Christmas Shopping and Gift Ideas

December 16, 2014

Здравейте!

Коледните празници винаги са били специални за мен и макар вече да възприемам този период по друг начин - различен от този, по-който като бях малко дете, то това далеч не прави това време от годината не достатъчно вълнуващо или специално.
Живеейки в чужбина, далеч от семейството ми, традициите и това, с което съм свикнала и обичам, Коледа е период, в който носталгията ме грабва с пълна сила и ме кара да съм по-чувствителна от обикновено. Нищо не може да се сравни с вкъщи и повярвайте ми макар животът в чужбина да изглежда атрактивен, възможностите и перспективите за някои да са по-добри, никога не можеш да се почувстваш изцяло на мястото си и да забравиш кой си и от къде си тръгнал. Поне аз не мога.
Отказвайки да се откажа от нашите си традиции, винаги празнуваме Коледа два пъти - веднъж на 24-ти, когато шведите се събират да обядват и гледат традиционните анимационни филмчета по телевизията, както и веднъж на 25-ти, когато приготвям някои български манджички и баница. Късметлийка съм, че всички толкова енергично се включват да ми помагат и винаги намират време да ме уважат и подкрепят.
Изключвайки всякакъв сантимент и оставяйки религията настрана, Коледа определено е и период, в който размяната на подаръци е сред най-съществените елементи. Самата аз се усещам порастнала и променена и докато преди няколко години най се вълнувах от това какво са купили за мен, то вече започна да ми доставя далеч по-голямо удоволствие целият процес по избиране на подаръците, планиране, купуване, опаковане и подаряване. Изпитвам истинско удовлетворение от живота, виждайки, че това, което съм избрала се е харесало на човека, за когото е било предназначено.


Подаръците определено са забавни и носят хубави емоции, но поне аз лично влагам голямо старание и внимание в избирането им и понякога се улавям, че се стресирам повече от необходимото. Тази година реших да го раздавам по-лежерно и да се забавлявам преди всичко, за което ми помогна планирането и навременното пазаруване. Зная, че и много от вас се намират в подобна на мен ситуация, за това реших днес да ви споделя няколко кратки стъпки, които евентуално биха ви направили живота малко по-лесен и силно се надявам да ви бъда полезна.



- Направете списък с имената на всички, на които смятате да купите подарък.

Макар и да звучи тривиално, да имаш подобен лист поне на мен ми даде много по-ясна перспектива за нещата и ми помогна да се организирам.

- Определете бюджет за всеки човек, към който смятате да се придържате.

Един от главните проблеми, който срещах до момента, свързан с Коледното пазаруване е липсата на бюджет. Обикновено се впусках да купувам това, което ми допада и смятам за подходящо, без да се съобразявам с финансовата си ситуация. Това водеше до стресови моменти, които смятам, че са предотвратими и излишни и макар самата аз да не се придържам към поставения от мен бюджет на 100%, то поне имам черно на бяло какво очаквам да похарча и да следя разходите си по-отблизо.
Тази година например се случва така, че трябваше да купя 12 подаръка, включително и още един за рожден ден, така че отнасяйки се сериозно към финансовата част на процеса, ми помогна да съм подготвена.

- Не пропускайте да запишете всички идеи, които ви идват на ум, като не е задължително те да бъдат предназначени за определен човек.

Месеци преди Коледа всъщност не веднъж ми се е случвало да помисля, че дадено нещо би се превърнало в страхотен подарък, но никога не съм си правила труда да си водя записки и в момента, в който времето за пазаруване настъпи имам чувството, че блокирам и от толкова много идеи, изведнъж не мога да се спра на нищо конкретно.
Много ми помогна да записвам идеите си и в последствие да преценя кои от тях била били изпълними и подходящи или пък не.

- Не осъществявайте всичките си брилянти идеи наведнъж.

Традицията в семейството на приятеля ми повелява да се подаряват по няколко малки подаръка на всеки член, което в миналото аз приех много присърце и всичко, което ми се стори подходящо като подарък изкупих, което ме остави неподготвена тази година и остави чувството у мен, че съм подарила всичко хубаво на света и няма какво друго да надмине предишната година.

- Ако се затруднявате в избора на подарък, няма срамно да питате какво дадения човек би искал да получи.

Зная, че елемента на изненадата е важен момент от процеса по подаряване, но истината е, че повечето от нас са си набелязали някакви конкретни неща, които ни се иска да получим и ако не си кажем, другите няма как да знаят за това.
Някой например събира пари за нов кухненски робот и далеч повече би се зарадвал на тях, вместо на нова ваза или свещник.
Аз например искам престилка за готвене, но няма човек на света, който да се досети за това, тъй като не съм споделила с никого.
С приятеля ми водихме спор миналата седмица дали подаръка, който избрах за майка му е подходящ или не, на своя глава го поръчах и познайте.. В същия ден ми прати съобщение, че много би искала именно такова нещо за подарък.
Опитвам се да кажа, че не пречи леко да подхванете темата, пък ако човека отсреща е достатъчно досетлив и действително има конкретна идея за това какво иска, то с радост ще ви съобщи. Също и да ви приканя да не се притеснявате да си кажете ако вие самите си мечтаете за конкретен подарък.

