Как да си направим Chai Latte в домашни условия - бързо и лесно?

January 13, 2019

 
Здравейте, приятели!

По това време на годината няма нищо по-успокояващо от топла напитка. В зависимост от разните вкусови предпочитания има какви ли не варианти за пробване и аз съм винаги изкушена от зимните предложения на локалното ни кафе. Точно в момента имат всякакви разновидности на лате - с портокал, джинджифил, шоколад и подобни вкусотии. 
За съжаление повечето от тях съдържат захар или някаква разновидност на захар, каквато аз консумирам много рядко и съответно прясно мляко, което също избягвам. 

За това и в моментите, в които много ми се пие нещо по-различно обичам да си експериментирам вкъщи и рядко оставам разочарована от резултата. Не съм чак толкова изявен фен на този тип напитки, че да имам необходимостта да купувам странни съставки, които така или иначе ще залежават, за това се старая да намеря вариант с това, което вече ми е налично. 

Днес ще ви покажа как да си направите лесно чай-лате в домашни условия, със съвсем достъпни съставки и обещавам да е много лесно и много вкусно. 



Какво е chai (чай)?

Масала чай е напитка, която представлява черен чай ароматизиран с някои много специфични индийски подправки - джинджифил, кардамом, канела, анасон, индийско орехче, карамфил и други. 
Поради огромната популярност на напитката има безброй вариации на типа чай, който се използва, както и комбинацията от подправки.

Крайния резултат е много интересна смесица от невероятно потентни аромати, които се допълват един друг, изключително затоплящ и богат. 

Аз със сигурност не разполагам, нито обичам да консумирам част от съставките типични за чай и поради тази причина си правя вкъщи нещо, което хем е вдъхновено от идеята на чай лате, хем е напаснато на моите предпочитания. И отнема само 5 минути!



Съставки :

Мляко - било то ядково или прясно. Най-вкусно става с такова от овесени ядки, както и от печени бадеми (не със сурови).
Пакетче готов чай - някаква разновидност на чай
Подсладител - стевия на капки или кленов сироп.  
*Блендер или кухненски робот 
*Екстракт от ванилия
*Сметана или алтернативно кокосова сметана
*Карадома или канела за декорация

Начин на приготвяне :

Млякото (количеството зависи от чашата, която се използва при сервиране) се затопля на бавен огън. Може мъничко да къкри, но не и да се вари. В момента, в който вече се е затоплило се добавя пакетчето чай, което се оставя до постигане на желана концентрация. Аз лично си ги варя заедно. 
Малко преди да се свали от котлона се добавя и малко от подсладителя или кленовия сироп, принципно може и без.

След като млякото се е затоплило достатъчно и чай е пуснал аромата си може да се консумира директно или пък ако искате още по-достоверна текстура може да разбиете млякото ако имате такава приставка на кафе машината или да се сложи в кухненски робот или блендер (само се уверете, че каната издържа на топлина) за минутка, може и да използвате и обикновен миксер. Това сваля температурата на напитката, така че е важно млякото да е наистина топло, защото така е най-вкусно за консумация.


След като се е разпенило до желаната консистенция се прехвърля в съд или чаша за сервиране. За декорация може да се използва сметана, много е вкусно с кокосова такава и да се поръси с мъничко канела или кардамом. 

Рецептата е изпълнена!

Аз лично използвам чай и стевия, които вече съдържат ванилов екстракт, така че не добавям екстра, но ароматите много се допълват и препоръчвам да не я пропускате, ако по принцип харесвате ванилия. 

В някоя от следващите публикации от рубриката с рецепти пък ще ви покажа как да си направите ужасно вкусен горещ шоколад - отново без захар.

1 comment

  1. Страхотна кулинарна рецепта! Невероятно красиви снимки, страхотно попадение! Личи си, че сте страхотен кулинар! Поздрави

    ╰┈➤ Gladni.com

    ReplyDelete