартия за печене на 175 градуса(предварително загрята фурна), като след първите 5 минути разбърках. Могат да се ползват всякакви ядки аз имах комбинация от лешници, бадем и орех.

След като леко изстинаха ги смлях на ситно в блендера и ги оставих настрана. 

Ядките могат да бъдат и сурови. 

Фурната не изключих, а вдигнах градусите на 200.

В голям пластмасова купа разбих яйцата и захарта за около 5 минути, докато не се превърнаха в гъст бял крем. 

В малка тенджерка на котлона разтопих маслото, добавих към него сметаната и изчаках сместта за заври.  Добавих врящата смес към яйчената при непрекъснато разбъркване. Добавих и смлените ядки. 

В отделна купя пресях брашното и добавих маята. Разбърках с лъжица и добавих към течната смес, отново постепенно при постоянно бъркане с миксера на слаба степен. 

Подготвих си формата за кекс, намазних и набрашних я, след което изсипах сместта в нея и псотавих в предварително загряната фурна на среден реотан за около 40 минути.

След първите 35 минути проверих с клечка за зъби готовността на кекса. Моят се изпече за около 45, но зависи от фурната. Нямам вентилатор или нещо подобно. Следващият път обаче ше го изкарам по-рано, крайчетата се изпекоха една идея повече за моя вкус.

Кексът може да се консумира просто така или да бъде гарниран по-желание. Обикновено такъв тип печива се предлагат в комбинация с бита сметана, но аз не съм фен и просто си го режа на филийки. 

Може да се замразява във фризера. 

 

//Жени

Post a Comment