- Комбинирайте се с други членове на семейството в случай, че желаният подарък е извън бюджета ви.

Преди време един от братята на приятеля ми бе в нас и изрази много явно колко му харесва един от парфюмите на Мартин. За съжаление подобна покупка е извън нашия бюджет, а знаех, че това е нещо, на което истински би се зарадвал, за това звъннах на баба му и ѝ предложих да се включи към подаръка. Тя прие на драго сърце, защото както ми сподели в последствие е изпитвала истинско затруднение за това какво да му вземе.
Няма лошо да се комбинирате с някого, не мисля, че човекът за който е предназначен подаръкът ми би се обидил или разсърдил, особено ако получи нещо, което много е искал.

Тези кратки стъпки помогнаха на мен и колкото и очевидни да изглеждат на пръв поглед, на мен ми отне няколко години да ги превърна в реалност, за което истински съжалявам.

- Добре е да обсъдите с роднините си някакъв план свързан с подаръците, било то бройката или максималния им бюджет например.

Сигурна съм, че не бихте се почувствали добре ако показно дадете на някого нещо наистина скъпо, а останалите членове на семейството са далеч по-скромни. Не бихте желали да поставите никого в неприятна ситуация и самите вие да бъдете поставени в такава. Ако все пак финансовите ви възможности позволяват някакви по-грандиозни подаръци, бъдете дискретни и преценете обстановката.

Втората част на публикацията, която съм ви приготвила днес е посветена на подаръците, ще ви разкажа какво аз съм купила и ако имате в живота си с хора със сходни интереси, то се надявам да ви дам някои идеи, които да ви вдъхновят или улеснят.
Преди това обаче искам да споделя с вас, че обожавам да чета такива статии и гледам такъв тип клипове, но забелязвам, че от година на година това, което се показва като предложение става все по-скъпо и аз лично не мога да приложа това, което виждам в собствения си живот.
Хубавото в случая е, че българските блогърки тази година са много идейни и креативни, придържайки се към някакъв реален ценови диапазон. Дано и вие като мен сте се зарадвали на тези публикации и да се открили по нещичко за себе си.
Ето и моите предложения за Коледни подаръци тази година.

Търсейки подарък за племенника на моя приятел, попаднах в etsy на българка, която изработва ръчно направени албуми, скрапбукове, както и различни по вид сборници. Бях абсолютно възхитена от това, което видях и бях изключително щастлива да подкрепя бизнеса и таланта ѝ.
Спрях се на ръчно изработено албумче за снимки, като тя изцяло се съобрази с всичките ми желания и претенции. Комуникацията между нас бе бърза и точна, а самата тя изключително отзивчива и конкретна, без да ме занимава с излишни подробности директно ми показа различни вариантите, с които разполага.



Момичето се казва Виолета, ще оставя линк към магазинчето и фейсбук страницата ѝ, а ето и някои други снимки на неща, които е изработила и аз смятам за страхотни. https://www.facebook.com/violetcloudlet?ref=br_tf и https://www.etsy.com/se-en/shop/VioletCloudlet


Този подарък е подходящ не само за Коледа, но и за различни поводи - годишнини, сватби, рождени дни, бебешки албум за спомени..
Ако родителите ви са сантиментални - семеен албум би ги зарадвал изключително много, нова книга за рецепти би бил подходящ подарък за баба ви или сестра ви, а дори и за самите вас, ако да притежавате подобни неща ви представляват интерес.

                                                                    


Повечето от нас познават поне по един човек, който обича да си води бележки и съвестно си подрежда календара. В този смисъл смятам, че красива тетрадка, дневник, тефтер или някакъв органайзер са винаги чудесни подаръци, в зависимост от бюджета на всеки разнообразието е огромно.
Към тях може да добавите някакви флумастри, лепенки, стикери, химикалки, етикети и каквото още се сетите, в зависимост от човека, за когото е предназначен подаръкът.
Аз лично почти всяка година подарявам по нещо такова на някого и винаги отзивите са били позитивни.

                                                             



Друга идея, която аз харесвам и намирам за добър подарък са игрите, които могат да се играят от цялото семейство. Дали ще е Монополи например или Yatzi, смятам че подобно нещо е особено подходящо за родители с деца, дава възможност на всички да прекарат време заедно, освен това насърчава мисленето, логиката, както и изгражда състезателен характер.
Тази година се спряхме на една игра наречена Risk, която е особено популярна тук - целта ѝ е да се превземат различни държави, има няколко нива за начинаещи и напреднали, много е зарибяваща и е подходяща, както за възрастни, така и за деца над 10 годишна възраст.


