Declutter Part 3 - Make Space, Use Up Your Products

February 23, 2015

Здравейте!

В края на миналата година подхванах нова серия от публикации, които са обединени под общото заглавие - Declutter.
Още тогава ви разказах подробно за причините, които ме подтикнаха да искам да намаля притежанията си и какви са целите ми в дългосрочен план. Като първа стъпка реших да се отърва от голяма част от тестерите си, част от тях изразходвах и продължавам да изразходвам, а други се наложи да изхвърля. Прогреса ми може да следите в публикациите с изразходвани продукти. Изключително съм доволна от резултата и в ретроспекция мога да споделя, че съвсем правилно постъпих, избирайки да започна именно от мострите, постигнатото ме мотивира страшно много.
Във втората част от серията ви показах най-многобройната и проблематична за мен козметична категория - тази за устни. Количеството червила и гланцове, с които разполагах бе твърде голямо и прецених, че е удачно да изхвърля част от онова, което не харесвам и не възнамерявам да използвам, за да освободя място за онези продукти, които са ми любими. Междувременно отделих някои от тях настрана, за да мога да се фокусирам върху тяхното изразходване. 

Има още няколко козметични категории, които се нуждаят от разчистване и ще се постарая да го документирам, щом е факт. 
Докато това стане обаче ми се искаше да обърна внимание на някои продукти, които имам от известно време и ми се иска да запомня, че трябва да изразходвам. Всъщност в миналото съм правила нещо подобно и използвах идеята като опорна точка, но резултатите не бяха задоволителни и мислейки как да избегна отново евентуален провал, реших да се спра на варианта, за който ще ви разкажа днес. 


Отворих многобройните чекмеджета и избрах онези продукти, които имам от по-дълго време и искам да свърша, както и няколко такива, които съм почти изразходвала изцяло. Гледах да се фокусирам предимно върху такива от декоративната козметика, защото обикновено именно тях не варирам достатъчно често. Отделих ги настрана и ги поставих в кутия на видно място върху бюрото си, така че да са ми пред очите всеки път, в който се гримирам. 


- Не възнамерявам да ги използвам ексклузивно, докато ги изразходвам, а да се опитам да ги вместя в ежедневния си козметичен режим и да си напомня за тяхното съществуване. 
- След няколко месеца ще ви разкажа за постигнатото, с какви трудности съм се сблъскала и доколко идеята се оказва приложима за мен.
- Въз основна на постигнатите резултати ще преценя дали да променя "правилата" или дали ще продължа да се придържам към първоначалния план.
- Процесът е безкраен. Тоест - продуктите, които успея да свърша (ако успея), ще бъдат заменени от нови такива, като към тях ще добавя и онези, които са ми останали от предния път. 
- Нямам намерение да се стресирам или да си поставям срокове.



Базите за грим обикновено не са сред най-често използваните от мен продукти и то не, защото не виждам ефект от тях, а защото забравям да ги използвам. Именно един такъв хубав, но отдавна забравен продукт се оказа силиконовата основа на L'Oreal Revitalift - Miracle Blur. Ефекта с нея е предимно изравняващ и запълващ порите, като смаляването им не е така силно изразено, както с някои от останалите, които имам. Допада ми като усещане и не намирам формулата за мазна или утежняваща.
Благодарение на Memebox разполагам с разнообразие от всевъзможни BB и CC кремове, които в по-голямата си част аз не харесвам. Основната причина за това е, че не се задържат върху кожата ми - падат и изчезват много бързо. Някои са и много леко покривни, което на мен не ми е достатъчно като краен резултат. Късметлийка съм, че съм с бяла и светла кожа и мога да използвам почти всички, които съм получавала. Избрах 4 от тези, които имам от по-дълго време и искам да изразходвам - BCDation All Master на TonyMoly - който е и най-любимият ми измежду всички и този, който използвам предимно, подобен е на фон дьо тен като формула, освен това е сравнително покривен и с пудра задоволяващо издръжлив; Bio Origin Wrinkle Talk B.B на Hanskin е много течен и макар на пръв поглед да изглежда сивкав изравнява и се слива с кожата добре; Wonder Essential B.B Founde на Luna, който е с много лека покривност и мога да нося само, когато кожата ми е в отлично състояние; Dinoplats CC на Too Cool for School, който съм почти изразходвала изцяло и не мога да кажа, че харесвам особено много, но все пак не до там, че да не бих го сложила върху лицето си.


Пудрата за лице на Rivecowe имам от Memebox и използвам много често - на снимката си личи, че очаквам всеки момент да достигна до металното ѝ дъно. Харесва ми, но ми идва по-матираща, отколкото ми се иска и искам да я изразходвам възможно най-бързо, за да си купя така любимата на MAC. Като казах MAC в списъка днес попада и коректора им от линията Moisture Cover, купих го малко по-погрешка и макар цветът да е точно моят, не го харесвам толкова, колкото останалите си коректори - насъбира се под очите и не е най-подходящият за прикриване на пъпки.


Peach Parfait - Revlon; Summer Sky - Lumene; Sweet Pink - Maybelline; Sheer Linen - L'Oreal; Instant Light - Clarins.

