Продукти за хидратирана и подхранена кожа и коса през зимата

January 17, 2019

Здравейте, приятели!

Дали поради напредването на възрастта, хормонални изменения или температурни амплитуди, кожата на тялото и лицето ми е особено суха по това време на годината и има отчайваща нужда от добра хидратираща и подхранваща грижа през зимата, която да я възстанови и поддържа.
Всяка година съм в чуденка какви продукти да избера, имала съм както добри попадения, така и по-неуспешни продукти, но като цяло с редовна употреба и постоянство закрепвам положението, независимо от козметиката, с която разполагам. 

Според някои проучвания прези зимните месеци кожата ни губи около 25% от влагата, с която разполага. Климата влияе негативно и на възможността ѝ да задържа вода. Количеството важни липиди, които изграждат епидермиса също намалява, което лишава кожата ни от важна бариера. Това се дължи и факта, че самият въздух има способността да не задържа достатъчно влага при студено време, Вятър пък, излагане на студ, отопление вкъщи, което изсушава допълнително въздуха и като цяло консумацията на по-малко плодове и заеленчуци са също фактори, които директно влияят на състоянието на кожата ни. 




Както повечето хора така и аз имам някои проблемни зони, които се нуждаят от екстра грижа и такива, които са в добро състояние и мога да неглижирам малко повече. Ръцете, устните, краката и някои зони по лицето са сред онова, което видимо и реално драстично се променя веднъж щом навън захладни, а кожата на тялото като цяло е мека и в повечето случаи комфортно усещаща се. 

Този сезон някак си от нищото се оказах с далеч повече от онова, което ползвам обикновено и като цяло може да се каже, че съм доста доволна от арсенала с продукти, които са ми налични към този момент. Определено имам какво да препоръчам и се надявам сред изброеното днес да откриете и вашите бъдещи любимци.


Хидратираща и подхранваща грижа за кожата на лицето :

Кожата на лицето ми реагира отлично на мазила и кремове. Определено не е така чувствителна, както в минали години и толерира повече експерименти. Като цяло заменям по-тежката си и изсушаваща козметика с по-нежна такава, но използвам ексфолиатори и различни пилинги. За да контратакувам някои от негативните им ефекти реших да инкорпорирам в рутината си олио за лице. Защо точно олио може би се питате? Защото олиото е съставено от мастни киселини, идентично на липидите, ефективно попиват в кожата и оставят след себе си бариера, която блокира, както външни фактори като - слънце, вятър или сух въздух, така и задържа влагата по-успешно, отколкото обикновен крем. Повечето масла пък са богати на витамини и минерали, които осигуряват един допълнителен boost. 

Олиото, което аз използвам в момента е на шведската екологична марка - Estelle & Thild. Не съм сигурна дали се предлагат на международен пазар, но тук са доста популярни и предпочитани, въпреки високата си цена. Super Bioactive Repairing Oil Complex е олио, което съдържа екстракти от водорасли, антиоксиданти и е отличен и за антиейдж грижа. Повлиява позитивно на разграждането на клетките, предпазва от UV лъчи и спомага на за възвръщането на естествения блясък. 
Може да се използва, както сутрин, така и вечер. Може да се ползва преди крем, както и вместо крем. Не попива веднага и аз лично не бих го сложила под грима си ако бързам за някъде и трябва да съм максимално експедитивна. Ако имам повече време обаче смятам, че пасва добре и под фон дьо тен. пробвала съм да смеся една капчица с някои от по-сухите си формули и определено променя текстурата им и ги прави по-подходящи за употреба по това време на годината. 
Много ми допада, изключително икономично е и за момента виждам отлични резултати в мекотата на кожата си и как изглежда тя. 

Хидратираща и подхранваща грижа за кожата на ръцете :

Споделих, че ръцете ми са може би най-засегнати от студа. Мия ги прекалено често, дезинфекцирам ги безброй пъти дневно. Много са засегнати и кожичките около ноктите, които не само не изглеждат добре, но и се усещат сухи и драскащи. Използвам всякакви кремове общо взето целогодишно и истината е, че каквото и да правя няма как да ги докарам в състояние, в което да са перфектни - поне не и докато работя това, което работя. 
Два от кремовете, които използвам най-често и намирам за много ефективни са - Fuktighets Kräm на шведската марка - Rapsodine и божествено ухаещият Brazilian Touch нa Sol de Janeiro. 

