Всичко за онлайн пазаруването - paypal, доставка, мито

May 16, 2015


Днешната публикация подготвям за вас от много дълго време и е свързана с тема, която на мен лично ми е безкрайно интересна и по която се чувствам добре подготвена. Постарах се да я разделя в няколко различни параграфа, които се надявам да отговорят на въпросите ви свързани с целия процес на поръчване по интернет, ако все още имате такива. 

Онлайн шопинга е предпочитаният от мен начин на пазаруване през последните години, поне що се касае до козметиката и до толкова се чувствам комфортно с него, че ми е трудно да се реша на покупка в реален магазин, преди да съм проверила опциите в интернет. 
За мен лично това се оказва най-подходящият, удобен и лесен вариант на пазаруване, но държа да уточня, че крие своите рискове, така че е добре да сте наясно с предимствата и недостатъците му, преди да решите дали е такъв и за вас. 
Имам богат опит с различни сайтове, методи на плащане, доставки и дори мито и данъци, който ще се опитам да синтезирам за вас в няколко кратки параграфа.

Още в самото начало на публикацията искам да уточня, че ако сте непълнолетни, препоръчвам да се консултирате с родителите си преди да се решите да поръчвате каквото и да е било онлайн. Доверявайте се винаги на сигурни сайтове и не предоставяйте лична и банкова информация, ако не сте убедени в защитата на онлайн магазина, който се избрали.

Ползи при онлайн пазаруването 

  • Удобство 
Не се налага да пътувате до конкретен магазин, за да си купите един определен продукт.
  • 24/7 достъп 
Не се налага да се съобразявате с работно време и графици. 
  • Разнообразие 
Достъп до марки и цветове, които не са широко разпространени или до които иначе нямате достъп.
  • По-добри цени
Обикновени цените посочени в онлайн магазините са по-ниски, отколкото тези в "реалните" магазини и дрогерии.
  • Оферти и купони за намаление
Почти винаги може да намерите актуална промоция или код за намаление, който да ви спести - 15%, 20% или дори повече от стойността на поръчката.

Рискове при онлайн пазаруването

Рисковете свързани с онлайн пазаруването предимно се свеждат до разминаване на очакванията с действителността и е добре да сте наясно с тях, за да си спестите евентуални разочарования. Връщането на неотворени продукти е възможно в срок определен от конкретния онлайн магазин, но често пощенските разходи са за сметка на купувача.

Съществуват и съвсем реални рискове свързани с банковата и личната ви информация, използвайте криптирани сайтове; не позволявайте на сайта да запази информацията ви - най-вече данните на картата ви; доверявайте се само на онлайн магазини с добра репутация. 


Сайтовете, които са криптирани обикновено имат катинарче пред адреса си, който пък от своя страна е променен от htttp:// на https://.

Аз лично избягвам сайтовете на аукционен принцип, не ми гарантират автентичността на продукта, който съм избрала. Нямам и никаква гаранция, че ще ми върнат парите ако качеството на продукта не се окаже такова, каквото е посочено в обявата. Не купувайте употребявана козметика или ако все пак се решите да го направите, блог разпродажбите са далеч по-удачен метод от подобни сайтове. 

Ако поръчвате от чужбина и не разбирате добре езика, препоръчвам да помолите за помощ близък или приятел, защото в противен случай рискувате нещо да се обърка и да не знаете как да си потърсите правата след това.

Отново казвам - доверявайте се само на сайтове с добра репутация. Само те ви гарантират, че ще ви изпратят нов продукт, ако вашият се е повредил при пътуването; само те ви гарантират, че ако са ви начислени неправомерно мита или допълнителни такси, ще си получите парите обратно; само те ви гарантират, че ще заменят продукта ви ако пожелаете; само те ви гарантират, че ще ви върнат парите ако нещо с доставката не е както трябва.

