Declutter Part 1 - Determine Your Goal & Use Up All Samples

September 3, 2014

Здравейте!

Захванала съм се с един "проект", който се чудих доста дълго дали да обсъдя с вас, главно, защото не съм сигурна, че мога да го предам добре в снимки и текст. 
В крайна сметка решението да го направя надделя и се надявам да бъда полезна на тези от вас, които се намират в подобно положение, независимо от причината.

Очевидно, за да създам козметичен блог е ясно на всички, че тази тема ме вълнува и имам времето и финансите, за да поддържам разнообразие и надявам се интересно съдържание. Да имам блог винаги е било изцяло и единствено хоби за мен, винаги съм го приемала като такова и не съм си позволявала да го превръщам в задължение. За това и толкова приятно и неусетно натрупах в чекмеджетата си голямо количество козметика, с която чисто и просто не знам какво да правя. 
През последните месеци в не малко на брой публикации ви споделям, че не се чувствам добре от създадената ситуация, тежи ми да гледам как любими мои продукти просто се застояват, неприятно ми е да изхвърлям неща, които истински харесвам, защото срока им на годност отдавна е изтекъл... 
В крайна сметка реших да направя нещо по въпроса и виждайки резултатите пред себе си, реших да използвам възможността да превърна тези си успехи в серия от публикации, в които да ви разкажа за прогреса си.

Захващайки се с този "проект" най-важната стъпка за мен бе да определя точно какво ме притеснява и каква искам да е крайната ми цел. 
Дадох си сметка, че най-големият ми проблем не е факта, че имам от всичко по много, а че не изразходвам това, което имам достатъчно ефективно. Главната причина за това е, че отварям даден продукт, използвам го известно време, купувам си нещо от същата категория, отварям него и забравям за съществуването на предишното. В допълнение на това козметиката ми не е организирана оптимално, което от своя страна затруднява целия процес по следене на това, което имам и навременното му използване. 

При всички положения "колекцията" ми има нужда от разчистване, но не по този начин искам да си реша проблема. Най-лесно ми е да разделя всичко в категории и да разкарам онова, което не използвам ежедневно, но съм напълно наясно, че подобни драстични действия само биха ме отдалечили от крайната ми цел. Същото важи и ако си забраня да купувам козметика за определен период от време. Важно ми е нещата да се случват постепенно, осъзнато и да постигна баланс, който да ме удовлетворява, като продължавам да се наслаждавам на любимото си хоби.
Целта ми в края на този процес е да се науча да съм по-организирана с притежанията си, да преценявам покупките си според това какво ми е необходимо и да използвам това, което имам навременно и целенасочено.


Работейки върху това да подредя козметиката си (тема на друга публикация) по начин, който да ми е удобен и практичен, си дадох сметка, че притежавам голямо количество тестери, които са разпиляни по всевъзможни кутийки. 
Реших да събера всички на едно място, за да добия по-добра представа за това, което имам и да преценя какво ми е необходимо и бих пробвала и какво мога да изхвърля.


На мнение съм, че не всичко трябва става на всяка цена и нямам проблем да се отърва от нещо, което не харесвам или не е предназначено за нуждите ми.
Ако трябва да обобщя всичко написано до момента и да го превърна в съвет към вас, то мога да кажа така :

Стъпка 1 : Дайте си реална сметка за това, което ви притеснява или считате за проблем. Постарайте се да осъзнаете грешките си, анализирайте навиците си и си поставете крайна цел.

Стъпка 2 : Според поставената цел определете стъпките за постигането ѝ. Ако се намирате в подобна на мен ситуация, бих ви посъветвала да започнете от тестерите. Елиминирането им от чекмеджетата ще ви даде чувството, че сте поставили добро и успешно начало на цялото начинание, набраната скорост ще може пренасочите към постигане на следващата стъпка в списъка. 

