Козметична колекция - как да организираме и разчистим - 9 лесни стъпки

September 8, 2017

Преместването в нова къща, както сами може да се досетите е само по-себе си преживяване и предизвикателство в едно, а пък опаковането и пренасянето на няколко шкафа пълни с козметика далеч не улеснява ситуацията.
Не, че не се радвам на козметичните си съкровища, дори напротив, повечето съм купувала с желание и замисъл зад покупката, но пък с напредването на възрастта не се променям само аз, но и онова, което използвам и което ми е всъщност необходимо. И докато само преди година, две да имам 20 червила си беше нещо съвсем в реда на нещата и абсолютно необходимо, за да разнообразявам, не заради друго (обяснението от мен пред самата мен), то към днешна дата някак си ме влече по-скоро качество, отколкото количество. 

И така, честна пред себе си, към себе си, се захванах... Някои продукти изхвърлих лесно, без особено замисляне, други ме накараха да се позамисля сериозно, а трети пък прецених, че са ми незаменими и остават, без излишни аргументи. В крайна сметка успях и да загубя покрай цялата суматоха с торбички и картони няколко кутии, в които бях отделила това онова. Та по принуда и по желание успях да се разделя с огромна част от козметиката си и днес споделям наученото с вас в 9 лесни стъпки как и вие може безпроблемно да отстраните и организирате гримовете си без това да ви тежи на съвестта. 

Преди да се впусна в писане и обяснения обаче искам да ви препратя към една по-стара публикация, в която стоя и до ден днешен зад всичко написано и смятам, че ще е едно отлично допълнение към това, за което ще говорим днес, без да се налага да се повтарям - Determine your goal. 


Предполагам повечето от вас са запознати с теорията на Мари Кондо според, която всичките ни притежания би трябвало да ни носят радост, когато ги гледаме и използваме. И макар много от написаното в книгата ѝ, някак си да не е особено приложимо в моя живот и според моите разбирания, то частта с радостта някак си остана в съзнанието ми и до ден днешен често се замислям над нея. Нямам амбиции да ставам минималист в нито един аспект от живота си, но концепцията да не притежавам и огромно количество излишни вещи, определено е нещо към което ми се иска да се стремя. Същото важи и в пълна сила с гримовете и тоалетните принадлежности и подходих към преподреждането именно, откъм тази концепция.

Стъпка 1

Задайте си въпроса - какво целите с въпросното разчистване - Имате от всичко по много?  Нямате достатъчно място? Не ползвате достатъчно ефективно онова, което имате? Затрупани сте и се чувствате виновни, че не обръщате внимание на любимците си, защото искате да изразходвате определено продукти?

Каквато и да е причината, която стои зад мотивацията и решението ви не е от толкова голямо значение за мен или всички останали, а само и единствено за вас. Установявайки кое е онова, което ви притеснява, тревожи или стресира, ще ви даде възможност да се фокусирате върху целта си и да установите кои стъпки да предприемете за постигането ѝ.

Защо ви е да имате 20 червила, ако всъщност само 2 от тях ви отиват и бихте искали да носите непрекъснато, а мисълта, че сте дали пари за останалите 18 само ви тормози и притиска да носите и тях, а пък вие далеч не се чуствате уверени в това как изглеждате с тях върху устните си??

Да знаеш какво искаш не е винаги най-лесното нещо, но не забравяйте, че става дума само за козметика и това не влияе пряко на качеството ви живот по никакъв начин. Бъдете честни със себе си и ще съм убедена, че ще почувствате много по-добре знаейки сами за себе си, защо правите онова, което правите. 

Самата аз установих, че имам прекалено много продукти, които чисто и просто не са ми любими, а такива, които съм събирала и запазила с надеждата, че някога ще се навия да ползвам. "Някога" така и не идваше, аз така или иначе си носих онова, което ми харесва. Ненужните шишенца и кутийки ме затрупваха, разсейваха и понякога дори ядосваха. Съхранявах ги в други кутии, после забравях, че ги имам и така до безкрайност. 

