A few fun beauty facts

April 28, 2013

Здравейте, момичета!

Не мога да не отбележа, че искрено завиждам на всички, които се радват на хубавото пролетно време в България. При нас температурите са все още в диапазона от 10 градуса и не мога да се оплача, но много ми се иска да облека летните дрехи и да се радвам на хубавото слънчице. 
Като изключим разходките с кучетата и малко шопинг, не ми се случва нищо кой знае колко вълнуващо в момента, живота си върви с него и хубавите и лошите моменти, но нямам нищо конкретно, с което да ви се похваля или да отбележа. 
Този месец реших, че няма да е зле да намина към любимия си козметичен магазин, успях да отида и в Lush, от където си взех това онова, но няма да ви развалям изненадата и ще ви покажа за какво става дума в някоя от бъдещите публикации.

Не веднъж съм ви казвала, че съм безкрайно любопитен човек и когато нещо ми се стори интересно, винаги се опитвам да получа по-подробна информация за него. Така и през последните години, в които живо се интересувам от козметика не веднъж съм попадала на различни статии и факти свързани с тази тема. 
Днес реших да ви занимая с нещо по-различно, неангажиращо и надявам се приятно за четене. Не съм автор на нито един от тези факти, информацията, която ще ви представя е изцяло от интернет, единственото, което е мое дело е преводът.


Някога чудили ли сте колко пъти трябва да нанесете едно червило върху устните си, преди да успеете да го изразходвате?


Преди известно време попаднах на един интересен експеримент проведен за блога на американската компания Birchbox, който дава отговор на този толкова важен въпрос.
Според тяхно проучване стандартната дължина на повечето женски устни е 50 мм. За да проведат експеримента са използвали четири червила - 2 от масови марки и 2 по-скъпи и върху голям бял хартиен лист са нанесли 50 мм линийки директно от тубата, по същия начин, по-който бихме нанесли червило върху устните си, за да бъдат максимално точни са си помагали и с линийка.
Резултатите, до които са стигнали са следните : едно червило прави средно по около 293 линии от по 50 мм, което означава, че ако нанасяте червилото си по 3 пъти на ден, всеки ден, то тогава би трябвало да ви стигне за около 3 месеца.

Аз мога да вметна, че притежавам около 30 червила и простата сметка по горната формула означава, че ще са ми необходими 90 месеца (7,5 години), за да успея да ги привърша до дъно.

Знаете ли какви съставки включват продуктите, които използвате?


1. Една от съставките на някои червила и лакове за нокти е нещо, наречено перлена есенция или седеф. Това всъщност е съставка, добита от рибени люспи - обикновено от херинга. Именно тези рибени люспи са това, което кара този тип продукти да са блестящи.


2. Ambergris е восъчно, жълто, стабилно вещество, което се произвежда в червата на кашалота и има за цел да го предпази от остри предмети, които понякога поглъща. Често се нарича "златото на морето." Само един килограм на това миризливо нещо, може да спечели на човека, който го е намерил над $ 10,000. Китовете изхвърлят това вещество, заедно с техните изпражнения, или могат от време на време го "изкашлят", ако гърлото им е запушено. Уникалният аромат на Ambergris се използва в почти всички скъпи парфюми.


3. Лой е обичайна съставка на много продукти, включително на сенки, червила, бази за грим и фон дьо тени, шампоани, кремове за бръснене, кремове и продукти за грижа за кожата. Лойта се добива от преработката на животински трупове. Труповете на най-различни животни се сваряват и мазният филтър, който се появява над водата е основната съставка, за направата на крайния продукт. Интересен факт в случая е, че животните, които се използват за тази цел са най-често смазани на пътя, трупове от лаборатории, зоопаркове, кланници и приюти.


4. Слузта от охлюв се използва като главна съставка в някои много скъпи и известни  кремове. Гликоловата киселина и еластин, които се съдържат в този секрет защитават охлюва от наранявания, бактерии и UV лъчи, което го прави чудесен източник на протеини, които премахват мъртвите клетки и регенерират кожата. Също така са полезни и за премахване на белези, стрии и лекуване на акне.


5. Сквалан е естествено срещащо се масло, което почти всички растения и животни произвеждат, включително и хората. В сквалана, който се добива от черен дроб на акула отива за направата на специално масло, което се използва в много продукти. Неговата мазна консистенция се абсорбира лесно в кожата, което го прави идеалната съставка на много продукти като балсам за устни, слънцезащитен крем и подхранващи кремове.

Знаехте ли, че?



1. Преди няколко години френските антимонополни власти глобяват 13 производители и трима дистрибутори на луксозни стоки и парфюми за незаконно договаряне за цените.  Глобата е на обща стойност 46,2 милиона евро /55,1 млн. долара/.
Сред засегнатите от решението на регулаторните органи компании са световноизвестни марки като Chanel, Yves Saint Laurent, Guerlain, Christian Dior, Hermes и L'Oreal.Антимонополните власти заявяват, че в периода 1997 г.-2000 г. компаниите са се договаряли помежду си и с техните дистрибутори за ценовата политика за всеки отделен продукт и са използвали заплахи за ответни мерки срещу дистрибуторите, които отказвали да прилагат наложената им от марките за луксозни стоки политика.