Обичайната категория заподозрени за пореден път са продуктите за устни. Избрах цели 7 измежду 50-те, които имам и съм много обнадеждена за бързото им изразходване, тъй като част от тях са съвсем на привършване. Това бе и основната ми мотивация да ги включа в списъка днес, няма такива, които да не понасям и да искам да се отърва възможно най-скоро от тях, по-скоро имам нужда от екстра побутване да посягам по-честичко към тях.
Instant Light Natural Lip Perfector на Clarins имам от прекалено дълго време и е продукт, който или използвам постоянно или стои забравен на дъното на чантата ми. Трудно ми е да преценя колко точно като количество има останало в тубичката, но ми се иска да вярвам, че не е много. Балсамите на EOS и на Yves Rocher съм подхванала много сериозно и използвам ежедневно - по няколко пъти. Sheer Linen на L'Oreal e телесен цвят с кафеникав подтон, който истински харесвам и през последните дни използвам всеки път, в който се гримирам - това, което виждате на снимката е реално колко ми е останало от него. Ситуацията с Peach Parfait на Revlon е подобна - цветът е красиво прасковено с блестящи частички - отново снимката реално показва какво количество ми е останало от него. Sweet Pink на Maybelline е най-купуваното ми тяхно червило, тотален любимец по времето, в което нямах блог, постоянно забравям за него, а не е като да го нямам от прекалено дълго време и правя последен опит; Чъби-то на Lumene в Summer Sky с екстракт от арктическа малина е едно от най-новите ми попълнения - подарък по нова година, използвала съм го няколко пъти и много ми харесва, наскоро обаче си взех подобен цвят на Clinique и преди да се впусна да слагам него, искам да обърна подобаващо внимание на това на Lumene.


Кремообразните сенки на Maybelline от серията Color Tattoo са сред най-любимите ми козметични продукти изобщо, напоследък обаче не ги нося толкова често, колкото преди - предимно, защото имам някои нови по-нови попълнения, които ми бяха интересни. Имайки в предвид, че формулата им е кремообразна обаче, не са нещо, което мога да държа с години и преди да изсъхнат искам да им се насладя, колкото се може повече. Бронзовото - Оn and On Bronze ми е ужасно любимо, a Permanent Taupe e в така обичаната от мен сиво-кафява гама.

Забравих да снимам крема за кожички на Burt's Bees, който получих от Glossybox. Използвам го от време на време, но като цяло не съм фен на този формат продукти, не ги намирам за достатъчно омекотяващи и често ги пренебрегвам. Имайки в предвид, че този е единственият ми отворен такъв обаче, искам да успея да приключа с него, за да тествам новия си на Badger, който все още пазя за нов.

Това бяха всички продукти, които реших да включа в първата такава публикация. Постарах се да подбера такива, които харесвам в по-голямата си част, важно ми е да се справя добре и да постигна добри резултати, които да ме мотивират за повече промени и за в бъдеще. 
След около 2 месеца (може би 3 в зависимост от прогреса ми), ще ви споделя дали съм осъществила заплануваното; дали това е удачен вариант за изразходване на декоративната козметика; дали и бих продължила инициативата.
Ще се радвам ако идеята ви допадне да се присъедините и заедно да отчетем резултатите след известно време. 

9 comments

  1. Интересен начин си избрала. Ще ми е интересно да споделиш прогреса си :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. За момента съм много доволна! Особено добре върви използването на базата и 2 от BB кремовете, ще видим резултатите :) Още обмислям дали да сложа срок от 2 или 3 месеца, но при всички положения ще има продължение и отчет :)

      Delete
  2. Много обичам подобни статии, винаги ми е интересно да видя колко продукти реално са успели да изхабят момичетата. Аз също си бях поставила подобно предизвикателство през септември, което ми напомня, че май е време за равносметка :) Успех с доизразходването :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Аз също харесвам такива статии, но обикновено не ми се получава като си поставям някакви срокове, за да изразходвам нещо докрай и реших да заложа на малко по-различна стратегия, която да не ме задължава или ограничава.

      Благодаря ти, успех и на теб!

      Delete
  3. Тези ти постове страшно ме амбицират да почна и аз по-методично да използвам разни поизостанали/позабравени продукти. Даже наскоро си мислех дали да не приложа някаква супер хардкор тактика, например една- две седмици да ползвам само едно-две червила, само един молив за очи и само една палитра сенки. Току видя дъното на някои най-накрая? (никога досега не съм изразходвала сенки за очи докрай) :) Засега това успявам го прилагам с една от трите ми бази за грим. Иначе просто не виждам как някога ще ги използвам докрай в разумен срок, при положение, че и аз често изобщо забравям да ги ползвам, а не е като да няма смисъл..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей!

      Радвам се, че съм те амбицирала да промениш някои от навиците, които не харесваш. Аз съм пробвала въпросната хардкор тактика и не ми се получи, но имай в предвид, че характера ми си е такъв - сложа ли си срок или дата за нещо, което задължително трябва да направя, подсъзнателно саботирам процеса. Преди да имам блог ползвах само тези травъл палитрите на Lancome, Chanel, Estee Lauder и т.н., баща ми всяка година ми купуваше една и докато дойде време за следващата, бях изразходвала всичко, което ми харесва. В днешно време е абсурд това да се случи, не просто имам достатъчно много сенки, но и не се гримирам всеки ден. За срокове на годност не искам и да мисля, че ще ми се наложи да изхвърля половината от притежанията ми. Моята философия е, че щом изглежда по същия начин и не мирише, значи е окей :)

      Delete
    2. аз напоследък пощурях по палитри и наистина не виждам как ще ги свърша за година-две, колкото им е срока. пълен абсурд, овен ако човек не е някоя drag-queen, дето ползва гримове на кило :-D но с по-стари палитри честно казано не съм забелязала нещо да не им е в ред, освен може би, че стават по прашливи. наскоро преоткрих в натурията червилото ми на Bourjois от абитуриентския ми бал (значи е поне на 14 години),истинска "антика" хахахах. Интересното е , че мирише все така приятно и дори изглежда по същия начин

      Delete
  4. Обожавам да чета твоите declutter постове. Винаги ме амбицират да се опитам и аз да вкарам малко ред в колекцията си. Чакам с нетърпение следващите постове :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, много ме зарадва коментара ти! Declutter публикациите са ми най-любими в момента.

      Delete