Ако в живота си имате някого, който сериозно се вълнува от компютърни игри, Playstation или Xbox - gaming слушалките са страхотен подарък, който съм сигурна, че ще ги изненада повече от приятно. Тези, които взех на моя приятел тази година са QPAD QH-90 Pro Gaming, той сам си ги избра, след много четене и преглеждане на всякакви варианти. Специално тези не са твърде скъпи, тъй като са с кабел (той предпочита такива), в зависимост от финансовите ви възможности може да се насочите към нещо по-евтино или по-скъпо. 


Друг подходящ за мъже подарък е портфейлът. Обикновено голяма част от тях не обръщат внимание на този така необходим в ежедневието предмет и го носят докато не се разпадне изцяло. 
Тази година взехме ето този на снимката за един от братята на моя приятел като това, което ние търсехме е добра цена, неутрален цвят, практичност и размер. 
При всички положения варианти има и то не е задължително да са кожени, така че ако познавате някого, който би се зарадвал на нещо подобно, портмонето е винаги добра идея.

Несесерите за грим са друг подарък, който аз харесвам да давам и да получавам, тъй като са доста практични, почти всяка жена има нужда от нещо такова, освен това могат да бъдат намерени всякакви дизайни и размери във всевъзможен ценови диапазон.
Тази година реших да взема на майката на приятеля ми този, който виждате на снимката, тъй като нейния ми се стори леко изхабен. Хареса ми дизайна, че е изчистен, в същото време розовият акцент от двете страни го прави по-весел и закачлив, но не и твърде детски. Марката е Ted Baker, а в момента дори е намален на www.asos.com.
В зависимост от бюджета ви може да сложите вътре балсам за устни например, масло за кожички, някакъв лак за нокти - все продукти, които са универсални и биха се харесали на всякакви хора. 


Комплектите за маникюр са особено подходящи за тези, които пътуват често. Моят съвет обаче е ако се спрете на такъв подарък да не се впускате в комплекти, които съдържат всевъзможни инструменти, които не са изобщо практични и само биха стреснали човека. Освен това препоръчвам да се спрете на марка с добра репутация - Tweezerman например, тъй като в противен случай рискувате комплекта да се окаже неизползваем. 


Свещите са друг универсален подарък, който би допаднал на почти всяка домакиня. Особено приятни са тези, които миришат добре и имат интересна презентация. Сред любимците ми тази година са свещите на Yankee Candle - Christmas Cookie по-специално, тъй като е ванилово-сладникава, тъкмо каквито аз харесвам.
Според мен свещите правят дома по-уютен и дават едно чувство за топлота и сближеност.
Ако Yankee Candle е извън бюджета ви, мога да препоръчам свещите на IKEA, които също не са лоши, сега имат и някои празнични варианти, от които аз имам пак ваниловия вариант. Стъклената чаша, в която са поставени е изрисувана с черни мотиви, които я правят една идея по-специална. При нас продават и метални кутии, в които свещите да се поставят, изглеждат супер симпатично и са отлични за подаряване. 
Glade също имат хубави ароматизирани свещи, като цяло презентацията им не е нищо особено, но са сравнително трайни, а ароматите не са генерични. 

Чашите за чай са друг универсален подарък, на който много различни хора биха се зарадвали - от най-добрата ви приятелка, през майка ви до баба ви, все има някой, който има нужда от нещо такова. 
Специално тези, които съм ви показала взехме за съпругата на единия от братята на моя приятел - тя много си пада по някакви такива неща и съм сигурна, че много ще се зарадва. Към тях избрахме и два вида насипен чай, който звучат доста нестандартно и интересно. 
Друг тип подаръци, които аз много харесвам са тези свързани с хобито на човека, за когото пазарувате. 