Преобладаващата съставка в състава на Rapsodine е рапично масло, което действа на принципа, който посочих пи-горе в публикацията и е отличен, както за хидратация и подхранване, така и за възстановяване. Подходящ е за използване и върху тялото, попива много бързо, няма аромат, не оставя никаква усещаща се бариера след себе си и е много приятен. Друга позната и добре действаща съставка е глицерина, от който има различни ползи, сред които най-важните са - ролята му в обновяването на клетките и факта, че не позволява на влагата да се изпари, а я задържа в кожата. 

Brazilian Touch също не е лош, но като негатив бих изтъкнала, че се нуждая от голямо количество, за да го усетя, че ми върши работа. Има далеч по-дълъг списък със съставки - на първо място отново глицерин, както и екстракти от различни масла - ши, кокосово и моринга. Интересно е, че съдържа и куркума - съставка много позната и обичана заради антиоксидантните си свойства и влияе много позитивно на тъканите и колагена. 
Аромата е умопомрачителен - топъл и тропически - нещо средно между лосион за тяло и лятна напитка.Имайте в предвид, че е много потентен и може да ви дойде в повече, тъй като се задържа за дълго върху кожата.


Хидратираща и подхранваща грижа за косата :

Използвам масло след всяко миене от години наред и честно да ви кажа макар да заглажда косъма и да виждам разлика в състоянието на косата си, някак си не е продукт, който ми е абсолютно задължителен. Далеч предпочитам балсами без измиване и други подхранващи спрейове - Revlon Uniq One е и подходящ пример, за което.
Може би не съм намерила правилното олио? Използвам Orofluido от цяла вечност и нямам търпение да го сменя с нещо друго. Имате ли някакви препоръки? Чисто арганово масло може би? Утежнява ли косъма прекалено много?

В тази категория реших да избера един друг продукт, който използвам и харесвам, а именно маската на Garnier от серията Argan Richness.  Като цяло Garnier обикновено не е марка, която особено да ме привлича, но аз не съм и някой, който използва ексклузивно скъпа козметика за коса. Реших да дам шанс на маската, предимно подтикната от хубавия ѝ аромат и съм позитивно изненадана. Краищата ми винаги са били сухи, което прави косата ми лесно заплитаща се, което води до по-агресивно вчесване и съответно косопад и късане. Използвам я около два пъти седмично, като я оставям да поседи за около 5 минутки. Веднага усещам разлика в това как косата се усеща, въпреки че не съдържа силикони. Много е мекичка и не стърчи навсякъде след изсушаване. Като цяло не е продукт, който е много силно възстановяващ, определено предпочитам Olaplex - No.3, когато усетя, че имам нужда от нещо по-екстремно. 
Ще си взема шампоана и балсама от същата серия и ще споделя повече отзиви в друга публикация. 

Хидратираща и подхранваща грижа за тялото :

В тази категория определено имам какво да препоръчам и може да се каже, че съм намерила прекрасни продукти, които са не само ефективни, но и като цяло сравнително бюджетни. 

Обожавам всякави добре ухаещи продукти за тяло - лосиони, измиващи такива, кремове и прочие. В повечето случаи голяма част от тях съдържат алкохол, което в комбинация с пенители и други съставки допринасят за изсушаването на кожата. 

Еucerine е марка, която тепърва откривам и която за момента не е оставила изцяло с положителни впечатления.  Тяхното ph5 Shower Oil е олио за тяло, което е деликатно към кожата, не съдържа агресивни съставки, не премива и осигурява всички ползи, които едно олио притежава. Не съдържа и консерванти и оцветители. Предлага се във варинат, който е парфюмиран и такъв, който не е. Аз лично избрах да ми ухае добре, защото прави процесът на къпане по приятен и успокояващ. 
Не се пени типично много подобно на други такива продукти, но пък се разнася ефективно и се отмива без да оставя мазен и неприятен слой след себе си. Още след първата употреба се усеща разлика в сравнение с употребата на стандартен душ гел. 
За него и другите продукти на марката, които имам ще ви разкажа в отделна публикация. 

Маслото за тяло на Estelle & Thild - Spring Rose Blonde e друг продукт, който мога да похваля. Не го използвам след всяко къпане, защото за съжаление не е особено икономичен, но пък е много ефективен. Подобно на такъв тип масла за тяло - част от него опива веднага, друга не. И макар да знам, че имам нещо върху себе си, мога да облека дрехи, защото не мазнее и не оставя кожата лепкава. Много ми допада, че я прави леко сияйна, особено в зоната на деколтето и раменете разликата е най-видима. 
Съдържа екстракти от кайсиеви ядки, слънчоглед и жожоба, които в комбинация един с друг спомагат за хидратацията, предпазват от свободни радикали, а и имат анти-септични и анти-възпалителни свойства. 

