Let's have a talk : Модерно ли е да притежаваш много грим?

April 8, 2013

Здравейте, момичета!

Тези, които следят блога ми от по-дълго време предполагам са наясно, че си имам определен стил на писане, предпочитам определени публикации пред други и следвам линия, която ме кара да се чувствам спокойна и удовлетворена от това, което правя. Опитвам се по някога да правя експерименти, но като цяло знаете какво да очаквате от мен.
Разбира се с течение на времето е нормално някои неща да претърпят промяна, а и аз самата остарявам, гледната ми точка се променя, предпочитанията ми също и идва момент, в който започват да ме вълнуват теми, които до преди не са ми представлявали никакъв интерес. Освен блог за козметика, тук е и мястото, където мога да изразя себе си и емоциите си и понякога ми се иска да обсъдим и някои по-различни теми от това кое червило нося през пролетта или колекцията ми от 15 бежови лака за нокти. Чудех се от известно време (всъщност от преди Нова Година) под каква форма бих искала това да се случи и ми отне доста време да изясня концепцията за това, което искам пред самата себе си.


Днес имам удоволствието да ви представя и първата статия от новата рубрика - Let's have a talk, в която ще ви споделя мнението си по най-различни въпроси, разбира се свързани с това, за което всички сме се събрали тук. Ще се радвам да се включите и с вашите идеи в коментарите, за да можем да заформим една хубава дискусия, а и в крайна сметка всички сме различни и би било много интересно да проследим различни гледни точки.


Избрах темата - За или против ГОЛЕМИТЕ колекции грим, смятам че е много актуална и забелязвам, че с разрастването на блоговете и youtube бюти обществото не малка част момичета изпитват необходимост да пазаруват прекалено много и понякога да трупат ненужни продукти, които са временно актуални, но не съвпадат на начина им на живот или нужди.
Далеч съм от мисълта да казвам на някого как да си харчи парите и какво е правилно или неправилно, но тази тенденция ми е изключително интересна за наблюдение, а дори и на самата мен ми се случи да попадна в дупката на прекаленото консумиране.

Бюти клиповете в youtube обикновено ми правят компания, докатo пия кафето си сутрин, понякога това ме вдъхновява, друг път ми служат за фон, докато си върша нещо из вкъщи, а понякога (най-често, когато Lisa Eldridge има ново видео) научавам и по нещо ново и любопитно. Не следя клиповете на DulceCandy, няма никакво сходство помежду ни и не се вълнувам от това, което прави, но преди няколко месеца в лентата препоръчани отстрани ми попадна видео на нейната колекция грим. Няма да ви правя преразказ на това, което видях, препоръчвам да го погледнете, ако не сте го направили все още, смятам че ще ви хвърли в размисли и разсъждения. Предполагам винаги могат да се намерят оправдания за това да притежаваш 30 чекмеджета с грим, както казах не искам да съдя никого, но това видео преобърна нещо в мен и в нагласата ми към това как си харча парите.
Тези от вас, които имат собствен блог знаят добре, че е лесно да попаднеш в един омагьосан кръг и да загубиш представа за реалността и колко продукти всъщност купуваш. Сам пред себе си се извиняваш с блога, с необходимостта от нов и най-вече актуален материал, а много пъти дори купуваш тотално ненужни продукти, само за да напишеш първи за тях и да привлечеш по-голяма аудитория към себе си. Аз няма да крия, че преминах през този етап и дори ми се е случвало да се лиша от нещо друго, което ми е необходимо само, за да купя нещо ново, за което да пиша. Бях много депресирана малко, след като се преместих да живея тук, липсата на какъвто и да е социален живот ме беше смазала тотално и това да пиша блога бе обзело ежедневието, мислите и плановете ми. Не излизах много и съответно влагах всички финанси, с които разполагах в козметика. Не мога да кажа, че съм била извън контрол, но със сигурност се бях поотпуснала и насъбрах огромна колекция от бюти продукти, които по ирония на съдбата си носех предимно вкъщи. Динамиката на живота ми се промени, понаучих малко език, започнах да ходя на училище и този тип мисли постепенно бяха изместени от други интереси, преустанових ненужния шопинг и успях до някъде да въведа баланс. Но това видео отключи в мен желанието за промяна и ме мотивира да разчистя огромна част от това, което притежавах тогава. Давам си сметка обаче, че както и всичко останало в живота и тази история си има две страни и не е толкова лесно човек да отсъди кое е правилно или грешно.
От една страна мога много лесно да кажа, че когато си пример на подражание за хиляди подрастващи, поемаш огромна тежест върху плещите си и преди всичко трябва да мислиш какъв отзвук биха имали действията ти. Много лесно мога да заклеймя някой, който очевидно има финансовата възможност да си купува толкова много козметика, да използвам нарицателни и епитети, да го определя като луд или с проблеми. 
От друга страна съм наясно, че освен хоби блогърството и клиповете са един огромен и мощен бизнес за милиони и за да намериш своето местенце под слънцето и най-вече да бъдеш актуален, търсен и интересен трябва да похарчиш пари. Хората обичат да гледат някой, който води привидно лъскав живот и да поддържаш този имидж не е лесно.

Освен блогър съм и читател, по натура лесно се впечатлявам и е лесно някой да ме убеди, че нещо ми е необходимо, особено ако то е от сфера, която ме вълнува. Действително е много трудно да устоиш на тоновете информация, която те залива всеки ден и понякога дори е трудно да направиш преценка от какво истински имаш необходимост и кое е просто за удоволствие. Понякога човека срещу нас е толкова сладкодумен, успява лесно да ни омотае с приказки и неусетно въвеждаме информацията от картата си, за да си купим даденото нещо. Не на последно място сме жени и до някъде ни е вродено да се интересуваме от червилца, лакове, ружове и сенки, лесно губим представа кога "много" се превръща в "прекалено много". 

Това, което аз направих е да седна и да бъда откровена със себе си, какво използвам, какво не използвам, какво евентуално бих могла да добавя към това, което вече притежавам и с какво бих могла да се разделя. В една торба сложих всичко, което не ми трябва или е старо и е време да си отиде и чувството не ми бе никак приятно, давайки си сметка колко пари всъщност са отишли на вятъра.
Надявам се да успея да издържа на изкушенията, които дебнат от всякъде, да намеря баланса между нуждите на блога и своите собствени и да остана актуална, но не за сметка на количество, а качество. 

Това бяха моите разсъждения по темата, вероятно малко хаотични, защото не бях планирала предварително какво искам да кажа, а и предполагам си личи, че съм емоционална. Надявам се да не съм обидила никого, както казах и в началото не съм съдник, уважавам гледните точки на другите, за това и реших да заформя подобна дискусия. 
Интересно би ми било да чуя какво смятате вие по въпроса. Смятате ли, че щом един човек имам финансова възможност, то не е от значение колко и какво купува? Повлиявате ли се лесно от ревюта и препоръки? Модерно ли е да имаш много грим?


53 comments

  1. Мисля за абсолютно излишно трупането на прекалено много неща, макар че сигурно съм последния човек, който има право да говори за това. Имам ужасно много козметика, над 300 лака за нокти и ми става наистина тъжно като знам, че в крайна сметка много голяма част от тях ще бъдат изхвърлени (дори неизползвани). Освен за продуктите ме е жал и за парите, въпреки че аз съм си виновна. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей!