Целта ми беше да изхвърля всичко ненужно, с реалната представа, че няма смисъл да правя усилия да ги "доизразходвам", тъй като за мен се това се оказва нереалистична задача и исках в новата къща да почна на чисто - с онова, което ми носи радост.
*Бонус съвет - учете се от грешките си и преговорете предишни опити за намаляване бройката на козметичните си продукти и специално на онова, което не е проработило. 

Стъпка 2

На мен лично много ми помогна да обособя пространство, което да принадлежи само на козметиката ми и което да съхранява всичките ми притежания. Исках да избера място, което е практично, симпатично и реалистично. 

Твърдо реших, че всичко, което имам ЩЕ трябва да се побере в едно чекмедже и да бъде подредено по начин, който да ми е удобен и да не ме натоварва при избора какво да нося в ежедневието. 

Дадох си сметка обаче, че си поставям прекалено големи ограничения, които не пасват на размера на онова, което после зная, че ще искам да запазя и реших да отделя декоративната от бялата козметика, както и лаковете за нокти и принадлежностите за маникюр. 
Всички тоалетни принадлежности намериха своя нов дом в шкафа над мивката в банята, лаковете ми получиха нов дом в едно по-тясно чекмедже, а пък гримовете в онова, което първоначално бях им отредила. 

Съветът ми към вас при стъпка 2 е да бъдете щедри към себе си. Не си поставяйте ограничения, които няма да спазите, които ще ви принудят да остраните продукти, с които не искате да се разделяте. Всичко това ще ви донесе излишен стрес и негативни емоции - противоположно на онова, от което се опитваме да се отървем. 

Дайте си и малко екстра пространство да "растете". Ако подобно на мен сте с леко широки пръсти и рядко минавате покрай магазин, от където да не си вземете по нещичко, то е важно да имате местенце, където да може да слагате всичко ново. 

Удивително е как мозъкът възприема свободата, която си даваме и поне на мен два месеца по-късно въпросното празно място в чекмеджето ми стои все още празно и без да се тормозя или да съм с гузна съвест утре мога да си купя каквото пожелая и да зная, че това не е повлияло на новата посока към, която съм поела.

Стъпка 3

Направете един цялостен поглед върху онова, което вече имате. Отворете чекмеджетата, отидете в банята, надникнете в дамската чанта.. Дайте си сметка какво имате, къде се намира. На колко различни места намирате продуктите си? 

Сложете всичко намерено на случаен принцип в торбичка или кутия и пренесете до основното място, където държите нещата си. Същото важи и за тестерите, продуктите в мини варианти и чисто новите разфасовки от любимия ви шампоан например. 

Смятам, че е важно човек да добие реална представа за количеството вещи от съответната категория, които притежава. Имайки червила по джобове, шкафове и чанти, някак си отнема от онзи цялостен поглед, който ни е нужен, за да осъзнаем до какви измерения е достигнала вечно растящата ни "колекция". 
Друга важна точка към същата стъпка е факта, че ще разчистваме и подреждаме и е хубаво всичко да ни е пред очите, за да улесним себе си по време на процеса.

Стъпка 4

Стъпка четири при мен се оказа доста полезна, макар че всичко е индивидуално и вие може да искате да процедирате по малко по-различен начин. 

Виждайки всичко на едно място и въоражена с няколко торбички, които да съхраняват отпадъци и книжки опаковки реших да махна веднага онова, което със сигурност знам, че е твърде старо, потенциално развалено и нещо, което ми е ясно като бял ден, че искам да разкарам. 

В моя случай стъпката се оказа нужна, защото имах доста насъбрана бяла козметика покрай абонаментните кутии, която зная, че просто нито имам време да използвам, нито пасват на кожата ми. 
Директно заграбих и две пълни до ръба кутии Glossybox, в които събирах разни неща, които да дам на някого от вас, но така и не се наканих да направя. 

Искам да направя една препратка към стъпка 1 и отново да подчертая, че е важно човек да знае какво точно цели, захващайки се с процеса на прочистване. Само до преди няколко месеца бих запазила всичко, което не ми трябва с надеждата да дам на някого другиго и бъдейки честна със себе си си дадох сметка, че това така и не се случи. 
За това и бях безкомпромисна и изхвърлих всичко, което ми грабна погледа и знаех моментално, че не искам повече да съхранявам излишно.