Методи на плащане

Популярните европейски сайтове обикновено боравят, както с дебитна/кредитна карта - обикновено Visa, MasterCard, Visa Electron и в по-редки случаи Maestro, така и с Paypal, който към днешна дата е най-сигурният метод за пазаруване в интернет.
  • Paypal
При поръчване в интернет единственото, което трябва да направите е да изберете начин за плащане paypal, след което ще бъдете прехвърлени към нова страница - на paypal, където трябва да въведете името и паролата си, след което покупката ще бъде осъществена, без продавача изобщо да има достъп до данните ви.
Paypal ви дава достъп да отворите dispute, който е 60 дни (по спомен), след направеното плащане, ако сте измамени или продавача се е оказал некоректен (например в ebay), може да сигнализирате и парите ви да бъдат възстановени. 
Paypal определено дава някаква гаранция при онлайн пазаруването, но ако пазарувате от сайт, който приема валута различна от тази в картата ви, курса на обмяна обикновено е в полза на paypal и поръчката ви би се оскъпила малко.
  • Дебитна/кредитна карта
Самата аз не разполагам с кредитна карта, макар че зная, че е по-сигурният вариант за пазаруване по интернет. 

Обърнете внимание, че не всички сайтове приемат така популярните в България - Maestro и Visa Electron. 
Българската ми сметка е в банка ДСК и мога да ги препоръчам на тези от вас, които са в чудене коя банка да изберат.
Разполагат с отлично онлайн банкиране, както и мобилно приложение. Разполагате, както с разплащателна, така и спестовна сметка. До спестовната имате достъп само вие (дори служителите в офис нямат), така че може да държите спокойно финансите си в нея и да прехвърлите в разплащателната, само сумата, която ви е необходима. Разполагате и с опция за виртуална карта, което допълнително да гарантира сигурността ви при онлайн пазаруване. 

Доставка

Поръчките направени онлайн от чуждестранни сайтове се осъществяват чрез Български пощи (ако живеете на територията на страната) или в по-редки случаи DHL или друг международен куриер, ако сте заплатили отделно за тази опция. 
Знам, че в момента са много актуални куриерите от типа на Speedy или Еконт, с тях може да получите поръчка направена от роден сайт или онлайн магазин, който е техен партньор.

Зная, че има противоречиви мнения относно родната поща, аз самата съм нямала сериозни проблеми с тях, пращала съм колети, както в страната, така и извън нея, освен това в миналото съм получавала сериозен брой пакети и нямам спомен някой от тях да се е изгубил безвъзвратно. Единственото ми оплакване е насочено по-скоро към любопитните съседки, които ми крадяха известията най-редовно, но това е тема на друг разговор.

И в обобщение : Поръчките направени от чуждестранни сайтове се заплащат моментално или чрез paypal или дебитна/кредитна карта, ако живеете в България, доставката е поверена на Български пощи. Ако им нямате доверие вариантите са или да заплатите по-висока сума за доставка, която да ви осигури номерче за проследяване или да се въздържите от поръчка. 

Мито и данъци

Ако поръчвате от сайт, чиято дейност се развива на територията на ЕС не би трябвало да се притеснявате, че ще бъдете таксувани с мито. 

Обърнете внимание при пазаруване от ebay или други международни онлайн магазини - американски или китайски например, че максималната сума не трябва да надвишава 30 лева (включително доставката). В противен случай заплащате пощенска такса (която ако не са вдигнали е 3 лева), както и ДДС. 
Ако поръчката ви надвиши 150 евро, заплащате освен ДДС и мито. 
За повече информация може да се свържете с митницата, както и да прочетете информацията публикувана на сайта им : http://customs.bg/bg/page/299.

Ако се случи така, че поръчката ви да отиде на митница, не забравяйте да вземете със себе си разпечатка на фактурата, paypal или какъвто и да е било друг документ, който да докаже каква сума сте заплатили. Казвам го от личен опит, защото аз нямах представа за това и ми се наложи да платя 10 лева, за да ми копират един лист във фирмата за недвижими имоти срещу митницата. 