      Много добре ми е познато чувството какво означава да трупаш. При мен ситуацията е подобна с ружове. Притежавам над 30, от които реално използвам не повече от 4,5 и то ако си поставя за цел, че трябва да ги вкарам в употреба, в противен случай ще си седят на дъното на шкафа и няма да се присетя за тях дори. Не се притеснявай, няма нищо тъжно или срамно в това. Според мен е нормално всички да преминем през различни етапи в живота си и различните хобита и интереси да ни ангажират по определен начин. Важното е да оставим таза фаза да отмине и да не се заблуждаваме излишно, търсейки си извинения.

      Delete
  2. Аз лично ли си признавам че откакто започнах да си събирам пари сама започнах да си купувам разни неща от който имам нужда и например са ми останали 10лв и аз се чувствам длъжна да ги похарча даже много често ми се случва да си купя нещо заради опаковката му и после го захвърлям и дотам. Гордея се със себе си че имам възможност да си купувам сама козметика имайки предвид че съм на 15 но не бих си купила 15 фон дьо тена само и само за да направя ревю за тях. Като прочетох статията и веднага се замислих колко излишни продукти имам и реших да направя един списък с продуктите който ми трябват и тези който са в списъка да останат а другите да прибера (просто ще се побъркам ако ги изхвърля :D ) а другите да си ги купя. Предпочитам да е скъпо но качествено! Иначе като цяло много ми харесва статията и новата рубрика с интерес ще я следя:**

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей, Нелина! Поздравявам те за инициативата, която си подхванала. Иска се много упоритост и постоянство в такава млада възраст да се лишиш от нещо, за да спестиш за друго. Със сигурност всеки продукт ти е много по-ценен и чувството, когато се сдобиеш с него - много по-вълнуващо. Има повод да се гордееш със себе си.
      При мен се получи в един момент, че ентусиазма ми секна. Купувах нещо, бях супер развълнувана от самата покупка, след което се връщах вкъщи правех снимки за блога и го захвърлях в шкафа. Радвам се, че преминах през този етап и гледам с други очи на прекаленото консумиране, но не съжалявам, че видях какво е и от "другата страна".

      Delete
  3. "В една торба сложих всичко, което не ми трябва или е старо и е време да си отиде и чувството не ми бе никак приятно, давайки си сметка колко пари всъщност са отишли на вятъра." - сподели какво правиш с тях, всъщност. Изхвърляш? Подаряваш? Разменяш с приятелки? Аз правя последното.
    Като цяло, интересен пост. Една идея дълъг, но интересен и искрен.
    Относно феномена "Плюшкин", то е ясно - болест. Досадна и мъчителна болест да складираш. Още по-зле, когато това складиране изсмуква голяма част от бюджета и то систематично.
    Мен тук по-скоро ме вълнува друг въпрос, за който чак... емоциите ми идват в повече и мисля да заснема видео скоро време. Става дума за приоритети. Да вземем мен като пример. Умирам за хубав, качествен (и най-вероятно скъп) bronzer. Истината е, че работя на 2 места и мога да си го позволя и утре. НО, дали ще бъде разумна тази инвестиция? Естествено, че не. Докато имам акне по скулите и дума не може да става за bronzer или изобщо за руж с блясък. С други думи, независимо от желанията, не бива да забравяме кое ни е приоритетното и дали тези желания ще ни доставят реалната полза.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей.

      Съжалявам, че публикацията ти се е сторила дълга. Признавам, че понякога се отплесвам и искам толкова много неща да кажа, че не си давам сметка кога текста става прекалено тежък за четене.
      Относно въпроса ти - почти всичко, което заделих при първоначалното голямо чистене изхвърлих. Част от продуктите бяха стари, други не бяха в представителен вид, за да подаря на когото и да е било. След това направих още няколко разчиствания и заделих лакове, сенки, моливи и други подобни продукти, които подарих на майката на приятеля ми, тя се гримира всекидневно и подобно на мен е голяма почитателка на козметиката. Не съм на 100% сигурна, но ми се струва, че притежава повече продукти от мен. Докато живеех в България приятелките ми се възползваха от това, което ми е омръзнало или не ми пасва, но тук много малко хора от обкръжението ми се интересуват от тези неща.
      Според мен една от причините, която води до неуспешни покупки, понякога не си преценяваме начина на живот и какво на нас ни отива, а се втурваме да похарчим пари за това, което е модерно и сме харесали върху някой друг. С удоволствие бих изгледала видеото, за което споменаваш и определено би ми било интересно да чуя повече за приоритетите и как си разрешила дилемата, която те мъчи в момента. В заключение мога да кажа, че сме жени, харесваме луксозното, лъскавото и скъпото, това са съвсем нормални неща и няма лошо в това да се поглезим от време на време (или в зависимост от финансовото ни положение, за някои хора луксът е начин на живот, а не награда за добре свършена работа), не съм против скъпата козметика, а просто против модата, която се разраства с бясна сила сред младите момичета, а именно да трупат, защото просто подражават на някого.

      Delete
  4. Ох,така ме жегна тази твоя публикация!Аз сега съм в този гаден период,когато хем искам всичко,за което чуя че е хубаво,хем не искам да харча толкова пари за гримове,и особено за това,което не ми трябва...и после се чувствам разочарована...истината е,че е зарибяващо да се гримираш,да си в крак с всичко ново и модерно...но това не е най-важното в живота и е добре да го знаем :) поздравявам те за тази публикация!!!.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей, Миглена! Абсолютно си права, наистина е зарибяващо и човек не се усеща как започва да мисли все повече и повече за следващия най-добър продукт, прави списъци и гледа сайтове.
      Благодаря ти за хубавите думи, радвам се много, че публикацията ти е харесала! Успех с бъдещите покупки.

      Delete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Bravo! Страхотен пост накара ме да се замисля, за тази епидемия, както вече я нарекоха. Мога да кажа ,че доста лошо влияние оказват и рекламите и това, че производителите непрекъснато пускат на пазара дови неща, не по различни от старите и рекламите, които така опасно влиаят на психиката, буквално промиват мозъците на хората. А това,че някъде там има нещо ново, което нямаш, не си пробвал, а някой друг го има направо може да те убие. Още веднъж много хубава тема си избрала!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей, Снежана! Щастлива съм, че темата, която подхванах ти се е сторила интересна и се присъедини с твоето мнение. Бях в началото притеснена, защото не бях сигурна как ще се приеме, но отзивите ви надминаха всичките ми очаквания.
      На мен рекламите не ми влияят кой знае колко много честно казано, някак си съм се научила да бъда скептична към тях и да не ги взимам прекалено насериозно. Като цяло в българските медии няма чак такова голямо присъствие на козметични продукти или поне аз не съм обърнала внимание. Иначе съм съгласна с теб за последиците, до които рекламите могат да доведат, особено при по-младите и податливите.

      Поздрави.

