Winter ♥

February 11, 2012

Здравейте, момичета!

Преди няколко дни прочетох интересна статия в блога на Ели (http://maquilab.blogspot.com) посветена на дехидратираната и суха кожа и мисля, че сега е най-подходящото време да споделя с вас моите трикове и препоръки за това как аз се справям с този проблем.

Ако кажа, че съм от момичетата, които всекидневно полагат неимоверни усилия, за да имат гладка и мека кожа - ще излъжа. Обикновено веднъж седмично гледам да правя нещо по-специално, за да се поглезя, но гледам да се наслаждавам максимално на тези моменти, а не да ги превръщам в задължение. 
В допълнение към козметичните си продукти използвам и някои домашни маски (когато съм в настроение най-вече), които днес ще споделя с вас и се надявам да ви бъде интересно. 

Лице


В предишна публикация ви споделих кои са продуктите за лице, които в момента използвам и тъй като съм от "късметлийките", които имат кожа, която отказва да приеме съществуването на силно овлажняващи кремове (като започнем от кремове Здраве, разни на Aroma и Garnier и стигнем до Lancome) съм принудена да разчитам само и единствено на маски, за да възвърна мекотата й и да се справя с дехидратацията и сухотата.
Използвам предимно готови маски, които се продават в пакетчета, защото така ми е много по-лесно, но в случай, че имам повече време и желание се обръщам към една от любимите ми домашни маски, чиято главна съставка е мед.

За никого не е тайна, че меда притежава безброй свойства, които са полезни за кожата и подобряват нейното състояние - овлажнява кожата и я предпазва от изсушаване,  има антибактериални свойства, които спомагат за борбата с акнето, както и е натурален антиоксидант, който поддържа кожата да изглежда по-млада, свежа и сияйна.

Рецептата, която аз използвам е много проста и ви трябват само две съставки - мед (задължително натурален без всякакви добавки) и зехтин (задължително да бъде екстра върджин). 
За целта ви е необходима само една супена лъжица мед и 1/4 лъжица зехтин. Смесвате ги добре и нанасяте върху цялото лице, като избягвате зоната около очите. Трябва да престоите с маската 15-20 мин., след което да я отмиете с хладка вода. За най-добри резултати препоръчвам да си я правите след баня, когато порите са отворени от топлата вода.

Не се притеснявайте, че използвате зехтин, защото той няма да запуши порите ви, а ще спомогне за овлажняването и подхранването на кожата. Мисля да направя отделна тема посветена на зехтина, защото има много какво да се каже за него и мога да ви предложа други интересни рецепти и приложения.



Тяло


Обожавам продукти за тяло! Ако има нещо, което купувам с най-голямо удоволствие и интерес, то със сигурност това са лосиони, душ гелове и всякакви други глезотийки, които имат вълшебен аромат и хубави опаковки. 
Истината обаче е, че просто няма начин всеки ден да отделям по 10 минути след баня, за да се мажа с лосиони и в най-добрия случай това се случва 3-4 пъти в седмицата. 

В момента използвам душ гел, защото независимо колко подхранващ е един сапун, просто не оставя кожата ми толкова мека и гладка, а в момента кожата ми е стресирана от студа навън и топлината в къщи и гледам да я щадя максимално.
Нямам претенции какъв душ гел използвам стига да ухае добре и да има някакви овлажняваши свойства. В момента този, който използвам е на Fa - NutriSkin, който предполагаемо съдържа 7 подхранващи добавки и екстракт от зелен чай, но не гарантирам до колко вярно е това. Не съм забелязвала да прави някакви чудеса, но не мога и да се оплача, както споменах може би този тип продукти са тези към, които имам най-малко претенции и предпочитания.

След баня (когато съм в настроение да се мажа с лосиони), докато кожата ми все още е влажна, използвам някакъв вид лосион, който за предпочитане да бъде за суха кожа и да попива бързо! Най-ужасното нещо за мен е да чувствам кожата си мазна и да не мога да си облека дрехите след това и поради тази причина избягвам всякакви мазила, които теоретично са по-добър вариант, но просто не са за мен.
В момента лосиона, който използвам е на българската марка Aroma струва по-малко от 3,50 лв., не съдържа парабени и е специално предназначен за суха кожа. Много ми харесва как мирише и попива в кожата мигновено, като я оставя много мека. Бих казала, че съм доволна и дори ще ви споделя, че ми допада повече от лосиона на L'Occitane, който струва 15 пъти повече. 