* Скрапбукинг хартии, декорации, стикери или тиксо например са отличен подарък ако познавате някого, който се вълнува от тези неща.
* За приятелите ви, които активно спортуват може да изберете чифт спортни чорапи, калъфче за телефон, което да закачат на ръката си да слушат музика докато бягат са също хубави и практични подаръци. 
* Компютърните игри като World of Warcraft са нещо, което би се харесало на тези, които се вълнуват от този тип неща. Diablo за Playstation 4 е друга алтернатива, която е подходяща и за момичета, така и за момчета. Fifa 15 за Xbox 1 е друга популярна игра, която приятеля ми например много харесва. Super Mario Bros за Wii пък е супер забавна и не натоварваща, подходяща и за по-малки деца. Zumba за кинект (която аз имам и намирам за доста успешна) е подходяща за дамите, които обичат да спортуват вкъщи. Kinekt Sports е компилация включваща всевъзможни спортно ориентирани игри - боулинг, футбол, голф, дартс и още около 20 вида други, може да се включи цялото семейство. Дава повод за веселба, смях и някои комични ситуации.
*Аз лично нямам много познати, които да се вълнуват от козметика в степента, в която аз се, но ако при вас ситуацията е различна, определено има между какво да се избира. Обикновено комплектите за грижа за кожата на тялото са например добър вариант, както и четките за грим - сърдечно препоръчвам тези на Real Techniques. 
* За по-малките членове на семейството Лего комплект е добър вариант. Това взехме и ние на племенника на моя приятел. Освен, че им е интересно да си строят някакви неща, Легото помага на децата да доразвият различни умения, както и насърчава креативността.
* За близките ви приятели, които обичат книги най-добрият вариант би бил ваучер за някоя книжарница. Има хора, които четат много и е трудно да се проследи всяка нова книга, която подхващат, поради тази причина аз лично бих предпочела да заложа на нещо сигурно.
* Книга/Сборник с рецепти пък е друга хубава идея, ако в живота ви има човек, който се вълнува от готвенето и обича да експериментира.

Изрично спестявам какво взехме на майка ми, тъй като тя винаги чете блога ми и съм сигурна, че и този път няма да се стърпи и ще развали изненадата, така че не се учудвайте, че не съм споменала никъде моето семейство.
Като цяло идеите са безгранични и бих могла да продължа до утре да ви говоря за това, което ми допада и смятам за подходящо, но в крайна сметка хората в нашия живот са уникални, специални и харесват най-различни неща, така че не всичко е приложимо за всеки. 
Надявам се все пак да съм ви била полезна и ви желая успешно пазаруване. 

Ако и вие сте направили подобна публикация, ще се радвам да ми оставите линк. Остават ми 2 подаръка, които не съм купила все още, така че допълнително вдъхновение няма да ми е излишно.

Весели празници!

8 comments

  1. Страхотен пост! Много ми хареса "наръчника" ти за подаръци и идеите също :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, надявам се, че съм ти била полезна :) Приятно пазаруване.

      Delete
  2. Чудесна и много полезна за мен публикация!Аз съм от хората, изключително склонни да прекаляват с подаръците особенно пък по празници.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти много.

      Според мен няма лошо в многото подаръци :) Особено по-малките членове на семейството ти съм сигурна, че са много щастливи и доволни :)
      Освен това ако питаш мен успеха се измерва именно в това - човек да се погрижи за най-близките си и задоволството, което изпитва след това, виждайки радостта в очите им. Дано намериш най-пракрасните подаръци тази година и всички да останат доволни.

      Delete
  3. И аз процедирам по подобен начин с подаръците - списък и бюджет :)

    А мацката със скрапбукинга ползва същите като моите коледни хартии и един картон със звездички, на който понякога снимам :) Ще ида да й погледна магазинчето - много са сладурски нещата наистина!

    Весела Коледа от мен (малко предварително)! :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ели, много помага, нали? Изобщо не бях и предполагала, че нещо толкова простичко би променило шопинг ситуацията ми до такава степен. Освен това си записвах и срещу името на човека колко съм похарчила до момента, колко ми остават, както и маркирах някои идеи, които имах. Абе направо тази година ми се получиха добре нещата и съм много горда от себе си :)
      Дано и ти си открила каквото си търсила, а и ти самата да получиш мечтаните подаръци.

      Аз не се интересувам от скрапбукинг, въпреки че винаги съм се възхищавала на таланта на тези, които се, така че не съм наясно с това какво точно изисква един такъв процес и колко е трудоемък. Ако питаш мен аз дадох 80 лева за албумчето, което ми се струва леко преувеличено, тъй като това, което исках бе сравнително просто като изработка, но много ми хареса и някак си каквото и да видях друго след това не можа да ме впечатли.
      Смятам, че другите ѝ неща са далеч по-уникални и за това реших да споделя линка в блога, може би някой ден ще си поръчам сватбен албум или нещо друго за специален повод :)

      Весели празници и на теб, Ели.

      Delete
  4. Много полезни съвети, Жени!
    По сходен начин подготвям подаръците за близките си... до сега. Тази година бях погълната от работа в офиса и осъзнах, че остават само 12 дни до Коледа, а аз имам подготвен само един подарък. За няколко дни избрах подаръци за десет човека и съм много горда с постигнатото :D Остава само да стискам палци всичко да пристигне на време.

    Искам да ти пожелая весели празници, много топлина и уют, макар и да не си на родна земя! Все пак си заобиколена от хора, които те обичат и ценят :)))

    ReplyDelete
  5. Много полезни съвети! Чудесен пост!

    Пожелавам ти весели празници, чудесно посрещане на новата година и много щастливи моменти през празничния сезон, и през цялата година!

    ReplyDelete