      Delete
  7. Модерно е, безспорно и даже се превръща в епидемия. Едно време всички си купуваха обувки за да подражават на Кари Брадшоу, сега подражават на beauty блогърите. От чисто практична гледна точка е излишно - 20 ружа и 50 червила едва ли някой може да изразходва преди да се развалят. Работата е там, че колкото и да отричат хората, рекламите им въздействат. Било то по телевизията, в списанията или тук, чрез блоговете. Виждаш нещо и ти се приисква да го имаш. Написала си го - успешните блогъри създават впечатлението за лъскав живот. А да си купиш нещо, което подобен блогър е препоръчал, е все едно и ти да имаш частица лъскавост. Козметичните компании много добре са се ориентирали в тази тенденция и неслучайно редовно четем платени постове. Може би най-важното в случая е да не пазаруваме импулсивно и да не се хвърляме на всеки похвален продукт. Защото лично на мен ми писва понякога да чета за един и същ пигмент, гланц или руж в 10-15 блога. Преди да си купи нещо човек първо трябва да помисли да би го ползвал. Не виждам никаква полза от купища грим събиращи прах, само защото някой някъде си споменал нещо хубаво. Нека не се превръщаме в козметични сноби. Няма нищо възхитително в профукани суми за грим, който просто няма да бъде оползотворен.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей!

      Много ти благодаря, че даде отличния пример с Кари Брадшоу. Макар, че сериала бе вървежен вече преди доста години аз имам спомени как съученичките ми бяха полудели на тема обувки и ходенето на училище беше по-скоро повод да си покажеш новите токчета, отколкото нещо друго. Аз не бях чак толкова афектирана, като цяло никога не съм се вълнувала от обувки главно, защото не мога да ги пазя и само след няколко обувания заприличват на нищо, така че родителите ми не поощряваха капризи за скъпи обувки.
      Иначе аз гоня бройката, която си споменала и за червилата и за ружовете и чак ме е срам да си призная, неусетно ги насъбрах без да си давам сметка. Особено червилата ми в голямата си част са непокътнати, аз си нося няколко, които най-много ми харесват, а другите по-"експерименталните" залежават и чакат по-добри дни.
      Колкото до лъскавия живот.. Виж само какво се случва в youtube. Млади момичета на от по 16-18 години показват чанти за хиляди долари, пазаруват дрехи всекидневно и създават впечатлението, че това е нормален начин на живот. От друга страна потребителя това и търси.. Тези, които са по-лъскави са и по-гледани, а обикновените момичета рядко привличат кой знае колко голям интерес. По нашите ширини този проблем не е толкова наболял, защото голяма част от хората живеят на прага на бедността, а и нашия манталитет е малко по-различен.
      Има го и момента, че ако си се хванал на хорото да поддържаш блог си поемаш ангажимент не само пред себе си, но и пред читателите си. Слагаш името си под нещо, показваш се на целия свят и е нормално да гониш някакъв стандарт и качество. Ние под никаква форма не сме спонсорирани от козметични компании и е ужасно трудно да намериш баланс между разумното и необходимостта да привлечеш нови читатели. Всички знаем, че блог с 10 лева на месец не се поддържа.

      Delete
  8. Напълно съм съгласна с теб. Точно тези дни се бях зачела в един форум, в който се обсъждаше темата за прекаленото много гримове и беше постнато същото видео.
    Според мен дори и да имаш финансовата възможност да притежаваш неограничено количество гримове, не бива да се втурваш и да изкупиш всичко от магазина. И то не само защото е невъзможно да използваш абсолютно всичко, което имаш (освен ако не си професионален гримьор, разбира се). Гримът, за разлика от дрехите, бижутата, сувенирите и всички други неща които хората колекционират, има срок на годност(!). Според мен няма смисъл да имаш 19 спирали, които ще ти се наложи да изхвърлиш след 3 или най-много 6 месеца.
    Аз също обичам да гледам клипове за грим, ревюта на продукти и т.н. и по едно време се осъзнах, че правя прекалено много импулсивни покупки на неща които всъщност нямам нужда и ще ползвам само няколко пъти.
    Определено е "модерно" да имаш много грим, а и козметика като цяло - вече да имаш безброи продукти(които може би са неизползвани и много стари) се е превърнало в нещо, с което някои хора се гордеят и тома е тъжно. Наскоро една съученичка ми разказваше как има голяма колекция от лосиони и кремове за тяло, които използва само по веднъж, после решава, че не й харесват и не ги хвърля, а си купува нови.
    Аз съм на 17-повечето от нас са още деца и е добре да знаем че не всяка козметика е безвредна. Имам предвид парабените и всички други глупости, с които се тъпчат някои продукти. Затова е по-добре да се наблегне на качеството, а не на количеството.
    Аз самата имам неща, които не ползвам и се опитвам да избегна покупките на още такива, макар че е доста трудно понякога, признавам си. Определено ми харесва тази рублика. Поздрави :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей!

      Радвам се, че новата рубрика ти допада. Вече имам идеи и за някои други теми, които можем да обсъдим заедно. Вероятно ще пускам нещо такова не повече от веднъж месечно, в противен случай би се изгубил смисълът според мен и хората биха се отегчили.
      Споменала си нещо много важно, на което аз не бях обърнала внимание в публикацията си, а именно срокът на годност. Някои продукти се развалят по-бързо от оказания срок върху опаковката, да не говорим, че при всяко използване ги замърсяваме с прах, бактерии и други неприятни неща, които на теория биха могли да дезифенкцираме, но е редно да имаме едно на ум, особено, когато проявяваме интерес към кремообразни продукти.
      Друг важен момент, който си споменала са съставките. За съжаление не само евтината, но и скъпата козметика често съдържа вредни химикали, които за повечето хора са непознати. Поне аз почти нищо не разбирам от химия и обикновено не разпознавам почти нищо от съдържанието, което е обозначено върху етикета. Със сигурност би било редно да сме по-заинтересовани и да мислим преди всичко за здравето си и да подберем продуктите, които използваме внимателно. Знам, че малко изместих темата, но много ми хареса това, което си написала и исках да му обърна внимание.
      Благодаря за хубавия коментар.

      Delete
  9. Моят омагьосан кръг беше лятото на 2012,когато започнах блога си.Не един път съм споменавала че се гримирам от сравнително скоро време(има няма 3 години)и то само по поводи.И така миналото лято изхарчих много пари за гримове,четки и други аксесоари. Реакцията на моите колеги(в групата ми в техническия само аз съм момиче) беше,че изглеждам намазана и 90% от тях си мислеха че съм се изцапала и се опитваха да ми търкат лицето.Мъжете НЕ харесват грим.Димитър(приятелят ми) беше този който каза ,че манията ми постоянно да разглеждам гримове е глупава и ме прави да изглеждам тъпа,още повече че съм с детско лице и просто много грим ми стой УЖАСНО(за него нормално е да сложа бб крем и спирала,всичко друго било натруфено).Думите му веднага ме вкараха в правия път.
    Нямам като цяло много гримове,сигурно съм единствената блогърка с толкова малко козметика.Статията е страхотна ,на мнение съм ,че на една жена и трябва малко за да изглежда добре. Иначе това са излишно изхарчени пари ,за неща на които срока на годност е много кратък.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей, Веси!

      Благодаря ти за хубавия коментар, даде ми идея за бъдеща публикация, която да бъде свързана с това как близките и партньорите ни приемат козметичните ни похождения.
      Била съм в 5 годишна връзка, в която човекът до мен категорично НЕ поощряваше хобито ми и винаги, когато носех грим ми правеше разни коментари, които не бях обидни или с цел да ме наранят, но със сигурност ме дразнеха много. Не зная до колко е вярно твърдението, че мъжете не харесват грим, аз съм виждала и двете страни на монетата. Сегашният ми приятел винаги много ми се радва, когато се гримирам, вижда, че го правя с голямо желание и винаги е подкрепял това, което правя. Да не говоря, че в момента той е човекът в семейството, който работи и реално аз всичко, което купувам е с пари изкарани от него.
      Благодаря ти, че сподели мнението си с нас, съгласна съм на 100%, че трябва да си ценим повече парите и да не ги харчим за излишни неща.