Ситуацията е следната... Отърване от тестерите няма. Наясно съм, че независимо какво правя, как го правя и колко често го правя, докато съм абонирана за всевъзможни кутии и пазарувам онлайн, няма как да избегна този тип рекламни продукти. Нито мога да ги откажа, нито лесно да ги запратя на боклука, нито да изразходвам всяко едно нещо, което получа. И така отново се връщаме на онова, за което споменах в началото - баланса. Проблемът ми не е, че получавам тестери, а че ги пазя за някога, за някой си момент в бъдещето, когато си мисля, че ще ми бъдат от полза. Все се каня при пътуване да заложа предимно на тях, убеждавам се, че малкият размер е подходящ за разнасяне насам-натам и трупам ли трупам. Моментът в крайна сметка така и не идва.


Тестерите, които притежавам са под различна форма - някои са травъл размер, някои са в сашета, други в мини размер, а в по-голямата си част са насочени към грижата на кожата на лицето или тялото. Имам няколко парфюма на различни марки, крем за ръце, няколко продукта за коса, два CC крема, база за грим, както и масло за кожички.




Ще ви държа в течение за това как се справям, дали нещо не ми е допаднало и съм решила да изхвърля и с какво темпо се движа.

В следващата статия ще ви покажа кои продукти съм изразходвала до този момент, като прогреса с тестерите, ще обавя в следващата част на Declutter серията, когато планувам да разгледам какво евентуално бих могла да изхвърля.

Надявам се публикацията ви е била полезна и интересна, ще се постарая да бъда редовна в поддържането на тази рубрика и се надявам до края на годината да постигна желаните резултати.

17 comments

  1. Много са ми интересни такъв тип публикации, ще следя прогреса ти и ще се опитам да понамаля и моите неща, особено тестерите. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти. Стискам палци да успееш в начинанието. Аз нямам чак толкова огромно количество козметика, но съм много неорганизирана в използването ѝ, така че ми е време да се отуча от някои лоши навици.

      Delete
  2. Ами защо не подариш част от тестерите на приятелки, роднини, колежки със сигурност можеш да зарадваш някой, а със сигурност и ти ще се почустваш по-добре. А иначе публикациите са ми много интересни успех ;))))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей :) Редовно подарявам козметика на познатите си, не е имало случай някой да дойде на гости и да не си замине с по няколко неща.
      Това ми начинание е за мен, много искам да се организирам и да не си купувам всичко, което ми се стори интересно. Другият ми проблем не е в количеството на козметиката, а в това, че използвам по 4,5 неща наведнъж - за справка в момента имам 7 душ гела в банята. Радвам се, че публикацията ти е била интересна и благодаря за съвета.

      Delete
  3. Аз съм същата с козметиката. Трупам, отварям, забравям... идилия :D При мен засега дава резултат принципа на редуването: един и същи тип продукт от различни марки се редува през различен период от време. Примерно понеделник и вторник крем за лице А, сряда и четвъртък крем Б и така, докато не се поизхабят :D Пожелавам ти успех в начинанието и у нетърпение чакам да прочета и следващите постове по темата.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей!

      Благодаря ти за хубавата идея. Това, което аз направих е да отделя онези продукти (предимно бяла козметика), които почти съм свършила и ги сложих в една кутия в банята, така са ми пред очите и ги използвам постоянно, не слагам нищо ново, докато не приключа със старото. Доволна съм от резултатите за момента.
      Мерси за пожеланията, надявам се и аз да ми се получат нещата, ограничила съм покупките до минимум, което определено помага. Скоро ще има и нова публикация по темата.

      Delete
  4. Здравей и поздравления за началото! Ще следя с интерес поредицата, която започваш и признавам, че се надявам да ми помага в моето "прочистване", което от месец и нещо провеждам бавно и методично. При мен положението е незадоволително при гримовете, бялата козметика и козметиката за тяло (имам доста неотворени неща, а налитам на нови) и е много добре при лаковете за нокти, продуктите за коса и аксесоарите (почти идеално). И аз започнах разчистването с тестерите, това е добра стратегия, защото бързо виждаш резултат. Дано и двете имаме успех!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти много. Надявам се и аз, че мога да ти бъда полезна по някакъв начин. Аз съм запасена с прекалено много козметика за тяло, както и за лице, фокусирала съм се предимно там, гримовете са вече друга тема.. Не ми се мисли изобщо, че положението е извън контрол. Пожелавам ти успех, аз унищожих няколко тестера вече и съм много мотивирана, дано ми се получи.

