Почистване на четките за грим - Част 1

May 9, 2011

Здравейте, момичета!

Четките за грим според мен са една голяма инвестиция и трябва да ги съхраняваме и поддържаме, за да можем да ги използваме дълго време.

Важно е да ги почистваме редовно, особено тези, които използваме за нанасяне на фон дьо тен, коректор или други кремообразни продукти. Както всички предполагам знаем кремообразните продукти са по-предразположени към разпространение на бактерии, а в комбинация със себума, който отделя кожата могат дори да се получат пъпки и черни точки. Да не пропуснем факта, че по четките полепва и прах и трите неща в комбинация не са особено препоръчителни особено за тези с по-чувствителна кожа.

Разбира се не всички могат да отделят време всеки ден да почистват в дълбочина четките, които използват, за това компании като E.L.F. например продават спрей, който почиства и най-важно дезинфекцира четките след всяка употреба.

Друг почистващ продукт, който е много популярен и предполагам има защо е този на МАС, който все още съм нямала удоволствието да пробвам, но определено съм си го набелязала.

В няколко публикации ще ви покажа как аз почиствам моите четки и какви продукти използвам за целта. Надявам се ви бъде полезно и интересно.


Измиване с шампоан

В момента използвам бебешки шампоан на Johnson's. Измива много добре и същевременно е много деликатен. Ако все пак не разполагате с такъв предполагам, че всеки друг ще свърши работа.


Друго нещо, което ще ви трябва са разбира се няколко вече използвани четки :

В ръката си слагам малко количество от шампоана:

След това намокрям леко четките и я поставям върху шампоана. Правя въртеливи движения докато пяната не стане чиста. Препоръчвам ви да внимавате, когато ги изплаквате, за да не влезне вода към дръжката.
След изплакването и преди да ги сложите да съхнат е много важно да им придадете първоначалната им форма.

Трябва ви парче хартия. Аз използвам кухненско руло.


Може да наредите четките си да съхнат хоризонтално или вертикално. Аз лично предпочитам да ги държа леко под наклон, за да не може вода да отиде към дръжката и лепилото, което свързва косъма с дръжката в металната гилза и да започне да се разяжда, след време четката да се разлепи.



Ако разполагате с brush guard, който се продава към някои четки може да използвате и него, като това определено ще помогне доста да не се изгуби първоначалната им форма.

Моите ги мия вечер и на сутринта са изсъхнали. Освен тези, който са с много гъст косъм. На тях им трябва доста повече време преди да са готови за използване.



6 comments

  1. Страхотно е, че повдигаш темата! :) До момента лично аз не съм използвала нито един специализиран за почистване на четки препарат, но определено съм на път. Истината е, че не отдавам достатъчно значение точно на тази част от употребата на гримираши средства, че да купувам специални препарати, но определено имах чувството, че е нужно. :)) Подкрепям напълно тази част от козметичната индустрия, която не само бълва 'мажещи' стоки, но и 'отмиващи', хаха :)) Дано повече хора за вбъдеще обърнат по-специално внимание на отмиването на четките, като част от личната си хигиена!

    ReplyDelete
  2. Мира, и аз бях същата. Винаги съм знаела, че трябва да си поддържам четките и т.н., но сякаш съм подценявала как точно стоят нещата. Преди време получих алергия не знам към какво и аз, кожата ми беше потресаващо зле. От тогава се хванах сериозно и си хигиенизирам всички гримове редовно. Няма по-хубаво усещане сутрин като си слагам фон дьо тен-а да ми е чиста четката. Надявам се и другите публикации по темата да са ти интересни. Ще се опитам да се добера до МАС, за да пробвам и техният продукт, но не знам кога точно ще стане.

    ReplyDelete
  3. Можеш още да пробваш този на Сефора и на Исадора,аз в момента си ги чистя с шампоан,но мисля да инвестирам скоро в нещо по-добро.

    ReplyDelete
  4. Vzeh si dnes tozi na IsaDora po tvoq preporuka. Shte pisha kak e, kogato se pribera.

    ReplyDelete
  5. Аз също си поддържам четките с шампоан/течен сапун, но когато имам нужда бързичко да изсъхнат - суша ги със сешоар :D така е и по-лесно да им придадеш формата, която трябва да заемат :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Никога не съм се сещала да ги суша със сешоар :) Даваш ми добра идея. Аз обикновено мия моите преди лягане и до сутринта са вече готови за употреба, освен четката ми за фон дьо тен, която е с много гъст косъм и се нуждае от повечко време.

      Delete