      Delete
  10. Ох, аз от малка си имам афинитет към козметиката за разлика от всички други в семейството. Аз съм много меркантилна и лесна за впечатляване и много малко ми трябва да реша, че искам нещо (особено пък ако опаковката е красива) От друга страна пък смея да твърдя, че съм доста практична и съответно нищо, че повечето ми покупки са необмислени, ако имам 5 лосиона за тяло няма да си купя 6-ти със сигурност докато не използвам поне 2 от тези, които имам. За момента нямам и финансовата възможност да си купувам тонове скъпа козметика, така че се старая да се ограничавам. Напоследък когато ми е криво все някакъв козметичен продукт си купувам, но се старая да я в ценовия диапазон, в който няма да ми е жал, ако го хвърля почти неизползвано.
    Аз съм само на 18 и на баща ми още ми е странно защо се "цапондря" постоянно, но мама поне взе да ме разбира и да ми се разва, въпреки че самата тя не се гримира почти никога. Повечето си козметика държа върху раклата и върху една етажерка с книги и на пръв поглед сигурно изглежда много, но аз наистина си ползвам почти всички редовно. Имам неща, които не харесвам, но повечето от тях са били подаръци.
    Червилата ми са повече от необходимото, но повечето ми от тях не надхвърлят 10 лева и няма да ми е жал повече примерно, ако след 2 години ги хвърля полу-използвани.
    Vessy, не е вярно, че мъжете на харесват с грим. Приятелят ми, въпреки че не разбира напълно защо всеки ден се намазвам с най-различни неща, страшно много обича да ме гледа докато се гримирам. Даже на мен ми е странно. xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей. Поздравявам те за начина, по който мислиш, в много от думите ти откривам себе си и определено си приличаме. Аз също като теб израстнах в семейство, в което гримът не е бил на почит. Майка ми изобщо не се гримира, нямам и сестри. Може би някой друг път ще говоря за това, не искам да утежнявам темата с излишни подробности.
      В момента съм се хванала много сериозно да изразходвам част от това, което притежавам и смятам да се въздържам от необмислени покупки, докато не достигна момент, в който наистина имам нужда от нещо ново. Това, разбира се не означава, че няма да купувам нищо, целта ми е единствено и само да добавя към колекцията си това, от което имам нужда.

      Delete
  11. И аз се включвам със суперлативи за публикацията ти! Наистина е страхотна и ни кара да се замислим дали имаме нужда от много гримове и козметика. Особено нас, блогърките, които се стремим да покажем на света какво ново сме си купили. Аз се старая да не си купувам излишни неща, понеже не се гримирам много(да не кажа никак), но пак се получава така да си купя някои продукти, които да залежават после из шкафове.. Давам пример с последния брой на Грация. Взех си комплекта със спиралата и червилото на Ланком. Слава богу не съм ги отворила още. :Д
    С интерес ще следа и следващите ти такива публикации! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Маги. Много ми бе приятно да прочета коментара ти. Аз до някъде насочих публикацията предимно към блогърките, защото голяма част от читателките ми имат и свой собствен блог и ми се стори, че биха се припознали в думите ми.
      Пожелавам ти успех с разумното пазаруване и се възхищавам на самоконтрола ти.

      Вече имам някои набелязани идеи за следващите такива публикации, а и дамите, които вече коментираха ми помогнаха много да набележа някои неща, които си струва да бъдат обсъдени - съставките в козметиката, срока на годност и разни други блогърски неща.

      Delete
  12. в началото, когато и аз започнах блог не знаех пред какви изкушения ще се изпрявя и в какви излишни покупки ще се въвлека. И аз исках да имам много гримове и да подражавам на доста блогъри с огромни колекции. Но каква е реалността.. Аз почти не носех грим, когато започнах блога. Просто фен на червила и лакове и все пак още от малка с голям интерес към грима. Също така силно привлечена от скъпата козметика.
    Реално започването на блог ми донесе и плюсове и минуси. Често осъзнавах някак, че купувам нещо зашото е ново или хвалено. Част от тези неща харесах, а други не. Нещата, които най-много си харесвам и нося съм ги открила сама. Защото те отразяват моя стил и мен самата. Разбира се има и такива, които открих благодарение на всички тези блогове и също много им се радвам.
    Радвам се, че си засегнала темата. Аз самата заради това мое отпускане съм си направила няколко правила за покупки, макар че ми се случва да ги понарушавам. В момента съм си дала почивка и си правя планове за съвсем различни публикаци. Работя и над това да използвам всичките гримове, които имам, а те слава богу не са много след всички разчиствания и подаръци.
    Лошото е, че за блогърките се е създало впечатлениети, че имат много гримове и доста от познатите ми се изненадват, че имам малка колекция, въпреки интереса ми към грима.
    Ох, мога да пиша още много по тази тема и наистина те поздравявам за този ти пост :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей!

      Аз леко засегнах темата в отговорите си по-горе, но действително на нас блогърите ни е много по-трудно да намерим правилния баланс. Спонсорираме целият материал от собствения си джоб и преди всичко трябва да купуваме онова, което след това сами бихме използвали. Има го момента, че твоят вкус и стил не винаги се харесват на останалите и не може човек да пише само за розови червила или само за зелени лакове, трябва да има и разнообразие в противен случай си губим времето и най-вече губим времето на тези, които са дошли да ни четат.
      Скоро ще направя публикация с продуктите, които съм започнала да изразходвам и ще видиш за какво става дума, ситуацията е направо комична.
      Благодаря ти за хубавия коментар. Пожелавам ти успех със спазването на правилата и ще следя с интерес бъдещите ти публикации.

      Delete
  13. За мен черната дупка, в която изчезваше бюджетът ми за месеца отивайки за грим беше малко след създаването на блога ми. Имах има-няма 10 читателя. Реших, че ще спечеля нови читатели, ако започна да пиша за нови и нови продукти. Глупаво, знам. Сега го осъзнавам.
    Освен желанието ни да притежаваме още и още неща, голямо влияние ни оказват и рекламите, които обещават толкова много неща от този революционен продукт (сарказъм).
    Замислете се, ако един почистващ продукт може да премахне акне, защо тогава аз, както и много други хора все още страдаме от този проблем? Ако този крем наистина запълваше и премахваше бръчките, защо всички ние не сме с гладки кожи? На кого му е нужен фон дьо тен, който да издържа 25 часа (визирам римелска реклама)? Ако спиралата ни можеше напълно да замести изкуствените мигли, защо те са все още на пазара? Мога да продължавам до безкрай...
    Спирам тук преди да съм написала цял роман, защото определено има още какво да се каже по темата.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей!