      Delete
  5. Здравей, май всички имаме този проблем, имаме неотворени неща, купуваме нови, старите недоизхабяваме :)) особено зле съм с бялата козметика, палитрите и червилата :)) а с тестери съм пълна :))) използвам кремчетата от тях за да си мажа лицето и шията :) ще чета с удоволствие следващите публикации, поздрави, Мая

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей!

      Много неприятен навик е това с недоизхабяването и поне мен много ме дразни. Ще направя публикация и на тази тема, само да стигна до там, че то не са едно и две неща, за които искам да пиша и съответно приложа. Гледам да не се престаравам и да го раздавам полека, стискам палци и ти да изразходваш тестерите си, чувството на задоволство е много приятно.

      Delete
  6. Обожавам такива публикации - едно от нещата, които най-много ме успокояват (малко откачено ще прозвучи) е да си преподреждам чекмеджетата и козметиката, да си вадя разни неща и да прибирам други. Така че твоята статия ме зарадва страшно много, тъй като наскоро и аз започнах оптимизиране на колекцията ми и извадих всички тестери, които са подходящи за мен, а останалите раздадох на приятелки и на майка ми. Сега съм ги събрала всичките в една кутийка от крем и стоят на тоалетката ми, та се сещам да ги използвам и съм доволна от себе си. Ще следя серията с интерес :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей!

      Благодаря ти за коментара, радвам се, че статията ти е била интересна.
      Аз също подобно на теб имам една кутия в банята и в нея съм сложила всички продукти, които искам да изразходвам и не си позволявам да посягам към нищо друго. Става дума за кремове, серуми, тонери, спрейове, както и няколко червила, които съм преполовила, определено виждам резултат и ще споделя за този метод в някоя от следващите статии. Има много какво да се говори по темата.

      Delete
  7. Радвам се, че реши да споделиш с нас. Страшно интересни са ми подобен тип публикации. Самата аз също смятам, че имам повече от необходимото и понякога когато отворя някое чекмедже и виждам колко много неща има в него се чувствам леко задушена и изведнъж искам да изразходя всичко каквото мога веднага. Ще чакам продълженията на публикацията с интерес :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти! Аз се чувствам по същия начин като теб и именно това ме подтикна да се взема в ръце. Козметиката е нещо, което трябва да бъде забавно, а не те да задушава или задължава.

      Delete
  8. ех, добре, че не съм само аз така, а дори нямам блог (това сигурно усложнява озаптяването на трупане/отваряне на нови и нови неща х10) преди месец и аз реших да поразчистя тестери като си взех само тестери за почивката... за 5 дни не изхабих и половината, но все е нещо, а и опитите продължават! :) за момента държа под контрол някои неща, например не държа отворени повече от един душ-гел, един ексфолиант под душа, повече от две спирали за очи, повече от 2-3 крема за тяло и 2-3 за лице (бялата козметика най-вече ми притеснява със сроковете на годност). Това, което е тотално извън контрол и с което нямам идея как да се справя са лаковете за нокти, сенки, палитри и червила (непрекъснато купувам, а няма как да ги използвам толкова бързо) и ФДТ /BB/ CC кремовете- непрекъснато съм в търсене на идеалния цвят, текстура и трайност- за тях поне си налагам да ги ползвам едно по едно до край. редовно подреждам шкафа със запасите, за да видя клакво да отворя следващо и от какво в никакъв случай да не купувам ново, защото да речем на опашката чакат поне три...та така..успех с проекта!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти за хубавия коментар! За съжаление на мен лично ми е много трудно да изразходвам декоративната си козметика и поради тази причина реших да вкарам усилията си там, където биха имали резултат. Имам твърде много козметика за тяло и лице, ако успея да редуцирам тази част от притежанията си, ще потърся стратегия за изразходване на останалото. Най-важното от всички обаче са навиците, старая се да не отварям нищо преди да съм приключила със старото и да не купувам това, от което имам по-много.

      Delete
  9. При мен положението с тестерите е същото. Мисля, че и три живота няма да ми стигнат да ги изразходвам, но пък се опитвам колкото мога и аз :))

    ReplyDelete