Планирайте 2019 година с мен. Моят планер и цели

January 1, 2019

Планирайте 2019 година с мен. Моят планер и цели


Здравейте, приятели!

В началото на вече изминалата 2018 година си пожелах спокойствие. Имах нужда да ми е кротко, дори малко скучно и да мога да си наредя мислите и приоритетите. И като цяло ми се сбъдна пожеланието, защото годината бе доста балансирана. Имаше своите драматични моменти, неспокойни нощи и изненади - и приятни и не, но като цяло за първи път от много време насам имах възможност да се фокусирам предимно върху себе си и собствените си нужди и желания.

Резултатите от всички промени не закъсняват и психически и физически съм може би в най-добрата си форма изобщо. Определено ми харесва да се чувствам добре и да съм по-уверена в себе си и възможностите си, за това и приоритетите ми през 2019 ще са отново насочени в тази посока - да се развивам, да съм в баланс със себе си и да се забавлявам.

В миналогодишната публикация на сходна тема ви разказах за една интересна книга, която ми даде важен тласък и ме насочи в правилната за мен посока и възнамерявам и тази година да си направя лична равносметка на всичко постигнато и пропуснато. Един вътрешен анализ на самата мен, на това коя съм и каква искам да бъда. Възнамерявам и тази година да си отделя малко време и да отговоря на 10-те въпроса, към които книгата подтиква и да си ги запазя в планера като нещо, което да ми е отправна точка и препратка към това от къде тръгвам и на къде съм се насочила. 


В предишни години не съм процедирала особено организирано, що се касае до постигане на конкретни цели и конкретни резултати и макар да съм успяла да постигна част от заложеното, този път реших да вложа малко повече енергия и да постъпя една идея по-систематично, без да се вживявам прекалено.
За втора година подред ще планирам целите си по един нов и малко по-специфичен начин, за който пък ви разказах в първата част на поредицата посветена на поставянето и изпълняването на цели.


Реших да използвам като отправна точка новия си планер, който вече използвам и подозирам, че ще ми свърши добра работа, но със сигурност ще ми трябва време да му свикна, защото е по-различен от онова, което съм ползвала в предишни години.
Последните може би 4 или 5 планера, които имах бяха фокусирани предимно върху това да планирам какво ще правя през деня, докато този е една идея по-различен и доста по-интерактивен.  Идва с гръмкото име - Планирай щастието си и освен място за идеи, планове и листи има място за записване на благодарности, уроци и топ приоритетите всеки ден. Доста е интересен и ще ми е любопитно да видя дали при продължително използване ще ми даде по-различни резултати.
Днес ще може да проследите моя процес и се надявам да ви дам някои идеи, които да ви бъдат полезни и при вашият процес на планиране.


Първите страници на планера ми са посветени на минути за размисъл. И то размисъл предимно насочен към ежедневието. 

Зададени са четири въпроса, на които аз трябва да отговоря и целта е да анализирам какви усилия правя всеки ден, за да постигам целите си и в какво точно влагам енергията си, което пък от своя страна как това ми се отразява в дългосрочен план. 

  • Кое в един нормален ден считам, че е полезно за мен и ми носи хубави емоции?
  • Какво бих искала да променя?
  • Как би изглеждал един идеален за мен ден?
  • Какво ми пречи, за да го постигна и как мога да преодолея тези препятствия.
Макар в по-голямата си част да съм сравнително организирана, чувствам, че не винаги оползотворявам свободното си време  по най-добрият начин и искам да съм по-активна в някои отношения. Да се срещам по-често с приятели, да прекарвам повече време сред природата, да се обогатявам културно, да готвя, да се грижа за тялото си.



Като втора стъпка в планера е поставена идеята за сутрешните и вечерните ритуали. Изисква кратък на анализ върху онова, което правя в момента и това, което бих могла да направя и което би дало положителни резултати в дългосрочен план.

Аз всъщност определено имам нужда да поработя в тази насока, защото повечето ми сутрини са неорганизирани, забързани, стресови и много сънливи. Имам сериозна нужда от това да си създам нови навици и да направя тези си моменти малко по-приятни.
Вечерите пък са ми по-приятни, но имайки в предвид, че понякога се връщам в 11 вечерта и често съм прекалено уморена, за да релаксирам и да се отпусна, което пък води до безсъние и стресови сутрини.


Третата стъпка върху, която планера ми се фокусира са годишните цели. Разделя ги в няколко категории и това е всъщност новото за мен, което бих искала да имплементирам през тази година, за да мога да подредя мислите си по-добре и да насоча вниманието си, там където трябва.

Едно от нещата, което много ме привлече при избора на такъв готов планер е фактът, че ми дава възможност да планирам цели в различни категории. Самата аз се опитвам да ги организирам пирнципно, но така черно на бяло ми е далеч по-лесно да подредя основните си приоритети и онези, които са ми малко по-маловажни, но все пак искам да постигна. 
Не забравяйте да ги запишете в сегашно време, все едно са вече реалност, ако се опитвате да прилагате закона за привличането. 