      Познато ми е това, за което говориш. През първата година от съществуването на блога ми имах мисля 15 читателя и много често мислех, че си говоря сама на себе си. Харчех безумни пари за козметика, пишех редовно и смятах, че това е формулата на успеха. При мен промяната дойде благодарение на Ели от Makeupbuthow, която много ми помогна да популяризирам блога си, за което съм и благодарна от цялото си сърце. След това Адри направи сдружението и нещата постепенно достигнаха днешния си облик. Със сигурност съдържанието и продуктите, които показваме оказват влияние, но някои да те побутне определено си казва думата.
      Иначе, както вече казах аз съм научена да съм скептична към рекламите и почти никога не им се доверявам. Обикновено преглеждам няколко блога, поне за снимки. Нормално е да имаме различни впечатления от даден продукт, но чувствам едно такова успокоение ако предварително видя как изглежда това, което съм си харесала.

      Delete
  14. Жени, благодарности за изключително актуалната тема! Аз в момента съм в леко рестриктивен режим по отношение на някои неща и съм доста горда от себе си. Зарекла съм се, че няма да купувам душ-гелове и лосиони за тяло, докато не изразходя абсолютно всичко, което имам и засега се справям добре. Изпитвам страшно задоволоство при всяко изхвърлено празно шишенце :)
    Внимавам много, защото в един момент установих, че самото купуване ми носи по-голямо удосовлствие от ползването на даден продукт. Стана ми гадно, че съм такава лакомия и че купувам тонове козметика, само за да си оправя бързо и временно настроението и си обещах, че няма да прибягвам го пазаруването на гримове като "quick fix".

    Що се отнася до коментара на Vessy, че разглеждането на гримове те "прави да изглеждаш тъпа", то това е съвсем друга тема и предразсъсдък, с които според мен всяка жена трябва да се справя. Не мисля, че съм "тъпа" само защото обичам гримове - имам професия и академични интереси и определено не смятам, че това, че харсевам червила по какъвто и да е начин отразява нивото ми на интелигентност :) Който мисли така - толкова по-зле за неговата интелигентност, с извинение :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Казах че това е мнението на приятелят ми и на моите колеги(така наречения предразсъдък),но със сигурност НЕ и моето,щом продължавам да купувам и ползвам козметика.Не си разбрала коментара ми и не бързай да ме нападаш и да си вадиш изводи за интелигентността на когото и да е.

      Delete
    2. О, не, не, Веси, не си ме разбрала. Извинявам се, ако не съм се изразила ясно. Съвсем не визирам нито теб, нито приятеля ти. По-скоро казвам, че това е доста често срещан стереотип в обществото като цяло - ако се кефиш на гримчета, значи си безмозъчна кифла. Не съм имала предвид нищо лично.

      Delete
    3. Няма проблем,радвам се че се изяснихме :)

      Delete
    4. Поздравявам те за начинанието, с което си се захванала. И аз съм в режим изразходване в момента и не жаля нищо, каквото ми се прииска това си нося и си слагам. Преди имах някои любими продукти, които си пестях.. Питай ме с какъв акъл съм го правила, абсолютно безумие.
      Споменала си душ геловете.. Стана ми интересно, защото при нас този тип продукти заминават като водата, нямам идея какво правим, но хабим по 2/3 опаковки на месец и постоянно имаме нужда от нова.
      Аз определено съм от този лаком тип момичета, купя си нещо, хареса ми и след това решавам, че ми трябва от същата серия нещо друго. Иска ми се да мога да извиня поведението с рекламите, блога, youtube и какво ли още не, ама май си го нося в кръвта си, понякога губя мярка.

      Delete
  15. Жени, помниш ли, че първия път, когaто си говорихме, зaсегнaхме точно тaзи темa. :) Рaдвaм се, че повдигнa въпросa и тук. И aз се изкушaвaм винaги дa си купувaм "нещо", но съм се нaучилa щом нaбележa някоя нaходкa, дa се приберa вкъщи, дa помисля дaли нaистинa ще ми влезе в употребa и по възможност дa срaвня цените. Освен товa при мен всичко е подредено в кутии - aко искaм дa си купя новa козметикa, първо трябвa дa оползотворя стaрaтa, зa дa си освободя място. Aко пък нещо е с минaл срок, изобщо не го жaля, кaзвaм си "дa си го ползвaлa нaвреме" и директно хвърлям. И aз съм нa мнение, че aко не си проф. гримьор, не ти трябвaт тонове козметикa. Обичaм дa се гримирaм и рядко се покaзвaм без ФДТ, подчертaни вежди, спирaлa и глaнц, но примерно спирaлaтa я слaгaм сaмо зa цвят, a зa веждите ползвaм сенки зa очи. Просто нaмирaм още приложения нa нaличнaтa козметикa, вместо дa купувaм сенки, молив и вaксa зa вежди, по същия нaчин съм ползвaлa пигменти зa очи вместо червило. Обичaм многофункционaлните нещa и съм против трупaнето нa излишнa козметикa "зa спортa". :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей, Бояна!

      Благодаря ти за изчерпателния и много приятен за четене коментар. Аз подобно на теб имам начин, чрез който "укротявам" нуждите си от нови продукти. Понякога си пълня кошницата в даден сайт, тъкмо съм на ръба да платя и решавам да изчакам до следващия ден. Някак си ми помага да овладея желанието си за пазар и много пъти именно така съм се възпирала да не похарча голяма сума пари за нещо, от което нямам нужда.
      Аз също си използвам продуктите по различни начини, интересно ми е да видя какъв ще е ефекта, как ще ми подейства. Принципно не съм някакъв самороден талант в гримирането и не притежавам невиждана креативност, но по детски си играя и винаги ми е много приятно.

      Delete
  16. Трупам... И се оправдавам с блога... Но честно казано, всичко, което си купя, е защото ми е било интересно, а не защото е трябвало да го купя. И се старая да ползвам всичко, но естествено - няма как да изразходиш дори 5 ружа в рамите на 2 години, колкото им е срока :D И аз гледам поне продуктите за тяло и коса да са в единични бройки в банята, но с гримовете е друга работа - искам поне по един цвят от всичко!


    Не мисля, че е мода, опитвам се да убедя разни хора, че не е и мания. Но се замислих какво ще стане, ако бюджетът ми отънее дори наполовина. Ами, надявам се, че няма да започна да се лишавам от важни неща. По-скоро ще спра да пиша :)

    ReplyDelete
  17. Поздравления за страхотната и толкова актуалната в момента тема/публикация.
    Според мен всеки човек го има този момент с купуването и трупането на ненужни вещи.
    Да, ние жените се увличаме по козметика, гримове,дрехи и т.н. Признавам,че преди време и аз бях така,почти всеки препоръчан и много възхваляван продукт, трябваше да бъде част от моята козметична колекция. След това се случиха някои неприятни неща и ме накараха да преосмисля и да пренаредя приоритетите си, накараха ме да погледна с "други очи" на живота...
    Смятам,че сега съм доста по-практична и не трупам излишни вещи.Гледам да имам само това, което ми е необходимо и си ползвам с кеф. Е, не мога да не призная, че на моменти пак залитам по някоя лъскава опаковка...НО гледам бързо да се овладея... :))

    ReplyDelete
  18. Статията е супер!Започнах моя блог точно с цел да покажа,че не е нужно да хвърляш баснословни суми за козметика,за да изглеждаш или да се чувстваш добре .Винаги съм имала ограничение от към финансите за козметика.В повечето случай наложени от самата мен.Преди известно време имах огромна мания по лаковете.Почти всеки ден се прибирах с нов.Малко след това с моят приятел се сдобихме със собствено жилище,което се нуждаеше от огромен ремонт и това ми помогна да се спра с маниите си.Имах избор-да изградя собствен дом още в "крехка" възраст или това,че изкарвам добри пари за нашите стандарти да ми позволи да се зарина във всевъзможна козметика.Изборът не ме затрудни.В момента съм си поставила лимит на сумата която мога да харча за козметика всеки месец.Понякога цялата сума отива за един продукт,друг път за няколко по-дребни покупки...Не създадох блога си с цел печалба или други облаги и може би и за това не се изкушавам да купивам нещо,само защото е ново на пазара или "актуално".Радвам се на всеки един проявил интерес към блога ми (не,че той е нещо невиждано) и ме радва факта,че не е нужно да се правиш на нещо,което не си,за да има интерес към теб.В заключение на това дълго словоизлияние искам да кажа,че по никакъв начин не критикувам,жените,които си купуват скъпи неща.Просто всеки трябва да се зъобрази с възможностите и най-вече с нуждите си (питайте ме какво ще ги правя тези 200 лака за нокти :D).

