Как да си направим собствен Vision Board? Какво, как и защо.

January 21, 2019

Здравейте, приятели!

Теоретично един vision board е помощно средство, което да се използва при процеса на визуализация - важна стъпка от прилагането на Закона за привличането. На практика обаче не е рядко срещано да се използва по-скоро като възможност да нагледно излагане на всякакви поставени мечти и цели.
Има доста теории по темата и голяма част (изключвайки закона за привличането) от онова, което прочетох определя процеса по направата на един такъв колаж е отлична възможност за човек да е по-наясно с целите и желанията си. И до някъде мога да се съглася с факта, че запитана какво точно искам било то в някакъв материален или личен аспект, изпитвам затруднения на прима виста да изразя лесно с думи. Според същите теории, гледайки едно и също нещо всеки ден, мозъка ни  реагира и подсъзнателно вършим действия и оползвотворява по-ефективно налични ресурси, които ни доближават до мечтания живот и които иначе вероятно бихме пропуснали.


Според Закона за привличането пък, за да ни бъда дадено трябва да си поискаме. Мислите ни - негативни и позитивни привличат онова, което ни се случва и потенциално при коректно предлагане можем умело да контролираме съдбата си. 
Често из видеа и литература по темата срещам сравнения с почивки или някакви материални предмети, които искаме да притежаваме или изживеем и факта, че веднъж фокусирали се върху тях някак си заобикалящата ни среда ни тегли неусетно в посока към тях и ги забелязваме и сме притегляни необичайно повече. И до някъде мога да се съглася, специално в материален аспект.. 
Според същата теория нещата, които изведнъж започваме да забелязваме са винаги били около нас, но преди да ги поискаме не са били нещо, което ни се е набивало на очи. За това и се смята, че онова, на което отделяме внимание е онова, което привличаме. 
За това и един такъв колаж, дневник, албум или както искате да го наричате е нещо, което може всекидневно насочва мислите ни в определена посока и да действа като притегателно средство за сигналите, които изпращаме към вселената. 

Аз честно казано нямам идея дали има "официален" метод как точно се прави един vision board. Намерих доста противоречива информация по темата и в крайна сметка реших да използвам част от нея като отправна точка, но да се доверя на интуицията си в процеса на осъществяване. 

Днес ще ви споделя всичко около МОЯТ процес, защо се реших на нещо такова и как смятам да го използвам, както и ще обобщя някои по-практични стъпки за начинаещите и евентуални грешки, които ще ги затруднят. 

Защо Vision Board?


Всяка година си правя списък с новогодишни обещания. Обикновено са някакви простички цели, които смятам, че ще подобрят живота ми, а понякога и някои по-невъзможни мечти, които реално не вярвам, че ще мога да осъществя поне не и за една календарна година, 
Истината е, че не влагам много енергия в преглеждането на списъка си периодично. Правя го и зная какво съм записала, но не е нещо към което целенонасочено се стремя или действам да постигна. 
Наскоро осъзнах, че миналата година бях записала 10 неща, които искам да осъществя и повечето, от които днес са реалност. Дали е късмет, вселена, Бог или аз самата аз, не мога да кажа конкретно, но истината е, че без много усилия виждам реални резултати. 
За това и тази година рещих да сменя тактиката и да поставя конректни цели, да изпратя конректни сигнали, да предприема конкретни действия и да получа надявам се конкретни резултати.



Какво е нужно да знаете преди направата на Vision Board?


Колажа се смята, че трябва да бъде поставен на място, което е видимо и централно за нас. Целта е да можем да го гледаме всеки ден, да медитираме, да визуализираме целите си, да изживеем конкретните моменти, които сме запечатали върху него в мислите си. 
Тоест не е само достатъчно да го направим и да го окачим над бюрото си, а ефективно и осъзнато да го използваме всекидневно, насочвайки позитивните си мисли към онова, което сме си пожелали. 
Има различен тип теории по темата.. Според някои за най-добър ефект е важно човек да е възможно най-конкретен при избора на снимки и цитати - тоест ако искате нова кола, да сложите снимка на точния модел с точния интериор, които искате. 
Според други е важно пък снимките да ви носят определена енергия или емоция. Тоест не е нужно да изберете конкретен модел кола, а снимка на да кажем пустинен терен, хоризонт, залез, джип, вееща се коса е достатъчна, за да насочите вселената в определена посока. 



Моите стъпки и как създадох първия си Vision Board :


  • Дадох си време. Реших, че няма да поставям конкретни срокове, да се стресмя задължително да го привърша преди края на годината;
  • Започнах да си водя записки с всички цели, мечти и желания, които са ми в главата. Отне ми време да си изясня всичко ясно и да създам един удовлетворяващ списък. На моменти бях объркана, лутах се и бях несигурна. Ужасно трудно е да си изцяло наясно с всичко, което искаш;
След като имах чист и спретнат списък, с който бях горда (казвам горда, защото колажа ще седи на видно място в дома ни и нямам намерение да се срамувам или обяснявам пред хората за онова, което съм избрала да сложа) и който най-вече бе събирателно на всичките ми съкровени мечти, приключения и лъскави предмети, които искам, бе време за изготвяне на първия ми vision board.
  1. За целта е необходим някакъв тип картон, табло, рамка за снимка, коркова дъска или каквото и да е друго, на което могат да бъдат залепяни снимки и картинки; Аз избрах да си купя метално табло, което да мога да използвам и за в бъдеще, както и за други проекти, ако пожелая.  
  2. Използвах предимно pinterest, където в периода за около две, три седмици събирах идеи свързани с вече направения списък. Запазих много снимки, някои в последствие използвах, други реших, че не са точно най-правилните и се впуснах в ново търсене. Удачни са иначе и изрезки от списания, каталози, дневници, календари и всичко останало, което може да се реже и отговаря на натурата на конкретния човек и неговите желания.  
  3. Фокусирах се само върху онова, което зная, че ще ми донесе удовлетворение и ще даде един нов тласък на живота ми и самата мен. Тоест макар и да искам примерно нова чанта на еди си коя марка, не избрах да вложа енергията си в това, а да избера друг предмет, който ще подобри друг аспект от съществуването ми.
  4. Избрах да комбинирам конректика с метафорика. 
  5. При сглобяването пък реших да разделя колажа на две част - в едната половина да поставя всички лични преживявания, приключения, безумни цели, невъзможни мечти и прочие. В другата пък да се фокусирам върху материалното - предмети, подобрения у дома, които искам. 

Очаквах, че ще ми е много лесно и за един час ще мога да седна и да си направя колажа. Реалността се оказа много по-различна и се наложи да вложа много енергия в себеопознаване и изясняване на това как искам да изглежда живота ми. Определено имах нужда от талъв тласък и може би за първи път някога зная ясно и точно в каква посока искам да вървя. Това само по себе си е голямо постижение и неочаквано доведен до огромно лично удовлетворение и вътрешно спокойствие.
Оттук насетне изпращам сигнали към вселената, ще работя активно с vision board-a и категорично убедена, че ще постигна отлични резултати при равносметката догодина. 

Post a Comment