2. Компанията L'Oreal e собственик на Cacharel, Clarisonic, Dermablend, Diesel, Drakkar Noir, essie Cosmetics, Garnier, Giorgio Armani Parfums and Cosmetics, Kérastase, Kiehl's Since 1851, La Roche-Posay, Lancôme, L'Oréal Paris, L'Oréal Professionnel, Maison Martin Margiela , Matrix, Maybelline New York, Mizani, Paloma Picasso, Pureology, Ralph Lauren Fragrances, Redken 5th Avenue NYC, Roger & Gallet, Shu Uemura Art of Hair, SkinCeuticals, SoftSheen-Carson, Stella McCartney, The Body Shop, Urban Decay, Vichy, Viktor&Rolf, YSL Beauté, а те самите са в по-голямата си част притежавани от Nestle


3. Shiseido, най-старата и четвъртата най-голямата козметична компания в света е основана през 1872 г. от Yushin Fukuhara. Yushin Fukuhara открива първата аптека по западен образец - Shiseido през 1872 г., и до ден днешен компанията носи същото име. Shiseido е първата марка, която разработва омекотяващият лосион, крем с лека и течна консистенция, която наричат Eudermie, и до днес този продукт може да се намери на местата, където се предлагат продуктите на тази марка.


4. Бащата на грима Max Factor на практика е измислил всичко! Самият той дори измислил думата "грим" която е базирана на израза ", за да компенсира". Също така е изобретил и :

     -  Първият в света грим направен, за да изглежда добре при заснемане на филм;
     - "Цветова хармония" принципите на нанасяне на грим;
     -  Гланца за устни, лак за нокти и фон дьо тен стик, такива каквито ги познаваме в днешния им вид;
     -  Създаването първата спирала, която идва в тубичка и се нанася с апликатор;
     -  Водоустойчивата спирала. 
  
Първата козметична колекция, която Max Factor пуска на пазара, излиза през 1920 година.. Рекламната кампания гордо твърди, че всяко момиче може да изглежда като филмова звезда с помощта на Max Factor.


5.  Eugene Rimmel е човекът, който променя живота на милиарди жени с изобретяването на първата търговски достъпна спирала. След огромния първоначален успех на спиралите, Rimmel създава и нова, отделна компания, наречена Maybelline, чиято основна цел е именно да продава спирали за очи.
Благодарение на огромната си популярност и до днес "Rimmel" все още е думата за спирала на няколко езика, включително френски, италиански, персийски, румънски, испански и турски!

Това са някои от най-люботните факти, които съм си отбелязала да ви покажа. Надявам се публикацията ви се е сторила интересна и е направила неделната ви вечер малко по-приятна. 

Ако имате какво да добавите, ще се радвам да го добавите в коментарите отдолу, а кой знае, може и някой ден заедно да съберем материал за втора част.

Хубава вечер! 

* I am not the author of the pictures or text which is used in this article. Everything was translated from articles which I found on various websites.

14 comments

  1. Здравей,Жени!Чудесна публикация,научих доста нови неща,които ми бяха интересни!Поздравявам те,че напоследък разнообразяваш блога с най-разнообразни статии:)

    ReplyDelete
  2. Много интересни факти, макар и за някои от тях да ми се иска да не бях научила :D Както винаги интересна статия!

    ReplyDelete
  3. Страхотен пост, много ми беше интересен! <3

    ReplyDelete
  4. Супер статия :) Някои факти ме разсмяха,други леко отвратиха... Винаги имаш какво ново да ни поднесеш-супер си <3

    ReplyDelete
  5. Невероятна статия - много интересна и полезна. Точно това търся в блоговете, които следя - да са съвкупност от вдъхновение и реализъм. :)) Хмм днес тъкмо си мислех, как никога няма да си свърша червилата ха-ха - или поне докато са още годни. Затова, за да си помогна да ги довърша (без да се замислям предварително за това) винаги оставям отпечатък от любимите ми цветове (с устни) върху хартиените писма и картички, които обичам да пращам (красиво и практично хаха).

    ReplyDelete
  6. Страхотна публикация! Много интересна и забавна за чатене! Благодаря ти :)

    ReplyDelete
  7. Много интересни и добре подбрани факти, Жени :)
    Мога да оспорвам за четвилото малко, плюс това аз буквално ги използвам до дъно, дълбая докато излезе и последното количество, а то винаги се оказва значително много след видимото дъно на червилата :)

    ReplyDelete
  8. Ооо, много готина публикацийка! Този Макс Фактор се оказа абсолютен гении :D

    ReplyDelete
  9. Много интересна публикация! Беше ми много инересно да я прочета, въпреки че фактите за лойта и Ambergris, хич не ми звучаха като нещо, което искам да е въеху кожата ми :)

    ReplyDelete
  10. Ехаа, много любопитна статийка! Хареса ми много! :)

    ReplyDelete
  11. Малко ми е странно да приема, че Max Factor е човек, а не само марка. До толкова съм свикнала с използването на името с другото значение :D
    Интересни факти си подбрала. Жалко, че не мога да се включа с нищо любопитно. Дано да има и втора част :)

    ReplyDelete
  12. Страхотна статия.Аз мога само да допълня,че цялото име на Макс Фактор е Максимилиян Факторович.:)

    ReplyDelete
  13. Аз мога да допълня, че компанията Chanel (включително и козметичната им линия), от 20те години на миналия век насам е собственост на фамилията Wertheimer, които са и създателите на Bourjois. Bourjois Cosmetics пък са изобретателите на ружа на прах. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, че сподели с нас тази информация, аз лично нямах представа.

      Delete