    ReplyDelete
  19. Публикацията е много на място и сигурно ще накара доста хора да се замислят, за добро.

    Моят козметичен блог е отскоро, но не вярвам някога да стигна до натрупване на "тонове" козметика. Причината е, че аз вече изживях една такава "мания" с парфюмите, която ми костваше адски много пари и сега съм предпазлива с покупките.

    Когато човек участва в някакво виртуално общество любители и отделно, сам е творческа личност, която намира израз на настроенията си в определен парфюм или грим за деня, лесно е да се увлечеш и подведен от ласкаво ревю да си купиш нещо, от което нямаш реална нужда, но отговаря на някакво твое рядко настроение, например.

    В момента имам десетки парфюми, някои от тях редки и спрени от производство, но аз си знам колко нося редовно. За един цял живот няма да мога да ги употребя.

    Други хобита, контакти, спорт, занимания лесно и безболезнено пресичат увлеченията от този род. Моите парфюмни покупки спряха рязко след като си взех кучето. Постоянно навън по гори и поляни, окалян, с маратонки и лигава топка в джоба, на кого му пука как миришеш? :-) Близо 2 години не си бях купувала никакъв парфюм, скоро си харесах един, вероятно ще си го купя, и не непременно защото имам нужда от него, а защото наистина е изключителен. Но все пак една покупка е далеч от болезнената мания преди години.

    Поздрави и продължавай да пишеш! :)

    П.П. Моето отношение към гримовете е такова: http://nomadbynature.net/2011/02/с-четка-и-боички/

    ReplyDelete
  20. Браво!Право в десетката с тази тема!Темата наистина е актуално поне за мен, особено в Бг.Така като чета при повечето момичета в началото на блогването е периода с голямата мания за нови продукти - е и при мен е така.Но аз съм пресметлива по принцип (и по професия).Честно казано ако аз изредя по колко продукта имам от вид, последното, което някой ще си помисли е, че съм блогър.При положение, че сама си печеля парите и не разчитам на никой да плаща за моите удоволствия, си определям и границата за закупуване на козметика.Общо взето се водя от това, което имам нужда.Изкушавам се понякога от неща, за които прочета или видя, но се стремя да са на нормални цени.Когато нещо не ми хареса - отива при приятелка,а ако е боклук направо в коша.Искат ми се много продукти от класа на Шанел/Диор/Герлен, но реално погледнато няма къде да ги нося,а и не виждам как тези продукти ще си "избият" парите... глезотията си е глезотия ;) После наистина не е приятно да видиш как нови продукти отиваш в коша, защото им е изтекъл срока на годност.При професионалните гримьори напълно разбирам трупането на продукти, все пак работят с различни лица, кожа, цветове и т.н. Радвам се и на момичетата, които си купуват висок клас козметика - щом могат да си позволят "защо не?". Мисля че всеки има глава на раменете си и може сам да прецени.

    ReplyDelete
  21. На същото мнение,както и останалите коментирали момичета съм!
    Наистина понякога се поддаваме твърде бързо на многоброините привлекателни продукти на пазара,положителните мнения за тях и дългите ревюта,описващи колко хубави са.
    И далеч не казвам,че е лошо да си имаме хоби и да се глезим с още 2-3 червила или ружове,но и не смятам,че е нормално да влагаме огромна част от средствата си само върху козметика и да купуваме поредните сенки и палитри,които ще си събират прах на дъното на шкафа,защото никой няма нужда от 4 нюанса на зелено и/или 6 на лилаво.
    И напълно подкрепям думите ти,че е много по-важно КАЧЕСТВО,а не количество.Лично предпочитам 1 пудра и 1 коректор,които ми пасват перфектно,а не да си правя колекции от 4 неотворени пудри и една току-що започната. Хаха :)

    ReplyDelete
  22. Със сигурност имам най-интелигентните и мили читателки. Момичета, отзивите ви за публикацията надминаха всичките ми очаквания. От цялото си сърце ви благодаря, че отделихте време, за да се включите в дискусията. Всички сте страхотни и съм късметлийка, че имам възможност да комуникирам с вас.

    ReplyDelete
  23. Аз много искам да се включа с коментар по темата, като най-вече зачекна вечния спор: скъпа/евтина козметика.
    Първо, Жени, поздравявам те за невероятния текст. Смислен до болка, и още верен. Много се надявам повече хора да могат да прочетат тези твои редове, но се съмнявам, че и някои от тях ще разберат за какво иде реч.
    За евтината и скъпата козметика - съжалявам, но не разбирам целият този зор да си купуваш само Шанел ( и да го хвалиш само него, все едно е мантра небесна или видиш ли прави живота ти мега лесен и мега красив). Защо трябва да дам парите си за Герлен и 50те им шарени топчета, като мога да отида и да си взема не лоша пудра/хайлайт за 40 пъти по-малко пари. Да, има го момента с глезенето? Има го моментът, в който се кефиш, че притежаваш нещо толкова скъпо и хубаво.
    Обаче го има и момента, че по света има хора, които не са докосвали никога хляб... Има хора, които не знаят какво е това спирала/червило/лак и прочее. Не виждам смисъл в това да се хвалиш наляво и надясно колко огромна колекция от скъпи неща имаш, докато има бедстващи хора...
    Адски ми е неприятно, когато прочета как някоя кифла (извинете ме за израза, но вечно се афектирам на тази тема) си е купила видите ли последната Шанелска пудра, защото е голям писък на модата и "разбира се" извадила 90 лева от джоба си, защото не може да не притежава 70568-та си пудра на Шанел/Герлен/Диор.
    Живи и здрави. Да си купуват! Дано никога не се срещнат с тези проблеми, които други хора имат.
    Не ме разбирайте погрешно - мога да си позволя и аз такава козметика. Но не искам! Да, трупам и аз от време на време козметика, ноооо никога не купувам нещо, което знам, че ще остане неизползвано. Ако случайно даде дефект при мен, се дава на някой друг.
    Имаше го бума с купуването на козметика и от моя страна... Но се радвам, че той приключи, преди да започна да хвърлям парите си за неща, от които реално нямам нужда. А хората, които трупат по 10 хиляди еднакви продукта, само защото някоя друга си ги е купила, мога само да ги съжалявам. Но пак да кажа - да са живи и здрави, и да се радват на придобивките си. :)