Стъпка 5


В стъпка пет искам да ви предизвикам да направите противоположното на стъпка 4 и да отделите настрана онова, което ползвате често; харесвате; кара ви да се чуствате красиви; усмихва ви; носи ви радост да гледате: имат сантиментална стойност за вас..
Онези продукти, които не изискват дори секунда колебание и които са неизменна част от рутината ви. 

Не бройте, не мислете за това дали са много или малко.. Не мислете дали са сходни с други в колекцията ви... 

Ще бъдете изненадани да осъзнаете, че всъщност само онова, което сте отделили ви е напълно достатъчно, за да се чувствате добре, гримирайки се и да имате всичко необходимо за постигане на цялостна визия. 

Предполагам обаче, че ако четете тази публикация подобно на мен, козметиката ви е слабо място и извън онова много любимото ви се иска и да имате разни други продукти, които да използвате като тяхно допълнение или просто обичате да пробвате нови неща по-често от останалите.
В това няма нищо лошо и в следващите стъпки ще поговорим за това как да отделим онова, което съвсем не ни трябва от онова, което ще ни служи като допълнение и за разнообразяване.

Стъпка 6

Отделете чисто новите и неизползвани продукти (ако разбира се имате такива), както и тестерите. 

Специално тестерите заемат много повече място, отколкото човек подозира и голяма част са нещо, което така или иначе не възнамеряваме да използваме изобщо. 
Зависи от това колко ви е важно да намалите бройката им освен онези, които със сигурност няма да ползвате, може да изхвърлите и онези, които не ви представляват особено голям интерес. Бъдете честни пред себе си - ползвате ли тестерите на мини червилата, които получавате или пристигат покрай разни каталози? Всички цветове ли са вашите и възнамерявате да пробвате? Ползвате ли тестери на парфюми? Или пък сте с чувствителна кожа и постоянното пробване на нови кремове ви създава проблеми и раздразнения?

Аз съм фен на тестерите и ми харесва да имам възможност да пробвам по нещо новичко, когато ми се прииска. Повечето от онези, които получавам са а бяла козметика и реших да сложа в малка кутия в банята, за да са ми пред очите. Често грабвам от тях и не изпитвам нуждата да се отърва от тях. Имах обаче, разбира се, такива, които не ми представляваха никакъв интерес и реших да се разделя с тях. 

Новите продукти пък е важно да знаете защо са все още в опаковките си.. Дали имате резервна опаковка на любим крем, който ви е на свършване? Или някакво червило, което някой си ви е дал и не възнамерявате да ползвате, но ви е и жал да изхвърлите?
Аз лично пазих кремове за тяло, които си бях купила от България преди срам ме е да кажа колко години и уж щях да ползвам, след като свърша онези, които имам.. Така и се наложи да ги прежаля, чисто новички в опаковките.. 
Махнах онова, което прецених, че трябва, а останалото извадих от опаковките и добавих към чекмеджето, за да видим дали ще мине и следващата чистка.

Стъпка 7


В стъпка седем препоръчвам да разделите всички козметични притежания (извън онези, които вече сме отделили в предишните стъпки) по категории - червила с червила, ружове с ружове и т.н. Където можете отворете опаковките, гилзите, така че цветовете да са ви пред очите. 
Ако сте екстра мотивирани може и да ги групирате в категория според цвета - розови червила с розови, червени с червени и т.н. 

В случая черно на бяло ще може да видите по колко бройки от какъв продукт имате, но по важното е да видите разнообразието от нюанси, които притежавате и какво количество сте изразходвали за времето, в което имате въпросния продукт. 
Ще ви бъде и по-лесно да отстраните онова, което вече не ви трябва или не искате да имате, давайки си по-ясна преценка за онова, което си оставяте и съответно какво ще ви трябва, за да се организирате по-късно.

Стъпка 8

След всички мисления и приготовления е време да пристъпим към същинската част на процеса и да направим самото разчистване. 
Добре е да сте подготвени с кутии, в които да отделяте настрана избраното от вас, ако сте избрали да подарите на друг, както и да е рециклирате стъклени и картонени опаковки, където е възможно. 