Ако сте направили поръчка от сайт в ЕС и все пак пратката е отишла на митница, преди да я приемете, препоръчвам да се свържете със сайта и да отправите запитване как да процедирате.
Преди няколко месеца поръчах руж на Benefit от feelunique за 26 евро и получих писмо вкъщи, че трябва да заплатя 25 евро, за да си го взема. Оказа се, че някои от продуктите им се изпращат от Америка и съответно се таксуват с данък. Сайта възстановява платеният данък АКО не надвишава сумата на поръчката.

Моите любими сайтове


http://www.feelunique.com/ e категорично любимият ми онлайн магазин. Доставката над £10 е безплатна. Списък с предлаганите марки може да намерите тук - . FeelUnique - Brands A to Z
Повечето продукти на Bourjois, които имам съм купувала оттам, както и First Aid Beauty, Nuxe, La Roche Posay, Tangle Teezer, The Balm, както и по-луксозни марки като Lancome, Guerlain и YSL


http://www.hqhair.com/ е друг английски сайт, който харесвам и препоръчвам. Доставката е безплатна, без минимална сума на поръчката. Предлагат голямо разнообразие от продукти за коса на Moroccan Oil, Kerastase, Redken, L'Oreal Professionnel, Nars.


http://www.lookfantastic.com/ e почти идентичен с hqhair. Доставката е безплатна. Предлага марки като Aveda, GHD, Benefit, Rimmel, Bourjois, Pixi, BareMinerals, Stila, Shiseido


http://www.iherb.com/ e американски сайт за хранителни добавки, предлага марки като Elf и Real Techniques. Цената на доставката се определя от тежестта на поръчаното. Започва от около 4 $, без проследяване. 


http://www.asos.com/ е отново английски сайт. Доставката над 30 евро е безплатна. Предлагат марки като Barry M, Batiste, Bourjois, Illamasqua, Nails Inc, Rimmel, Revlon. Списък с всички марки, може да намерите тук - http://www.asos.com/Women/Beauty/A-To-Z-Of-Brands.


http://www.beautybay.com/ предлага марки като Anastasia Beverly Hills, Too Faced, Cover FX, Dr Brandt, St Tropez, Tweezerman, Macadamia Natural Oil, Zoeva, Eyeko, Laura Geller. Доставката над 14 евро е безплатна. 


http://eyeslipsface.co.uk/ предлагат продуктите на ELF за европейския пазар. Цената на доставката е £3.95.


http://www.enzo.bg/ работи с наложен платеж, така че директно можете да платите на куриера при доставка. Цената на доставката е около 6лв. Предлага марки като Avene, Macadamia, Bioderma, Makeup Revolution, The Balm. Не съм поръчвала парфюми от тях и не мога да гарантирам за автентиността им.

http://www.ebay.com/ използвам за поръчка на някои лакове за нокти, дребни продукти или аксесоари.
Шведски онлайн магазини


http://www.kicks.se/. Безплатна доставка над 600кр или без ограничение до локалния ви бутик. Задължително се запишете за програмата им за лоялни клиенти и не забравяйте при покупка да уведомите продавачката, за да получите точките си. Според натрупаните точки получавате и ниво - сребро, злато и тн., което определя кодовете за намаление, които ще получите. Ако пазарувате онлайн, ще получавате списанието им ежемесечно на домашния си адрес, ако ли пък не, веднъж на няколко месеца. Всеки 1250 точки ви дават 25кр чек, който може да се комбинира с кодовете в списанието. Може да избирате сами 3 тестера, които да получите с всяка поръчка. 


www.lyko.se Безплатна доставка без минимална сума на поръчката. Разполагат с бонус програма, която автоматично ви дава точки при всяка поръчка, ако сте се логнали в акаунта си. Не съм сигурна на какъв принцип точно работят, но нещо от сорта на 16000 точки ви дават около 30 крони отстъпка. Не е много, но ако пазарувате често от тях се натрупват. Получавам кодове за намаление най-често със sms, така че не забравяйте да въведете мобилния си номер. Имат чести промоции на продуктите на Make Up Store (които са доста скъпи по принцип) и Isadora.


http://www.nordicfeel.se/ предлага голямо разнообразие от парфюми на една идея по-ниски цени от бутици като Kicks например. Козметичната им селекция е също на ниво - NYX, Macadamia, Victoria's Secret, Beauty Blender. Намаления правят много рядко. Доставката е безплатна. 