    ReplyDelete
  24. Имах периода в който исках да имам много. Вече имам по 1 но качествено, скъпо и идеално за моята кожа. Един ФД, един скинфиниш,една спирала. Сенки и руж купувам на палитри, за да не трупат място. Забелязала съм, че на никой не му прави впечатление с какъв руж съм днес, коя спирала или кой фд. Най много да се загледат в цвета на сенките => няма смисъл да трупам и трупам. Публикациятати е трепач :)

    ReplyDelete
  25. Изгледах клипа... Често казано се поизплаших. Момичето има повече продукти у дома отколкото един средно голям магазин за козметика предлага в наличност. Това вече не е нормално. Всичките продукти във въпросната колекция биха стигнали за цял живот не на едно момиче, а на много. И все пак в клипа се казва, че някои от продуктите са нови...
    Аз чета блоговете на почти всички, включили се в дискусията, интересувам се от новото излязло на пазара и не малко пъти съм купувала продукти с позитивно ревю. Все пак обаче най-добрият начин да установиш какво е подходящо за теб е като го изпробваш. Дори и да си намерил много продукти, подходящи за теб не е нужно да ги притежаваш едновременно. Аз обожавам да обогатявам колекцията си с нещо новичко, но винаги го подбирам така, че да не се повтаря с продукт, които вече имам. Не виждам смисъл в трупането на козметика, голяма инвестиция е, изисква място за складиране, а и срока на годност не е вечен. Чувала съм за хора, купили козметика, която дори не е отваряна и се налага да я изхвърлят, защото срока е изтекъл.
    Относно темата за скъпата козметика - съгласна съм, че не трябва да се водим от тенденциите и да избираме по името. Не е лошо и да се глезим от време на време. Мненията могат да са различни, на някои им доставя удоволствие да притежават луксозна козметика, други - като мен - се чувстват най-добре, когато са открили страхотни продукти на ниски цени.

    ReplyDelete
  26. Нямам много време, затова ще пиша накратко и довечера ще се разпростирам.

    Бъркаме целите. Чуждите бюти блогърки се чувстват длъжни да изпробват всеки нов продукт за пазара. Те нямат НУЖДА от него, искат само да го отразят. Какво правят с него по-късно - не ми е ясно. Аз купувам продукт, защото ми е нужен. Какъв точно - това вече е повлияно от блоговете. :) Сега съм с шампоан на Джон Фрида (май така се пише), купила съм го, защото ми трябваше нов шампоан, не защото сега е излязъл. Като добия представа - ще пусна ревю, но това е само бонус, а не основна цел, както е при тях.

    Друга част от чуждите блогърки не дават пари за продукти, а са им подарявани с цел ревю. Вижте например блога на Chalkboard Nails, който аз наистина харесвам. Това момиче не изглежда да има друго ежедневие освен да се лакира. Тя рядко пропуска ден и всеки път е с нов маникюр, като повтаря лаковете само при декорация.

    Клипчето по-горе съм го гледала почти цялото. Не спрях да се чудя какъв процент използва и за Бога, на кого му трябват 10 коралови цвята с разлика един полутон между тях? Наистина ли трябва да опираме до момента, в който отваряме чекмеджето и се любуваме на колекцията от 10 коралови лака преди да грабнем някой от тях на случаен принцип? Мерси. Аз предпочитам да имам два нюанса - един розовеещ и един оранжевеещ, в момента имам само първото.

    Човек трябва да прецени реалната нужда от продукти, ако възнамерява да има друго ежедневие освен бюти блогъри. Не смятам, че ние се водим такива по дефиниция, защото не ни е това професията :)
    Аз, примерно, имам нужда от повече от един фдт по едно и също време. Един по-лек и един покривен за вечерни излизания. Повечето от нас имат и по 2 ружа все пак, което си е необходимост.
    Лично за себе си не виждам смисъл от 2 спирали. Имам една на Голдън Роуз, която позволява наплъстяване, така че става и за през деня, и за вечер, когато е нанесена по-обилно.

    Разпрострях се...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Еми така де... за какво са ми 5 комплекта четки? Като и един ще ми свърши работа? ............. :-)))))))

      Delete
  27. Статията ти ми хареса. Аз съм от тези, които не обичат да трупат прекалено много неща, а предпочитат да обновяват що се отнася до козметика. Например не държа с години лакове, за да станат 1000 и да поставя рекорд сред приятелки (защото за мен не е нормално да имаш 1000 лака купени за 1 година). За справка моите са около 40, но смятам да се разделя с около 10 от тях тези дни, време е за пролетно почистване :) Не смятам да минавам в отдел "мога да отворя магазин с наличната козметика" дори и да имах неограничени финансови възможности :) Но пък всеки си знае за себе си и си има слабости, които другите не могат да разберат. Странно ми е да гледам снимки и клипчета на момичета с по няколко шкафа козметика или дълбоко чекмедже за съхранение само на червила, но пак казвам всеки знае за себе си. Един трупа козметика, друг колекционира списания, трети дрехи, четвърти обувки, пети пък има слабост към колекциониране на макети на коли. Не, че са съпоставими на 100%, но кой както иска, така да си харчи парите. Аз купувам не заради блога, а защото често искам да пробвам нещо ново и да открия незаменимия продукт (така стана със СС крема, не, че не можех да карам на ВВ крем, но любопитството от ефекта ме глождеше). Обичам новостите, но гледам да не се "заривам" с тонове мазила, които само си седят неотваряни или складирам с години. Не ми е трудно да се разделям с козметика :) Купувам или не купувам неща и според ревюта от блогове. Смятам, че блоговете са полезни, за да те ориентират в това дали си струва или не даден продукт ( с тази идея започнах моя собствен). Те ми помагат в морето от продукти и изобилие от реклами, които ни облъчват по ТВ, списания, билборди, да избера нещо, което има по-голяма вероятност да ми допадне. Разбира се хора всякакви, мнения различни, но все пак, ако от 10 души 8 не харесват даден продукт, твърде вероятно е да не е достатъчно добър и ме кара да се замисля дали да го пробвам.
    Признавам, че откакто започнах блога, започнах и да ползвам по-често фон дьо тен и руж от преди, но това е по-скоро, защото намерих интересни идеи за грим и препоръчани фон дьо тени, които исках да опитам с цел поприкриване на стари белези по-успешно. На този етап съм доволна от информацията, която научавам така и се радвам, че не е ме е хвърлила в крайност да купувам всичко, за което чета, чувам или виждам. Все пак козметиката е една от страстите ми, но не е единствена, имам и по-големи :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много ми хареса коментара ти и мнението ми е идентично с твоето. Аз лично леко попрекалих с лаковете, смятам че са сравнително лесна покупка, постоянно излизат нови колекции и човек си казва какво пък толкова само един още.. В момента разполагам с над 50 :( от които няколко мини-та, които използвам максимално често, за да оползотворя колкото мога по-бързо.

      Delete
  28. Не съм прочела всички коментари, но успешните бюти блогъри по света изкарват повече пари от доктор в Щатите. 60% от гима и бялата козметика, които притежават да от спонсори, PRи на различни марки И изпратени от хората, които ги гледат (фенове).

