Съвети за избиране на Коледни подаръци + подготовка и планиране

December 1, 2018

С днешната публикация поставяме началото на Коледната серия в блога. Подготвила съм няколко поста, които да ви помогнат да изберете подходящи подаръци за хората около вас, включително и такъв с идеи.

Не знам за вас, но за моето семейство Коледа винаги е бил преди всичко семеен празник. Независимо кой с кого се е скарал и кой с кого не си говори, някак си по празниците поставяме ново начало и държим да сме си заедно, за хубаво или за лошо.
Никога не сме залагали особено много на подаръците, нито пък сме декорирали особено забележително. Не сме се вълнували от подаръчната хартия, която избираме, нито сме следвали някакви специални традиции.
И аз честно казано и до ден днешен си свързвам Коледа именно с тези ми спомени и на мен са ми мили. Комерсиалният момент не липсваше изцяло, но далеч не бе на първи ред.


Традициите в Швеция - или поне в семейството, от което днес съм част и аз, са коренно различни. Многото подаръци са важни, опаковането е важно, етикетите, играчките, елхата, гирляндите и светлините - са също важни. И няма да крия, че ми е приятно и уютно да украсявам дома си, да правя планове, да пазарувам и избирам с какво да зарадвам всички, да гледам анимационни филми на Коледа и да ям странните деликатеси от аншоа, сметана и картофи и най-различните видове маринована херинга.

Попадайки в една нова за мен ситуация ми се наложи да свикна, разбера и заобичам нови обичаи и семейни ритуали; да се организирам и подготвя; да схвана защо и как да купя подаръци за 12 души и то в повечето случаи пристисната от определен бюджет. 
За това и днес избрах да започнем любимият ми декември месец именно с такъв пост, вдъхновен от опита ми, а именно - как да избираме Коледни подаръци за близките си, какво е онова, което аз считам за необходимо и как се подготвям.



1. Гледам да се забавлявам 

Едно от любимите ми занимания през годината е подготовката за празниците, обикалянето по магазините, пазаруването, опаковането и поднасянето на прекрасните подаръци, които съм избрала. 
Много ми е важно да не се стресирам, да се забавлявам, да ми носи само положителни емоции и да не се вживявам твърде много. 
Разпределям времето си внимателно, не се пренатоварвам, а с малко подготовка и правилна организация си оставям прозорчета, в които да свършвам определени задачи, без да ми натежава прекалено много.

2. Планер

Ако кажа, че сядам и планирам невероятно детайлно всичко около подаръците по-скоро бих излъгала, но за сметка на това отделям по няколко странички в планера си, в които си записвам някои по-важни детайли, които да са ми от помощ.
Някак си мозъчните ми клетки изпращат сигнали помежду си далеч по-ефективно щом имам нещо написано на хартия, 

Ето и онова, което обикновено аз правя. 

- Разграфявам си една или две странички на няколко колонки, в които записвам имената на всички хора, които са ми в списъка за пазаруване.
- Определям бюджет, който се старая да следвам. Споменах, че сме много и ако не се придържам поне до някъде в поставен бюджет, който мога да отделя на база на това какви са финансите ми през въпросната година и съответно до колко близък ми е въпросният човек, то има реална опасност да се надценя и прекаля. Може би за част от това тази стъпка би се оказала особено трудна, но с времето и опита сумата от само себе си се става по-изявена, а и следването на бюджета също
- Правя списък с потенциални подаръци, които съм дочула, че биха били нещо, което би било подходящо и вписвам срещу поставеното име и бюджет. Не е нужно да бъде нещо конкректно, може да става дума и за категория, хоби или каквото и да е друго, което да ме ориентира. 
- След направената покупка пък вписвам онова, което имам, за да ми е прегледно. Записвам и цената му, за да следя по-отблизо как се движа финансово. 
- В малко джобче пък отделям касовите бележки или фактурите на въпросните покупки, които да са ми под ръка в случай, че трябва да се направи рекламация или замяна. 