Има безброй маски за тяло, но аз лично не си правя такива и просто ще ви излъжа ако напиша нещо само, за да има.
Ръце


Определено ръцете ми имат най-голяма нужда от подхранване, а са най-пренебрегвани и честно казано трябва да се заема по-сериозно с грижата зя тях. 
За кратко използвах крем на Aroma, но за съжаление не ми допадна (очаквайте ревю) и си купих друг такъв на Dove за много суха кожа, който пак не е най-невероятният, който съм използвала, но ще ме издържи още няколко дни, защото в Швеция имам най-вълшебният крем, който  просто обожавам.

Кожички и крака


Споделих ви за най-новото попълнение в колекцията си - маслото за кожички на Lush, което неочаквано за мен се превърна в нещо, без което не мога да живея. Използвам го за омекотяване на кожичките на ръцете и краката си, но истината е, че направи чудеса с петите ми.
До скоро използвах крема за крака на Avon (Review), за който вече съм писала, но след като опитах този продукт със сигурност няма връщане назад.
Използвам го през ден (задължително преди лягане, защото е много мазен), нанасям тънък слой върху сухите участъци и слагам чорапи, за да се затоплят краката и да попият продукта по-лесно.

Ако все пак искате да се поглезите допълнително мога да ви препоръчам да си накиснете краката (отново препоръчвам това да става след баня) с топла вода, в която сте сложили 1 супена лъжица зехтин и да престоите за около 15 минути, след което да подсушите краката си. В случай, че не разполагате с някакъв специален крем за крака, може да нанесете тънък слой вазелин върху сухите участъци и да сложите дебели чорапи.

Устни


Устните ми са в сравнително прилично състояние и се радвам, че студа не ги е съсипал тотално. 
Темата ми е сред любимите и честно казано обожавам да експериментирам с маски, скрабове и балсами и имам няколко публикации посветени на този тип продукти.

Нищо не се е променило най-любимите ми балсами са все още този на Korres - Jasmine и на Lipsyl, които завинаги промениха състоянието, в което се намират устните ми и ще ги използвам вероятно докато съм жива.

Няколко съвета, които мога да ви дам е през най-студените дни да не използвате твърде много червила и гланцове, които за съжаление донякъде допълнително изсушават кожата, така че по-добре се насочете към оцветени балсами или продукти, с подхранващи свойства.
Ако устните ви са в ужасно състояние може да нанесете тънък слой вазелин и с помощта на четка за зъби да разтъркате нежно, така че да се отстрани мъртвата кожа и в устните да попие вазелина. Отново може да използвате мед и зехтин, който да оставите за няколко минутки да престоят върху сухите устни и да отмиете с топла вода (препоръчително след ексфолиацията).

Коса


Използвала съм какви ли не продукти за коса и честно казано нямам никакво намерение да ви занимавам с излишни подробности, а ще ви покажа какво точно използвам в момента.

В банята използвам задължително балсам при всяко миене, след което разресвам косата, за да попие продукта добре и да се разпредели навсякъде, а и решава проблема със заплитането. Понякога (не особено често) се случва да си правя маска. Тази, с която в момента разполагам е на Lorys и съм доста доволна от нея, имайки в предвид, че е масова марка, която се предлага в супермаркетите. Престоявам с нея за около 15 минути, след което измивам. Оставя косата ми много мека, жива и блестяша, но за съжаление отнема всякакъв обем.
След баня задължително докато косата ми е още мокра нанасям по дължините и най-вече в краищата подхранващо олио - Argan Oil by Lee Stafford. Доста съм доволна от този продукт и нямам търпение да пробвам истинското Moroccan Oil, за което май най-накрая се реших да похарча пари (след като приключа с това, разбира се ). Определено си личи, че косата ми е доста по-блестяща и мека, но за съжаление не помага кой знае колко много със заплитането.
Може да се използва и на суха коса, като улеснява оформянето и допълнително подхранва сухи краища.
Другият продукт, който използвам от около месец, но вече обожавам е спрей за коса на Schwarzkopf Gliss - Hair Repair with Liquid Keratine Complex
Това реално представлява балсам без отмиване, който може да се използва както на мокра, така и на суха коса и е много подходящ за хора с много изтощени краища и безжизнени коси. Не утежнява косата, спомага за разресването.

Не правя допълнителни маски.



