Нови покупки - здравословно хранене, добавки, супер храни #2

April 8, 2019

Първата част от серията посветена на хранителния ми режим се хареса и реших да я превърна в традиционна. Пазарувам постоянно някакви нови неща за пробване и в интерес на истината голяма част от тях са супер сполучливи и си струва да бъдат споделени. Експериментирам с храната и не изпитвам никакви притеснения да пробвам нови вкусове, стига съдържанието да е в съответствие на онова, с което избирам да се храня.

Споделих ви и предния път, че като цяло консумирам всичко с изключение на добавена захар и продукти с високо съдържание на въглехидрати. Това не означава, че ги избягвам изцяло, но предпочитам такива, които са и богати на фибри и протеин, така че да помогна на тялото си да ги усвои по-бавно и да контролирам по-ефективно кръвната си захар.
Посещавам диетист веднъж месечно и с негова помощ успях да превъзмогна част от страховете си свързани с инсулиновата резистентност и храната като цяло. За това и предполагам ще забележите, че тук там лекичко се поотпускам и си давам повече пространство за импровизации.



Този месец покупките, които направих бяха изключително странни и в общи линии не следват някаква логика. Намирам се на вълна подправки и тъй като си готвя много прости храни, винаги съм в търсене на нови начини да ги разнообразя. Попълних си "колекцията" от витамини, както и реших да тествам нов източник на въглехидрати и сладост.


 Terrasana  - Noodles Buckwheat & Sweet Potato

Ако има нещо от предишния ми начин на хранене, което наистина да ми липсва, то това е определено пастата. Бях свикнала да ям няколко пъти седмично и то в не малки количества. За това и гледам да засищам глада си за паста или с някаква соева алтернатива или със зеленчукова такава.
Като всеки нормален човек обаче и на мен ми се дояждат вкусни калорични въглехидрати и реших да пробвам нов вариант на такива направени от сладък картоф и елда.
Изглеждат сравнително подозрително и не съм убедена във вкусовите им качества, но пък бих ги включила с удоволствие към някоя салата или като гарнитура към друго ястие.

Better Than Noodles

Всички продукти на тази марка, които съм пробвала до момента са ми допаднали и този път реших да пробвам нудълите им, които да си включвам към някои от любимите азиатски манджички. Единственото, което ги различава от спагетите и ориза е текстурата им, на вкус са абсолютно идентични - съвсем неутрален, текстурата им е леко гумена. Хубавото е, че не загубват форма и комбинирани с някакъв сос добиват неговия вкус, което ги прави отличен заместител на въглехидрати. Не съдържат почти никакви калории, обогатени са с фибри.

Belbake - Ground Almonds

Брашното от бадеми е изключително скъп продукт, по разбираеми причини и тъй като ми трябваше за една панировка на риба, реших да пробвам варианта на Lidl, който е с изненадващо достъпна цена.
Свърши ми отлична работа и ще го използвам и за в бъдеще. Нямам търпение да експериментирам с някои нови рецепти.


Biofood - Tamari Soy Sauce

Не консумирам соев сос често, но този, който има по магазините около мен съдържа огромно количество добавена захар и исках да го заменя с леко по-здравословна алтернатива.
Използвам соев сос за марината на месо или отново към някои азиатски ястия, които се опитвам да приготвям у дома.
Намерих тамари без захар, вкуса му е доста приятен и вече сме го пробвали няколко пъти успешно.

Renée Voltaire -  Coconut Aminos 

Кокосовия аминос е безглутенова алтернатива на соевия сос, а тъй като аз постепенно смятам да изключа глутена от режима си, реших да го пробвам и да видя за какво става дума. 
Прави се от нектара на кокоса, след което се ферментира и се добавя сол. Срещам го из много от рецептите, които ми хващат окото и ми е любопитно да видя дали е удачен и за мен. 

Renée Voltaire- Furikake

Фурикаке е вид японска подправка, която традиционно е използвана за овкусяване на ориз. Съдържа черни и бели сусамени семена, натрошени кори нори и шизоблад (нещо подобно на листа от касис). Не съдържа добавена сол, но дава леко солен вкус на ястията към, които се комбинира. 
На мен ми е ужасно вкусно да ям фурикаке и не знам другите хора как го използват, но аз си го добавям към закуската - поръсвам или върху яйцето или сандвича. Пробвала съм и към салатки, ако сте фенове на сусама, то мисля, че вкуса би допаднал и на вас. 

Renée Voltaire - Sesamesan Ramslök

Друга подправка, която ми хвана окото е тази интересна комбинация от див чесън, бели сусамени семена и хранителна мая. Освен, че е вкусна е и богата на протеин и витамин B. Може да се комбинира с почти всичко.
Пробвах я в салатата, но честно казано, за да усетя вкуса трябва да използвам промишлено колличество от нея, което не искам да правя. Далеч по-успешен експеримент обаче се оказа в комбинация с печени зеленчуци и за момента е предпочитания от мен метод за консумация.


Renée Voltaire - Pekan & Kokossmör

Ако живеете в държава, в която може да намерите това масло от пекан и кокос, то препоръчвам да не се колебаете и да го поръчате веднага.
Не съм яла по-вкусно нещо от дълго време насам и успешно засища глада ми за сладко. Съдържа само и единствено натрошени ядки от пекан и кокосово масло и стърготини. Богато е на фибри и полезни мазнини и макар да е калорично, не е нужно да се консумира огромно количество от него, за да бъде засищащо.
Поръчвам го за втори път и със сигурност ще бъде нещо, което ще присъства у дома и за в бъдеще.


Витамини

Имам проблеми с косопада (отделна публикация и ревю на витамините ще видите скоро) и след като прочетох ревюта на кажи речи всеки продукт за стимулиране растежа на косата на нашия пазар попаднах на Priorin на Bayer. Това ми е втора опаковка от него, Според указанието върху опаковката ефект се очаква след три месеца употреба. Ще ви държа в течение за резултатите с много снимки и подробности.

След като в миналото съм имала проблеми с недостиг на желязо в организма, реших да поръчам минимална доза, която да ме "поддържа", докато мога да отида на лекар и да направя нужните изследвания. Спрях се на Vitaprana, нямам някакви сериозни оплаквания до момента.

Не приемайте желязо, освен ако не сте се консултирали с лекар.

Това бе всичко ново за този път. Надявам се да съм ви дала идеи за бъдещи покупки и както винаги ще се радвам на вашите препоръки.

Post a Comment