3. Пазарувам в един ден

Обикновено в първата седмица на декември, независимо дали преди това съм купила нещо от нещата в списъка или не, излизам по магазините с конкретната цел да се запася с опаковъчна фартия, панделки, етикети, фулмастри, лепенки и каквото друго ми е необходимо в процеса на опаковане. 
От предишни години пък винаги имам някои неща, които винаги се старая да изразходвам първо (няма смисъл да залежават), но държа всичко да ми е под ръка, за да не се налага да търся в последния момент (което също ми се е случвало в предишни години и се наложи да се примиря и с цената и с асортимента на онова, което се предлага 2 дни преди празника).



4. Подаръците

За самия процес по избиране на подаръците ще си говорим малко по-късно, но накратко мога да обобщя, че си давам време. Обикновено правя въпросния списък към средата/края на ноември - покрай черния петък и началото на адвент, когато повечето от любимите ми места за пазаруване имат и чуднички промоции. Не си давам особено зор, нито всичко трябва да ми се случи наведнъж.
Това, което абсолютно винаги правя обаче е веднъж щом купя нещо или съответно пристигне ако е поръчано онлайн - сядам и го опаковам при първа възможност. Правила съм грешката да се пренатоварвам и резултатите обикновено са плачевни. Като добавим и това към факта, че не съм свръх сръчна и креативна, поне за мен е далеч по-приятно и ненатоварващо да си разпределя това задължение между няколко различни дни.

5. Слагам всичко под елхата и се наслаждавам колкото мога повече на приятни моменти покрай нея с любимите ми хора и животинки. 
Общо взето може да се каже, че съм си изградила стратегия, която ми помага да не губя контрол,  да разполагам с времето си, да ми е весело, уютно, приятно и най-вече да не губя Коледния дух, покрай всичко материално около мен.

След като ви разказах в подробности за процеса ми по планиране, много ми се иска да поговорим и за подаряването. За смисъла, за подбора, за това как да не губим перспектива и да изберем подходящ подарък за важните за нас хора, които да им донесат не само радост и задоволство, но и да не бъдат разхищение на пари и пространство.
Обмислените, добре напаснати, добре опаковани, избрани от сърце неща са това, което се цени, а не факта колко струват или колко грандиозни са. Не се чувствайте виновни ако нямате финансовата възможност да зарадвате близките си с безброй луксозни предмети. Винаги може да намерите нещо подходящо, което да пасва на интересите им, да ги разсмее или трогне. Замисъла и поднасянето играят не по-маловажна роля. 



1. Предметите не винаги са най-важни и подходящи

Ако имах възможност бих подарила някакво преживяване или екскурзия на всички, които познавам, но реалността ми не е такава и вместо да се фокусирам и жалвам от този факт, впрягам целият си креативитет и подбирам нещо реално за онези, които си имат всичко или с които искам да прекарам повече време.
Подходящ подарък, който за мен е винаги на дневен ред и от опит мога да кажа е и много харесващ се е нещо, което с въпросния човек да правим заедно. 
Защо пък не вместо нов парфюм или каъф за телефон да не подаря на някого билети за 5 филма, които да гледаме през годината заедно; 5 пъти, в които да отидем заедно на ресторант; билети за концерт, театър или друго културно мероприятие, което пак да посетим заедно. 
Предимствата на такъв подарък са много, но сред най-отличителните е факта, че не е нещо еднократно, което минава и заминава, а един своеобразен процес, който да носи радост и емоция няколко пъти годишно. 

2. Ръчно направени картички и рисунки са винаги ценени

Ако пък имате някого в семейството, който като мен например е сантиментален и се радва на ръчно изработени картички, рисунки или декориране джинджифилови курабийки, не се колебайте да ги добавите или изцяло заместите с иначе друго планирано. 

3. Не се притеснявайте да питате

Подаръците имат за цел да носят радост. Поне аз не виждам смисъл да избирам онова, което на мен ми харесва и искам да си купя, но знам, че трябва да пазарувам за някого другиго и избирам да дам на тях. 
За това и си правя списък - питам самия човек, хората около него, записвам ако дочуя нещо, ако си спомням нещо, ако знам за конкретен интерес, хоби, мечта. 