    Единственото нещо, което винаги съм се чудела докато гледам подобни клипове на FleurDeForce, Missglamorazzi, Tanya Burr и т.н. КАК подяволите следят кога изтича някоя определена опаковчица с грим.. никога немога да си го обясня.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Не следят, не е физически възможност да притежаваш толкова много козметика и да я използваш регулярно, да следиш за състоянието ѝ, докато всекидневно получаваш нови и нови неща. За това аз смятам, че по-правилния подход би бил - получаваш продукт, правиш ревю, ако няма да го използваш просто го даваш на някого друг.

      Delete
  29. Жени, много интересна статия и наистина повдига доста наболял проблем. Признавам си и аз трупам доста неща, но на фона на останалите блогъри (и български и чужди) колекцията ми е направо скромна, като изключим лаковете за нокти. Ако трябва да съм честна обожавам да разглеждам подобни колекции и гледайки от позицията на човек на който не са му чужди колекционерските страсти (не само на гримове, а и на запалки, салфетки, бижута и каквото там дойде)трябва да си призная, че изобщо не го намирам за ненормално. Честно казано единственото, което ме спира да трупам гримове е финансовото ми положение и факта че имам много силна вътрешна спирачка (граничеща с психично отклонение :)) която не ми позволява да изхвърлям козметичен продукт, който не е изразходван изцяло. Това в комбинация със задоволството от изхвърляне на празни опаковки ме кара да изразходвам докрай всички налични продукти и ме предпазва от натрупване на излишъци. За продуктите от които съм останала разочарована намирам най-различни приложения. Кофти шампоаните използвам вместо душ-гелове, течен сапун, с някои дори мия тоалетната чиния или ароматизирам водата в казанчето... Кремовете за лице които не са ми харесали доизмазвам вместо крем за ръце и т.н. Гланцовете за устни в неподходящи цветове използвам само вкъщи вместо балсам когато устните ми са напукани. Изобщо гледам максимално да си избия всяка стотинка дадена за козметичен продукт. Иначе не смятам че можем с лека ръка да заклеймяваме хора с огромни колекции като тази на Dulce Candy - нека не забравяме че хора като нея с това си изкарват парите, при това доста добри пари, а и 90% от продуктите в тази колекция са ПР мостри, а не са купувани от нея. Както се казва - не е луд този който яде баницата, а този който му я дава ;) Въобще според мен всеки човек е свободен да си харчи парите за каквото намери за добре - някои си купуват един чифт обувки за 200 лв, други си купуват 200 лака от по левче, всеки преценява сам за себе си... Е, по-добре щеше да е тези двамата да дадат по 200 лв на някой дом за сираци, ама... само безгрешните имат право да хвърлят камъни ;)Леле, щом и на библейска тематика го избих значи е крайно време да приключвам този километричен коментар. Само една последна вметка - по-нагоре в коментарите някой спомена че блог не се списвал с 10 лв на месец. Та да дам няколко съвета за хора, на които им се налага да поддържат блог с по-малко от 10 лв на месец :) При липса на бюджет за нови продукти аз прибягвам до писане на следния тип публикации: NOTD или nail art идея, линкове към най-интересните публикации които съм чела през седмицата, някои модни вдъхновения (обикновено си правя разни сетчета в Polyvore), wishlist-ове (козметични и модни), EOTD и още куп други идеи, за които може да използвате наличните си продукти, а не да харчите пари за нови.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти за коментара :) Имаш определено интересен подход към изразходването на козметика и няма да крия, че ми даде някои идеи и ме вдъхнови да пренасоча употребата на някои продукти, които не харесвам.
      Аз, както казах нямам против, че DulceCandy си изкарва парите по този начин, но при нея това малко граничи с болестно състояние, особено ако съдя по други нейни клипове, които съм гледала.
      Преди известно време четох изследване, в което бе посочено, че над 50% от децата под 18 години нямат достъп до месо и свежи зеленчуци, някак си ми стана тъжно и знам, че не мога да разреша всички световни проблеми и хората, които имат пари не трябва да се чувстват виновни за това, че останалите нямат, но след онзи момент някак си не мога да оправдая някакви безумни покупки пред себе си.

      Delete
  30. Здравей, Жени :)
    Не знам как, но статията ти абсолютно съвпада с това, което самата реших преди съвсем скоро. Малко претърпях поражение с неподходящ гел за лице и ми се появиха проблеми, които ме накараха да се обърна към медицинска козметика - да се интересувам, да разпитвам и чета. Давам си сметка колко кремчета за лице от най-масовите имам, колко продукти, които са неподходящи за мен (бяла и цветна козметика). Най-вероятно ше удостоя лактите си със серума за лице, хаха. Моят случай е по-различен, но имаме предвид едно и също. Реших, че няма да давам повече парите си надребно за 3-4 коректора, а ще инвестирам в 1, който обаче да съм сигурна, че ще ми върши работа. Тук идва и въпросът, как да съм абсолютно сигурна. Ами доколкото разбрах, сама не мога винаги да преценя обективно. Затова реших да се обръщам към консултанти (фармацевти и професионалистите от Инглот например), а не към продавачката в козметичния магазин или пък да се надявам, че нещо ще ми хареса.
    Също така има един куп сенки и гланцове, които си стоят и нямам желание да ползвам. Определено нямам прекалено много неща и точно това ме кара да се замисля колко голяма част от "колекцията" ми goes to waist.
    Много се радвам, че написа тази прекрасна статия, надявам се всички да успеем в начинанието!
    Поздрави :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря за хубавия коментар, Габи! Пожелавам ти успех с новата козметика и дано намериш това, което търсиш. Мога да ти дам съвет да не се предоверяваш на консултантките, защото тяхната задача в повечето случи е да те убедят, че имаш нужда от даден продукт. Аз съм на същия принцип що се касае до инвестирането, дори бях направила една публикация за това :как да пестим пари от козметика" и бях споделила мнението си с повече подробности.

      Delete
  31. Много хубава тема, Жени! Поздравления!
    Щатите са олицетворението на капитализъм, консуматорство и разхищение. Поради това тази мания за купуване и притежаване на много и на най-новото тръгна именно от там. Не случайно тази нация е толкова лесно манипулируема и поддава на всякакви реклами и техники за продажба. А и всички тези известни ютюб гурута и бюти блогерки са доста добре платени, за да притежават такива колекции и все да представят новите неща, т.е. да продават.

    Аз лично го намирам за излишно и безсмислено и мисля, че всяка жена е хубаво и важно да се глези, да има избор, но и да знае кога има достатъчно неща и кога е по-добре да си похарчи парите за нещо друго, различно от козметика.

    Трябва да си призная, че и при мен го има моментът с повлияване на покупателната ми активност поради създаването на блога. При мен обаче се изразява по-скоро в това, че се опитвам да изпробвам новото, а не да си продължавам с вече изпробвани и харесани продукти, отколкото по отношение на количество. Аз от край време имам доста прагматичен подход като цяло: "Преди да свърши старото не може да купуваш ново!" Поради това рядко ползвам повече от 1-2 спирали или 1-2 фон дьо тена накуп и съответно колекцията не ми е някаква умопомрачителна, просто защото изразходвам преди да купувам и няма много възможност да се натрупва.

    Принципно обаче съм на мнение, че е по-добре да се инвестира в качество, отколкото в количество и всеки трябва да си преценява харчовете спрямо бюджета, а не да се "изхвърля", само защото другарчето си е купило еди какво си и трябва да го имам и аз, за да се покажа.

    ReplyDelete