http://www.craycray.se/ внасят марки като Too Faced, LA Girl, Lorac, Anastasia, Sigma. Milani, BH Cosmetics, Physicians Formula, Sleek, Velour Lashes. Цените са доста високи, но пък предлагат асортимент, който не може да бъде намерен иначе. Доставката над 1000кр е безплатна. Намаления правят рядко, препоръчвам да следите instagram акаунта им. 


http://skincity.se/ e друг любим сайт, щедър откъм тестери. Доставката е безплатна, предлага предимно бяла козметика. Има опция да ви бъде изготвен индивидуален план за вашата кожа и нужди, услугата е безплатна. 


http://www.beautyplanet.se/ има често намаления от по -10%. Изпращат sms, както и мейл. Предлагат марки като Decleor, OPI, BareMinerals. От тях купувам и свещите на Yankee Candle. Доставката е безплатна. 


http://beauty.theyouway.com/ е най-новото ми откритие. Предлага луксозни и скъпи марки, доставката е безплатна. В момента имат намаление от 20% на бяла козметика. Mason Pierson, By Terry, Laura Mercier, Glamglow, Clarins могат да бъдат открити при тях.

Как да спестите пари при онлайн пазаруването?

1. Запишете се за newsletter-a. Най-лесният и удобен начин да разберете за промоции и оферти е като се абонирате за мейл с новини. Обикновено спамят с ненужна информация, но от време на време съобщават и за някоя изкушаваща промоция. 
2. Включете се във всякакви възможни програми за лоялни клиенти.
3. Преди да направите поръчка потърсете в google код за намаление за сайта, който се избрали. 
4. Следете социалните медии на сайтовете, които харесвате. 

www.feelunique.com правят много често промоции, както на определени марки, така и на серии продукти. Обикновено научавам за тях по мейла. При регистрация не забравяйте да въведете дата за раждане. На рождения си ден ще получите код за намаление, при мен миналата година бе 20%. Отделно разполагат и с програма, която ви дава възможност да изберете една любима марка, която ще е перманентно намалена с 10% за вас. Може да сменяте марката веднъж на шест месеца. 
Следете и сезонните им намаления - от Коледното се сдобих с две червила на Guerlain за по 12 евро всяко, често правят промоции и на френските дрогерийни марки - Nuxe, La Roche Posay, Avene, Bioderma, Embryolisse и др.

http://www.hqhair.com/  & http://www.lookfantastic.com/ са най-щедри откъм намаления. Получавам кодове с отстъпки постоянно, обикновено са на принципа - secret code, тоест трябва да сложа нещо в кошницата си и да въведа кода, за да видя каква отстъпка съм получила. Ако не съм поръчвала от тях от известно време - месец/два, ми пращат индивидуални намаления - най-често 20%. 

http://www.asos.com/ имат много рядко намаления на козметика, но няколко пъти в годината пращат ваучер за намаление от 20% на абсолютно целия си асортимент, включително и козметиката. 

Сред любимите ми сайтове за търсене на купони са : http://www.vouchercodes.co.uk/, http://www.voucherbox.co.uk/ и http://www.retailmenot.com/. Дала съм ви и директен линк към актуалните за момента намаления във feelunique. 

Ако живеете в Швеция, не забравяйте да се допитате до http://www.prisjakt.nu/, не винаги намира абсолютно всеки продукт, но пък в повечето случаи дава директно най-евтината опция с доставка или без.

С това се изчерпва публикацията ми този път. Надявам се да ви е била интересна и да съм отговорила на въпросите свързани с онлайн пазаруването, които евентуално сте имали. Ако съм пропуснала нещо, не се притеснявайте да питате, с радост ще ви отговоря. 

Ще се радвам да споделите с мен любимите си онлайн магазини и начини на пестене на пари, публикацията със сигурно ще има втора част.