4. Избягвам да давам пари или подаръчни карти

Вероятно много от вас няма да се съгласят с мен по този въпрос, но аз лично много рядко избирам да дам на някого сума пари или подаръчна карта, с която да си избират сами каквото искат. Освен ако не съм абсолютно убедена, че това е единственият вариант, който имам.
За мен един подарък трябва да има замисъл, история и смисъл. Не приемам факта, че трябва да дам нещо само, за да дам. А, и съвсем по егоистични подбуди не искам и да се лиша от емоцията, виждайки как някой разопакова подареното му от мен.



5. Винаги избирам подаръчна хартия пред опаковъчни торбички

Ако мога да накарам и възрастните да изпитат същата магия и тръпка, като малките деца, които разкъсват получения пакет на малки парченца, то със сигурност се спирам на този вариант. 
Слагам пандели, стикери, бележчици и картички, влагам всичкият си (не особено голям) креативитет и старание. Изключение правят някакви много обемисти или предмети в странна форма, които ми представляват особена трудност. 

6. Сантиментални подаръци

Много обичам сантименталните подаръци. Споменах ви за картички и рисунки, особено са ми специални тези направени от малки дечица. 
Аз много бих се радвала и на нещо свързано с важни за мен неща като семейство, кучета.. някаква препратка към конкретен момент, нещо, което да ми създаде нов спомен или припомни стар такъв. 

7. Пазя касови бележки

Дори и при внимателното планиране грешки стават и няма по-неприятно нещо от това да сте вложили време, енергия и пари в подготовка и избор на перфектният подарък и да се окаже, че въпросният човек вече има такъв. 
Пример от миналата година е братът на моя приятел, който толкова пъти коментира подложката за компютърна мишка, специално правена за някакви си там игри, която имаме вкъщи и колко много иска такава. В крайна сметка се оказа, че без да ни каже си  я бе купил сам и това, което ние дадохме абсолютно излишно.

8. Говорим помежду си

Понякога споделяме за онова, което искаме на всички около нас и без да се искаме може да се окажем с два еднакви подаръка. За това и си говорим и обсъждаме. Няма лошо и в разменянето на идеи.

9. Големите и скъпи подаръци

Не винаги количеството е по-важно от качеството и макар обикновено да наблягаме на някакви по-дребни неща, които да си разменяме се е случвало и да съберем една по-голяма сума, която да вложим в нещо по-голямо, желано или необходимо. Ново колело, техника, пътуване или друго, за което знам, че би било подходящо.

10. Дарение

Споменах ви, че имам определен бюджет, към който се придържам до голяма степен. Ако са ми останали някакви пари в края на целия процес, ги прибавям към Коледното дарение, което правим на избрана от нас кауза всяка година. 
И приканвам и вас, помагайте, раздавайте, вярвайте, подкрепяйте. Имаме нужда от каузи, имаме нужда да сме социално ангажирани. Благотворителността не е данък и не се чувствайте виновни, че подкрепяте една организация пред друга. 
Аз съм била безброй пъти критикувана, че имам слабост към животните и избирам да дарявам за такъв тип каузи. Не можем да решим всички проблеми на света, да излекуваме всички деца и да дадем шанс за достоен живот на всички възрастни, но можем да се борим да подобрим света на едно избрано животно или човек, в локален или глобален мащаб.

Благодаря ви сърдечно, че имахте сили да изчетете тази така дълга публикация. Постарах се да я направя възможно най-подробна с единствената цел да ви бъде полезна. 
Много съм мотивирана да пиша по-често в блога и се радвам искрено на подкрепата и коментарите ви. 
Какво смятате вие да подарите на близките си? Споделете вашите идеи, за да почерпим вдъхновение един от друг.

Скоро ще ви представя и списък с моите идеи за Коледни подаръци, само че в един малко по-различен формат от онова, което тези дни намирам по блоговете. Дано ви бъде интересно.

Весели празници!

Post a Comment