Max Factor - Miracle Match Foundation

April 15, 2016

В предишната публикация - тази с нови придобивки ви показах новите два фон дьо тен-а в колекцията си и обещах ревю на един от тях в най-скоро време. Този път си спазвам обещанието и днес ще си говорим за Max Factor и техният нов Miracle Match Foundation.

Имам добър опит с фон дьо тен-ите на Max Factor и връщайки се назад във времето имам спомени, че повечето от тези, които съм пробвала, са били доста сполучливи. Face Finity 3 in 1 до ден днешен ми е любим, въпреки че сега имам варианта на Covergirl
Съвсем наскоро марката пусна на нашия пазар новото си предложение - продукт предназначен за изглаждане текстурата на кожата и с подхранващи свойства. Грабна ми интереса моментално, тъй като ми се стори като нещо подходящо за тези от нас с по-суха кожа и се оказах права - определено ми хареса, но се сблъсках с някои моменти, които са препятствие по пътя да го превърнат в голям любимец.


На нашия пазар са налични 7 различни цвята и не съм сигурна каква е ситуацията в останалите държави. Имам най-светлият измежду всички - 40 Light Ivory, който ми пасва доста добре. Подходящ е и за смесване с други цветове и формули, така че ми е полезен и от тази гледна точка.

Опаковката е идентична с тази на 3 в 1 варианта им, за който споменах в началото - единствената разлика е в златните кантове в долната част на помпичката. Стъклото е доста дебело и издръжливо на падания - както вече се уверих, а самият изпускащ продукта механизъм е отличен и дава пълен контрол върху желаното количество.
Въвеждащата цена при нас бе 13 евро за 30 мл, но редовната е посочена като 17. 

Направи ми впечатление, че е парфюмиран - не силно, но осезаемо и макар аромата да не е дразнещ - леко наподобяващ бадем всъщност, аз все пак предпочитам да не беше така. 

За мен лично един от най-важните критерии, които определят дали един фон дьо тен ми харесва е това дали след нанасяне върху кожата ми променя цвета и тона си. Често много светлите нюанси имат тенденцията да оранжевеят и с радост установих, че аз лично нямам този проблем.
На снимката изглежда една идея по-розов, отколкото е всъщност и реално на дневна светлина е светло неутрално бежов - подходящо за мен и нуждите ми.

Консистенцията на продукта е от по-гъстите, а формулата е кремообразна и не много плътна.
От гледна точка на текстурата с изненада установих, че онова типично за фон дьо тен-ите силиконово усещане (в състава има силикони) липсва и по-скоро е копринено и гладко при разтъркване с пръсти. Усеща се лек и ефирен върху кожата. 
Споменах, че формулата е кремообразна и макар да не е мазна се усеща като доста богата, което затвърди предположенията ми, че продуктът е предназначен за хора с нормална/суха, евентуално комбинирана кожа.

Не съм сигурна какво точно са имали в предвид, избирайки името и маркетинговата стратегия за продукта, защото адаптиращи се към тена на кожата свойства поне аз не видях. Всъщност, както споменах в началото мен лично ме привлече именно това, че не променя първоначалния си цвят, така че ако го правеше може би впечатленията ми от него щяха да бъдат други.

При нанасяне се усеща копринено мек и доста лесно се разпределя по цялото лице, но не се абсорбира веднага в кожата и допълнително преливане - според мен най-вече с четка, е препоръчително. Забелязвам, че ми трябва доста по-голямо количество продукт в сравнение с други мои фон дьо тен-и - тоест около 2 пълни помпички, за да постигна ефекта, който търся. Покривността е рекламирана като средна, с което до някъде мога да се съглася, но все пак не изцяло. 2 помпички разпределени в два слоя постигат онзи хубав, изглаждащ и изравняващ тена на лицето ефект, който аз харесвам.Понякога забелязвам, че екстра преливане в зоната на носа и по-специално върху него ми е необходимо.
Като казвам изглаждащ - Miracle Match Foundation е специално рекламиран като такъв, който изглажда кожата и определено аз такъв ефект видях. Вероятно това е причината да ми се струва, че първоначално след нанасяне седи върху кожата, отколкото да попива в нея. При всички положения обаче порите ми изглеждаха отлично, а зоните, в които имах сухи участъци и някакви неравности бяха видимо подобрени и изравнени.
Няма изсушаващ или опъващ кожата ефект. През цялото време е комфортен за носене.

