За начинаещите

June 5, 2011

Здравейте!

Преди време получих интересен мейл с молба да направя публикация за тези, които тепърва започват да се занимават с грим и моите предложения към тях. Надявам се ви бъде полезно.

Предполагам за част от продуктите вече сте чели, ако следите блога ми, но съм се постарала да включа в списъка само изпробвани от мен неща.

Ако тепърва започвате да се гримирате и не сте много наясно кое, как и защо се случва - не се притеснявайте. Важно е да експериментирате колкото се може повече и да видите кое действа или пък не при вас и съответства на вашите нужди.

Не бързайте и оставете нещата да се случват постепенно. Започнете с основното и след като сте наясно какво търсите и как да го постигнете, може да обогатявате знанията си и да добавяте различни продукти към колекцията си.


База за сенки

Основно правило преди да нанесете фон дьо тен е кожата ви да е добре овлажнена или да използвате подходяща база. 

В интерес на истината е много трудно да се намери подходяща база за лице от масовата козметика. Продават се много, които са специализирани за ралилчните типове кожа, но както споменах ние сме ограничени в избора си.

Моето предложение 


Хубава основа е тази на Gosh, която обаче не знам дали всички могат да намерят къде се продава. Предлага се в две разновидности - матираща и за нормална кожа, така че е може би най-добрата алтернатива. Разфасовката е голяма, а цената е мисля 21лева, но я препоръчвам горещо. Скоро ще направя ревю за нея.

Алтернатива :  


Основата на Avon е добра алтернатива за база за грим. Дори и да не е най-любимата ми, върши работа, а в крайна сметка това е най-важното. Подобен тип продукти са въпрос на лични предпочитания и няма гаранция, че това, което на мен ми харесва ще допадне и на другите.

Спокойно може и да пропуснете тази стъпка обаче. В никакъв случай не се чувствайте едва ли не задължени да купувате база. Повечето кремове ( Effaclar Duo например) са чудесна основа за грим. 

Фон дьо тен

Ако използвате фон дьо тен си купете такъв, който да е подходящ за вашата кожа. Това е основно правило, за да изглежда естествено и да нямате проблеми с изсушаване или прекало омазняване. Четете етикетите на това, което купувате. В повечето случаи те ще ви ориентират дали даден продукт е подходящ за вас или пък не.

Ако сте с мазна кожан изберете oil free фон дьо тен.

Друг съвет, който мога да ви дам е когато си избирате подходящ цвят да се уверите, че той съвпада с деколтето и врата ви.

Моето предложение

Конкретен продукт, който мога да ви препоръчам е ColorStay на Revlon.

Има няколко конкретни неща, които много харесвам в този фон дьо тен. На първо място Revlon е много достъпна марка. Продава се в повечето градове, а цената му не е твърде висока за качеството, което предлага. На второ място цветовата гама е много широка и е по-вероятно да си намерите съответстващ цвят, отколкото при Bourjois например, които също много харесвам. На трето място е факта, че се предлага в две формули - за хора с нормална и суха кожа, както и за тези с комбинирана и мазна. Първият вид съдържа светлоотразяващи частици, които придават лек блясък на кожата, а втория матира и свива порите. Да не забравяме и, че е много издържлив, което разбира се винаги е плюс. Никой не иска след час, два фон дьо тен-а му просто да изчезне.
Ако ви се струва много покривен и ви се иска да бъде малко по-лек, особено в летния сезон, то няма проблем да го смесите с малко от крема си за лице.

Пудра

Винаги, когато нанасяте пудра върху фон дьо тен-а си, имайте едно на ум! Ако прекалите с количеството ефекта може да е тип "маска" и не изглежда в никакъв случай привлекателно. Разбира се има и своите много позитивни страни - грима издържа по-дълго време, кожата придобива по-еднакъв цвят и контролира омазняването на кожата.

Важно както и при фон дьо тен-а е да знате какъв ефект точно търсите. Дали да матира, дали само да запечата грима или пък да изравни цвета на кожата. 

В случай, че имате мазна кожа гледайте да използвате само върху местата, които се омазняват най-често - т зоната например, изберете подходяща матираща пудра ако имате достъп до такава, разбира се.
Моето предложение


Аз лично съм много доволна от пудрата на L'ORÉAL true match minerals. Подходяща е за всеки тип кожа и е минерална - не съдържа изкуствени оцветители, химически добавки, консерванти и мазнини. 


За тези, които са с нормална и суха кожа препоръчвам HD пудрата на E.L.F., прозрачна е, няма покритие, но прави порите по незабележими, грима издържа доста без да се отнема от блясъка на лицето.

Руж

Мое скромно мнение е, че ружа придава тотално различен облик на лицето. Може да ви направи да изглеждате много по-млади и енергични, здрави и блестящи от щастие. Много жени се страхуват да използват руж, защото се притесняват от нанасянето му. Да, в началото е малко трудно, но в момента, в който свикнете ще стане незаменим продукт за вас.

Ружът е нещо много индивидуално и както всичко на пазара тези дни се предлага в 15 000 различни формули. Като начинаещи обаче не се хвърляйте веднага на течни или кремообразни ружове, които са чудесни, но ще ви отнеме известно време докато схванете принципа, на който работят. Изберете цвят, който ви допада. Препоръчвам ви да не е твърде пигментиран, за да свикнете с нанасянето му.