11 comments

  1. Много полезно! Благодаря за поста :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти :) Предполагам публикацията би била полезна предимно на тези, които не са много на "ти" с онлайн пазаруването, на специалистите всичко им е ясно :) Ще направя продължение с други сайтове, които съм ползвала и харесвам.

      Delete
  2. Чудесна публикация - кратка, точна и ясна.Аз също обожавам http://www.feelunique.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти! Любимият ми сайт, постоянно разширяват предлаганите марки и цените са добри :)

      Delete
  3. Много полезен пост! Лошото е, че сега научавам за още повече места за пазаруване, хахах :P
    Само една вметка, от януари paypal удължиха периода, в който може да се пуска оплакване от 45 на 180 дни (ако е ползвана дебит/кредит карта мисля, че е пак горе-долу толкова, зависи и от банката де :) А ако сте си забравили фактурата, като ходите до столични митници, може да си я принтирате на едно от гишетата там срещу около 1 лв.- не е нужно да се дават 10лв (!!!) на някакви измекяри, решили да печелят от едно нищо и никакво принтче. Вече друг въпрос е доколкоо е разумно да се логвате в пейпал или други сайтове, където имате лична информация на чужди компютри, та ако ще и митнически, аз лично избягвам..

    ReplyDelete
  4. Благодаря, че сподели за Paypal, определено много полезна информация. Никога не съм правила диспут и се надявам и да не ми се случва.

    Колкото до митниците.. Аз имах такава голяма драма, че като се сетя направо ми се реве. Това с гишето е нова екстра, моята случка се разигра преди около 3 години и такава услуга нямаше. Казаха ми, че изобщо нямат интернет.. После пък заради тия 10 лева нямах пари в брой, пратиха ме на банкомат, банкомата беше развален.. Като се сетя.. Всичко заради 1 палитра с ружове, която толкова намразих, че не съм я ползвала повече от няколко пъти, седи и събира прах, а ми излезе златна.

    ReplyDelete
    Replies
    1. явно малко след това са се усетили, че могат да събират левчета на място лол. иначе и аз имам покъртителни случки, като: да се обяснявам на някакви, че пакетът, който пред очите ми вандализират (разбирай отварят за проверка) Е старателно опакован подарък за рожден ден и НЕ, НЯМАМ фактура за него, защото е от мъжа ми. И не, не, той не е наясно как да маркира подарък, за да "излъже" системата, щото не е запознат с БГ порядките в столични митници. Накрая май им стана жал и повярваха, че наистна е подарък и ми го дадоха без повече разправии. Май усетиха, че истеричната криза е близо ХАХАХ

      Delete
  5. Все се каня да коментирам този пост - поздравления за усилията! Аз подготвях нещо подобно, но само частта със любими сайтове и то 5, и пак не успявам да се мобилизирам да го завърша.
    Определено останалите хора са по-старателни от мен..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Теди. Очаквам с нетърпение и твоята публикация по темата. На мен също ми отне доста време да напиша моята и напълно те разбирам :) Когато, тогава!

      Delete
  6. Здравей, едва сега попаднат на твоя блог и съм много доволна. Толкова полезна информация получих, че нямам думи. Относно сайта beauty bay.com забелязах, че не е криптиран (или поне няма катинарчето, за което говориш по-горе). Много искам да си поръчам едни четки за грим от него и като видях, че не е добре защитен малко се разколебах. И тъй като го слагаш в класацията си за онлайн поръчки предполагам, че си нямала проблеми. Имам и един въпрос- имаш ли представа как стои въпроса с таксите на митницата за чужбина (т.е. аз живея в Австрия от скоро и искам там да ми доставят поръчката, но не знам дали ще ми я спрат на митницата- ще е около 50 евро). Благодаря ти предварително :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zdravei, pri zavurshvane na poruchkata v beautybay te preprashtat kym drug site za plashtane, s koito sutrudnichat, samiqt toi e kriptiran, taka che nqma ot kakvo da se pritesnqvash. Site-a angliiski, pone za momenta ne bi trqbvalo da imash problem s mitnici. Ne znam kak shte e sled oficialnoto izlizane ot ES.

      Delete