Първата категория е отношения и връзки 
Втората категория е работа 
Третата категория е здраве
Четвъртата категория е свободно време 
Петата категория е финанси
Шестата категория е душевна

Макар вече предварително да съм си описала всички цели и да ми остава само да ги нанеса, няма да се пренапрягам и може би някои категории ще са по-запълнени от други. През 2019 искам да фокусирам вниманието и времето си главно върху онова, което зная, че ще ми донесе радост и ще донесе генерални позитивни промени.
Липсва ми само местенце, където да отбележа целите си свързани с блога ми, който много обичам и който ми носи невероятно удовлетворение, но тях винаги мога да запиша върху някоя от другите страници.  


В планера е отделено и много място на навиците и има достатъчно място, където следенето им дневно да бъде възможно. Казват, че за да изградиш нов навик са необходими 21 дни, което вероятно е истина и вероятно малко екстра тласък никога не е излишен.
Темата за навиците ми е леко чужда и изобщо не особено силната страна. Някак си не мога да намеря достатъчно мотивация и в повечето случаи не съм особено активна в имплементирането на нови.
Въртят ми се обаче в главата някои неща, с които искам да експериментирам и задължително ще споделя програса си в бъдещи публикации.
До тогава ще продължавам да култивирам новия си навин свързан с редовните тренировки и здравословно хранене, както и ще имплементирам някои нови сутрешни и вечерни ритуали, които да си следя. 


С изключение на някои други дребни неща, които са извън темата на днешната тема, съвсем очаквано по-голямата част на планера е посветена на дневното планиране. Дните не са разграфени, което мен ме привлече моментално, защото има дни, в които смените ми са прекалено дълги и честно казано нямам време за кой знае какво. 
Оставено е и място, където да отбележа дали съм следвала новата си сутришна/вечерна рутина или ритуали. След което има свободно пространство за отбелязване на най-важните три неща през деня - може да бъдат срещи, задачи, приоритети и т.н. 
Разграфените редове по-долу пък използвам за всичко онова, което искам да свърша през конкретния ден, а пространството с точки пък използвам за записване на онова, което избирам да върша и което е директно свързано с годишните ми цели. Там си слагам и някакви стикери, както и други екстра неща,
В най-долната част на планера има две полета, където може да се отбележи кое от свършеното през деня ме накара да се чувствам добре, а в другото какви уроци научих. 

Обожавам, че планера е толкова интерактивен и ми задава някакви граници, в които да се движда при планирането на дните си. Далеч по-лесно ми е и не се налагам да се чувствам демотивирана, че има 3 или 4 дни, в които работя и спя и нямам много време или желание за друго. 
Единственото, което ми липсва е да виждам задачите за седмицата или месеца на едно място. В края на планера има готови шаблони, които да принтирам, но не е нещо, от което до момента съм се възползвала. 


В началото на днешния пост ви споменах, че се опитвам да си правя равносметка и анализ на изминалата година и най-вече на моя си прогрес. Използвам като отправна точка 10 конкректни въпроса и ми е винаги интересно да следя как се променям, как начина ми на мислене се променя, как приоритетите ми са все по-градивни и целите все по-мащабни. 

Надявам се публикацията да ви е била полезна и вдъхновяваща. Опитвам се да се забавлявам и да не се вживявам прекалено много, макар и на пръв поглед процеса на планиране да изглежда като твърде трудоемък. 
Ще пиша още по темата, защото ми носи голяма радост и защото виждам реални резултати от усилията си и се надявам и вие да имате същия успех.

Пожелавам ви една много успешна 2019 година. Нека бъдем добри и да правим добро. Да сме щедри откъм време, внимание и финанси. Да подкрепяме каузи, да не сме егоисти. Да сме замечтани, удовлетворени и щастливи. Да знаем какво искаме, да преследваме целите си, да сме позитивни и вярващи. 

2 comments

  1. Този планер е велик!!!! Ей такова нещо търся от години и все не попадам, за тази година имам три различни планера с различни опции (да го наречем), включително bullet, но този, който ти имаш е уникален.

    Адски ме радвашм с активността си напоследък! Май го казах вече, но пак държа да го кажа :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Мери, ако не те притеснява, че е на шведски мога да ти пратя един.

      Иначе аз винаги съм ползвала (през последните може би 4,5 години) на personal planner, които са много практични, ако човек има динамичен живот, има много за писане и планиране. Аз имам дни, в които само работя и нямам време за екстри и ме дразнеше, че не го попълвам често.
      Купувала съм си и Five Minute Journal, който определено не е моето нешо, ужасно ми бе скучен и се отказах бързо, бързо.

      Този сякаш съчетава онова, което ми трябва, само ме дразни, че няма как да си виждам цялата седмица на една страница, за да си следя ангажиментите по-добре. Няма нищо идеално обаче, нали :)

      Аз също много се радвам, че пиша. Чувствам се добре и с това идва и екстра мотивацията.

      Delete