Не изсъхва изцяло и в този смисъл оставя следи по телефона ви и други повърхности, до които евнтуално бихте се допрели.
Не контролира омазняването и макар аз да го фиксирам с лека пудра, а кожата ми да е по-скоро суха, в края на деня - след 8 + часа носене, забелязвам леко омазняване, не толкова лъщящ ефект, колкото при допир. Отдавам го на подхранващите свойства, които обещава.
Харесва ми много как се износва през деня, не се отделя и насъбира в отделни зони, нито изчезва драстично и изглеждам значително по-добре, отколкото с други такива продукти, след толкова дълго носене. Единственото, което мога да кажа като негативен коментар по този параграф е, че вече в края на деня лекичко се насъбира там, където имам някакви сухи кожички или грапавост - при мен лично под носа (в следствие на скорошна настинка). 


Върху моята кожа изглежда доста озаряващ и първоначално не се забелязва, но след часове износване се долавят микроскопични блестящи частички в състава му. Не са натрапчиви и са наистина много мънички, на мен лично ми харесват, но мога да си представя, че не всеки търси такъв ефект. 

В общи линии впечатленията ми от продукта са такива.. Лекичко труден за преливане, което отчитам като негатив, заедно с факта, че седи върху кожата и изисква голямо количество при нанасяне. От друга страна цвета, издръжливостта и начина, по който кожата ми изглежда - загладена и без пори, определено ме спечелиха, заедно с озаряващия ефект.

Подготвяйки публикацията днес, както винаги се разтърсих в интернет за допълнителна информация, която бих могла да ви предоставя и попаднах на популярен шведски блог, който дискутира една от съставките в състава - cyklopentasiloxane.
Въпросната съставка е някакво производно на силиконите и се намира на второ място в състава на продукта - тоест в доста голяма концентрация. След като реших да прочета и други отзиви за cyklopentasiloxane, което ме отведе до статия, в която най-голямата вериги аптеки в Швеция оповестява, че отказва да продава в магазините си спрейове за коса и лосиони за тяло, които в съдържанието си имат такъв тип циклични силикони, тъй като според техни проучвания малките молекули мога да попаднат в тялото и да окажат негативно влияние върху най-вече бъбреците. Освен това изразяват притеснението за негативното му влияние върху околната среда. Същата статия цитира и становището на локалната организация за химия и техника според, които повод за тревога няма и молекулите са вредни за човека само при голяма концентрация - над 92%.
В крайна сметка всеки може да прецени за себе си дали рисковете представляват притеснение или не, аз сметнах за необходимо да предам нататък информацията, която открих, без да претендирам за истинността ѝ. 
Докато сме на същата тема, само да вметна, че въпросните силикони имат за цел да направят продукта, в които се съдържат по-мек и кожата да абсорбира по-лесно. Други наименования са - Cyclopentasiloxane; Cyclotetrasiloxan; Cyclohexasiloxane; Cyclotrisiloxane; Cyclometikon.

Ето и пълният състав : 
Aqua, Cyclopentasiloxane, Glycerin, Talc, PCA Dimethicone, PEG/PPG-18/18 Dimethicone, Niacinamide, Acetyl Glucosamine, Sodium Chloride, Mica, Silica, Caprylyl Glycol, 1,2-Hexanediol, Tocopheryl Acetate, Panthenol, Laureth-7, Methicone, Trihydroxystearin, Arachidyl Behenate, Phenoxyethanol, Sodium Benzoate, Synthetic Wax, Ethylene Brassylate, Behenic Acid, Synthetic Fluorphlogopite, Polyethylene, Tin Oxide [+/- CI 77891, CI 77492, CI 77491, CI 77499]

Не съм все още сигурна какво мисля за така контроверсиалната съставка, за която вече споменах и ще отделя повече време да прочета. Като цяло не изпитвам притеснения за себе си и здравето си, а по-скоро ме притеснява частта с влиянието, което оказва върху околната среда, но както казах, ще прочета повече преди да си правя заключения. Препоръчвам същото и на вас.

2 comments

  1. Много любопитно, никога не съм ползвала фдт на Макс Фактор. Кожата ми определено не е суха, но съм слушала толкова много за 3в1, че се чудя дали есента да не си взема за проба :)

    ReplyDelete
  2. Аз много го харесвам. В България най-светлия нюанс е 50 Neutral. Според мен има добро покритие, мен ми остава от една помпа. Относно силикона едва ли е проблем, защото кожата ми мрази силикони и нямам проблеми!

    ReplyDelete