Знам, че публикацията стана малко дълга и се извинявам ако ви е досадно да четете, но имаше много какво да включа и се надявам да бъда полезна поне на една от вас. 
Не забравяйте да се грижите за себе си и да се глезите понякога, защото всички го заслужаваме.

Ще се радвам да споделите с мен други любими ваши маски и трикове, защото аз поне обожавам да чета коментари на такива теми и с голямо желание бих пробвала някое от вашите предложения. Не забравяйте и да погледнете публикацията на Ели, за да видите и нейните съвети и препоръки.

Благодаря за отделеното време.


20 comments

  1. Страхотна публикация! Това масло на Лии Стафорд определено ме заинтригува, ще погледна дали го има у нас- в Бюти Зоун видях, че предлагат техни продукти. Ще пробвам и маската за лице, по възможност още тези дни! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Според мене направо купувай MoroccanOil. Малките разфасовки са на прилична цена - feelunique.com има безплатна доставка :)

      Delete
  2. Супер аз също използвам зехтин и мед постоянно и навсякъде през зимата,дори си права домашен скраб,който става за лице и тяло,овлажнява много добре и като по чудо не омазнява допълнително кожата (аз съм с смесена към мазна кожа и ми се отразява доста добре).Използвам я и за тялото,и за петите които обезателно са доста сухи по това време на годината.Опитайте не отнема много време,сигурна съм че знаете за този сктаб ( мед,зехтин и захар).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря за препоръката :) Ще пробвам задължително.

      Delete
  3. http://lenita.blog.bg/hobi/2012/02/10/shto-e-to-parabeni-i-opasni-li-sa-te.899255#last_comment Бих искала да ви покажа този пост на една друга блогърка,който е на доста интересна и нашумяла в момента тема.Приятно четене :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Аз също се интересувам от това как стои въпросът с парабените, но го има и момента, че им сменят имената и понякога са неизползваеми. При всички случаи според мен е добре да се използват доколкото е възможно, между другото парабени се съдържат и в някои храни.

      Delete
  4. Тази масчица с мед и зехтин ми звучи приятно вкусно :)

    За устните - не стигнах до познатите балсамчета на Нивеа, защото ми подариха един балсам на Лъш, и честно казано, май устните ги оправих. Скоро ще пиша за това чудо на природата :)

    По въпроса с парабените, radi - никога не съм имала проблеми с тях, но ги избягвах. Като видях обаче съставките на балсамчето на Лъш (а те са изключително био-марка)- вътре имаше метилпарабен. Учудена, не учудена, пишеше, че си го има естествено в някои масла. Изводите ще си ги запазя, само исках да споделя :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Очаквам да споделиш резултати за маската, както и за балсама на Lush :)

      Delete
  5. Жени, чудесен пост :) Argan Oil дали е подходящо за мазна коса?

    Поздрави,
    Ани :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей, Ани!

      Мисля, че да, но се старай да нанасяш само по краищата, за да предотвратиш допълнително омазняване. Има и по-леки формули специално разработени за мазни коси, зависи към коя марка ще се ориентираш.

      Поздрави :)

      Delete
  6. Благодаря за отговора, Жени :)

    Аз съм с мазни корени и сухи краища. Много е неприятно. Не съм успяла да овладея проблема на този етап, въпреки скъпите шампоани, които съм ползвала. Затова в последно време залагам на българските Билка :)) Но като че ли най-много съм доволна от шампоаните на Рене Фюртерер.
    Вероятно ще си купя и аз Арганово масло, и ще го ползвам вместо течни кристали...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Чувала съм, че Lush имат страхотен шампоан специално за мазни коси. Погледни за какво става дума, защото аз не съм много запозната. Аз преди бях голяма фенка на кристалите, разни масла и т.н., но от това съм най-доволна.

      Delete
  7. Страхотна си! Ще го пробвам при първа възможност. Благодаря ти :)

    ReplyDelete
  8. Даваш страхотни съвети ! От твоя блог се захванах и аз да направя мой .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти много, Радостина!

      Остави линка за блога, за да погледна :)

      Delete
  9. http://makeupbyradostina.blogspot.com/
    Засега има само една публикация :)

    ReplyDelete
  10. Браво,много добра тема.Маската на Lorys е просто ненадминато добра,ползвам я от много дълго време и съм страшно доволна :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Радвам се, че публикацията ти е харесала :)

      Не е лоша маската изобщо, имайки в предвид цената и количеството, което се получава насреща. На мен малко ми е неудобна опаковката, защото е много голяма и в банята я изпускам понякога.

      Delete