Отново на Eucerine от скоро ползвам и Aquaphor - мултифункционален крем за сухи зони по лице и тяло. Отличен за нанасяне върху кожички, лакти, сухи устни, сухи зони. 
Наскоро бях болна и след като се борих дни наред със запушен и после течащ нос, реших да го вкарам в действие и да се убедя дали действа. Истината е, че подейства положително, но не предотврати на 100% изсушаването около ноздрите. Вероятно се дължи на факта, че не му давах достатъчно време да се задържу върху кожата преди да се наложи да си издухам носа за пореден път, но поне моята реалност се оказа такава. Обикновено резултатите след настинка са особено драматични, но определено имаше резултат - по-малко зачервяване и люлеща се кожа. 
Бях някъде прочела, че Мегън Маркъл го е ползвала като хайлайтър на сватбата си и реших да видя тази работа от първо лице. При мен резултата не бе особено атрактивен - косата ми залепваше постоянно върху скулите и бях видимо много блестяща. Просто не се оказа точно моето нещо. 
Няма как да не споделя и че е продукт, който е доста мазен и лепкав - подозирам, че умишлено разработен като такъв, за да се задържа за по-дълго време и т.н., но това определено повлиява на това кога и къде мога да го слагам. 


Хидратираща и подхранваща грижа за ходила и пети :

Foot Mender е мултифункционален продукт, който при продължителна и редовна употреба би трябвало да замени кремове, вани за крака, пили и чорапи. Третира и възстановява суха кожа, втвърдявания, мазоли и напукани пети. Пододящ е  и за диабетици, но може да се ползва от всеки, който има загубели пети и крака. За онези пък с диабет, който имат нужда от още по-ефективна формула при жизненоважната грижа за ходилата, то Foot Mender има разработена и такава. 

Кремът се нанася вечер преди лягане - задължително, защото иначе рискувате да сте с хлъзгави и потни крака през целият ден. Необходими са по 2 помпички за всяко ходило, като продуктът трябва да се втрие за около минута, докато леко попие. За постигане на оптимален резултат се препоръчва редовна употреба от поне 2 седмици, след което две употреби седмично са достатъчни, за да се поддържа ефекта.  Може да се използва върху рани, има антибактериален ефект.
Кремът работи! За съжаление обаче аз така и не мога да видя пълни резултати, защото така и не се наканвам да съм редовна цели две седмици. Проблемът при мен идва от факта, че не мога да спя с чорапи и съм неспокойна през цялата нощ. Ако ги махна пък продуктът, който така и не попива изцяло се разнася по чаршафите ми и ги прави лепкави и миришещи на мента. Отделно усещам краката си влажни, не потни, но някак си неприятно влажни и това също ме влудява. 
Като някой, който всеки ден е на крак в затворени работни обувки, то краката ми имат винаги нужда от екстра внимание. Отделно забелелязвам, че клетките се обновяват твърде бързо и около петите почти винати имам суха и загрубяла кожа. Не страдам от мазоли и нацепване, така че по тази тема не мога да кажа много, но дори и след няколко нередовни употреби краката ми са видимо по-меки и ги усещам много по-приятни при допир.

Една от блог целите ми през следващата година е да се наканя да направя пълния курс на лечение и ще споделя с вас в случай, че има диабетици и хора, които търсят решение на кожни проблеми и раздразнения по ходилата и петите. 

Хидратираща и подхранваща грижа за устни :

В тази категория има само един продукт, който използвам редовно и който бих могла да похваля. Става дума за Cicaplast Lips на La Roche Posay, който е и любимото ми зимно откритие за тази година.
При мен е моментално ефективен, дори не се налага да ексфолирам преди да го нанеса, някак си от нищото сухите участъци просто се изпаряват. Усещам и виждам, че действа. Тотално преобрази устните ми и го нанасям няколко пъти дневно за оптимална грижа и резултат. 
Имам отделно ревю, в което споделям мнение и отзиви по темата. 

Надявам се да намерихте информацията, която споделих в днешния пост за полезна и да съм успяла да ви дам някои нови идеи за продукти, които бихте могли да ползвате.
Кожата на почти всички от нас се нуждаят от екстра подхванваща и хидратираща грижа по това време на годината и зная от собствен опит, че не е винаги най-лесно да се намерят най-подходящите продукти. 
Ще се радвам да чуя и вашите препоръки за онова, което действа при вас. Ще ми е интересно да проследим и заедно кое от онова, което ползвам този сезон ще закупя отново.

Post a Comment