Някои момичета предпочитат да нанасят ружа върху ябълките на бузките си, но в случай, че нямате слабо лице този вариант не е много препоръчителен и е добре да се насочите върху скулите.

Няма универсално правило за това къде да се постави ружа, експериментирайте и вижте как ще изглежда на вашето лице и кое най-много ви отива.  В случай, че се затруднявате в youtube има безброй клипчета, от които може да почерпите идеи.

Друго важно нещо, което трябва да знаете е да поставяте прахообразния си руж след като вече сте нанесли пудра, за да не потъне във фон дьо тен-а ви, в случай, че ползвате кремообразен руж е добре да се нанася след фон дьо тен и преди пудрата.

Моето предложение


Много харесвам ружовете на Avon от серията True Color. Цените са много достъпни, а цветовете са приятни. 
Качеството е на високо ниво и са много издържливи.

Други много любими ружове (от скоро) са тези на Rimmel. Случайно попаднах на тях наскоро, преди това не ги бях заглеждала по никакъв повод, но останах много изненадана. Селекцията от цветове е доста голяма, цените са много достъпни (както и тези на Avon), а качеството е сравнимо с това на много скъпите ружове.

Коректор :

Коректора е много важна част от макиажа. Докато фон дьо тен-а има за цел да изравни цвета на кожата и до някъде прикрие нежелани несъвършенства, то коректора е този, който има основната задача да прикрие зачервявания, тъмни кръгове под очите, както и пъпки.

Моето предложение

Имала съм възможността да изпробвам няколко различни вида от масовата козметика и двата, които горещо препоръчвам са тези на Revlon и Bourjois.


Покривни, кремообразни и много издържливи. Могат да се използват както под очите, така и направо върху лицето. Не са сухи и не подчертават малките бръчици. Стоят много естествено. Погледнете тестерите и вижте кое най-добре ще действа при вас. 

Не забравяйте да сложите малко пудра отгоре, за да може да се запечата върху лицето и да издържи по-дълго време.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Не забравяйте, че всички сме различни и не всички продукти действат еднакво върху кожата ни.

След като успеете да намерите кое най-добре работи при вас и намерите подходящите продукти за вашата кожа, може да продължите да трупате знания  за контурирането и хайлайта например.

Надявам се ви е било полезно, следващия път ще ви говоря за червила, спирали, моливи и четки. Ако имате въпроси не се притеснявайте да питате.

*All of these pictures are ones I found through Google images, no copyright intended.

8 comments

  1. Наистина ми хареса статията. Написана е в много достъпен стил за непосветените в изкуството на грима и дава интересна и полезна информация!! Благодаря!

    ReplyDelete
  2. Радвам се, че съм успяла да помогна!

    ReplyDelete
  3. Господи, страхотен блог! И Вие сте страхотна:) Ставам Ви фен!:) Ще прочета всичко наред.

    Не знам дали тук е мястото да попитам - какво Ви е мнението за пудрите и фон дьо тен-ите на Max Factor?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравейте, Ани!

      Благодаря много за милите думи и отделеното време, наистина го оценявам. За съжаление аз самата не използвам продукти на MaxFactor и нямам абсолютно никакви впечатления от марката като цяло.

      Delete
  4. Наистина доста съм изненадана в добрия смисъл разбира се :) статията със сиг. ще ми бъде доста полезна ,но не само тази. С голямо удоволствие ще следя блога ти. Радвам се ,че има хора като теб ,който могат и искат да споделят с другите ,а и се пак др. е на БГ друго е на англйски :) Благодаря!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей, Роси. Благодаря ти за хубавите думи. Тази статия е писана преди доста време и от тогава насам имам няколко, които са по-актуални и предполагам по-полезни. Можеш да разгледаш архива на блога, ако не успееш да откриеш нищо, пиши ми и аз ще се опитам да намеря линковете за теб.
      Поздрави

      Delete
  5. Блогът ти найстина е много полезен.Статийте ти за начинаещите в гримирането ти са много простички и не те хвърлят на най-скъпите козметични продукти.

    ReplyDelete
  6. Здравейте!
    Днес случайно открих блога Ви и вече час и половина не мога да спра да чета!
    Изключително увлекателен стил на писане, много полезни съвети!
    Много ми харесва, че се съобразявате с широката аудитория и поствате както продукти от малко по-висок клас, така и продукти с достъпна цена.
    Конкретно за посочените предложения в тази статия - и аз съм се натъквала на добри отзиви за повечето, следейки различни бюти гурута в YouTube, така че много се радвам, че се потвърждават и от български блогър.
    Имам един въпрос относно коректорите, които сте предложили - смятате ли, че са подходящи за смесен тип кожа (по-скоро вървяща към средно мазна (младежка) на типичните места (Т-зоната и горната част на бузите, както и леко мазна по слепоочията)?
    Чувала съм за продукта на Буржоа (конкретно), че се насъбира в гънките, какво бихте казали по въпроса?
    Благодаря и продължавайте в този дух!

    ReplyDelete