На този етап сте махнали всичко, което обичате и не искате да помисляте, че няма да имате, както и по-голямата част от онова, което е старо и неизползваемо. Би трябвало да сте останали с по-няколко бройки от продукти, които до някъде харесвате и смятате, че биха ви свършили работа и за в бъдеще. Напълно е възможно обаче и да имате такива, които пазите без някаква конкретна причина и вътрешно знаете, че просто нито ви пасват, нито възнамерявате да ползвате редовно. 
Как ще постъпите, зависи изцяло от вас и поставените цели, но това, което аз направих бе първо да махна цветовете, които НИКОГА не нося, специално в категорията сенки и червила не ми бе особено трудно. 

За да си помогнете в процеса съм ви подготвила четири въпроса, които евентуално ще ви улеснят:

- Кога използвах продукта за последен път?
- Кога си купих продукта и колко съм изразходвала от него до момента?
- Ще го използвам ли отново и в какви случаи?
- Сходен ли е като цвят или текстура с нещо друго в същата категория, което имам и предпочитам?

Отстраних и стари продукти, които съм имала от години и съм ползвала един два пъти и само заемат място, както и такива, които дори не помня кога за последно бях ползвала. Запазих онова, което знам, че би ми се приискало да сложа отново, макар и да не е нещо, което ми трябва в ежедневието. Запазих и предпочитаните от мен формули и текстури (почти всички течни и кремообразни ружове изхвърлих), както и цветовете, които са по-интересни и бих искала да имам в случай, че ми се прииска нещо по-така.

Стъпка 9

След като сте доволни от постигнатите резултати и сте изпълнили първоначалната цел (ако се наложи може да се върнете няколко стъпки назад) е време за подредба. 

След като вече сте установили пространството, което ще съхранява притежанията ви, остава само да си сложите всичко, така че да ви е под ръка, да ви е удобно и да отговаря на нуждите ви. 

Не слагайте нищо в кутии, така че да остава скрито от погледа и се старайте да не слагате няколко продукта един върху друг. Важно е да виждате пред себе си всичко, което имате, за да може да го използвате и по-често. 
Не пазете новото за някога в бъдещето и се радвайте на онова, което ви е любимо днес и сега. Последното важни за всички аспекти в живота. 

Не забравяйте да не взимате себе си и целият процес твърде насериозно, направете игра от него, забавлявайте си и си припомняйте, че става дума само за материални неща. Фокусирайте се да си харчите парите по-разумно, отколкото над това да се тормозите, че сте хвърлили нещо, което далеч не е било евтино. 

Успех!

4 comments

  1. Много ти благодаря за поста! Искрено се радвам, че те виждам по-често, преди години, когато започнах да чета бюти блогове, твоят беше в началните пет!
    Ах, аз поначало никога не съм натрупвала козметика, просто защото когато ми се искаше да трупам, нямах финансите за това, хах. Сега, когато малко или много ги имам, вече не ми се трупа. Но някак е неизбежно, човек първо трябва да открие себе си! И когато съм се открила и не съм професионален гримьор или бюти влогър, някак не ми трябват яркосини сенки. Примерно.
    При мен процедурата би била страшно лесна. Гримът, който използвам, стои в несесер. Този, който имам и уж бих използвала, ама никога не посягам към него, стои в друг. Просто трябва да си затворя очите и да го метна в боклука и готово :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ина, дойде ми желанието да пиша отново и ще се възползвам докато го има!

      Завиждам ти, че толкова успешно се справяш с това да контролираш притежанията си. Надявам се някой ден и аз да постигна такива резултати!

      Delete
  2. Здравей, много полезна статия! Прочетох книгата за подреждането на Мари Кондо миналата година, определено е много вдъхновяваща. На мен би ми било интересно да видя твои снимки преди/ след разчистването (ако има такива, разбира се). Аз също се усещам, че залитам в трупането на козметика - някак не мога да устоя на ново червило или крем за тяло и купувам ли, купувам... Ще трябва и аз да направя разчистване.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей :) За съжаление снимки на "преди" нямам, защото почистването не бе планирано да се превърне в публикация. Ще се опитам да направя на "след"! Приятно разчистване!

      Delete