The Christmas Tag

December 9, 2013

Здравейте, момичета!

При нас официално зимата настъпи. Днес градусите удариха -10, което автоматично ми припомни, защо толкова ненавиждам студа. Бях нетърпелива да завали сняг, опиянена от снежните къщички и топли камини, които заливаха фейсбука ми цял ден, забравяйки, че пързаляйки се върху леда далеч не е приятно изживяване. Единствено факта, че скоро наближава Коледа и целият град е приказно украсен допринася за доброто ми настроение.

Най-накрая успях да сложа и някои светлинки в къщата, тази година ще го раздаваме по-скромно, защото не е идеалният момент да похарча хиляди крони за декорация, макар че все пак успях да купя това онова, просто не можах да се лиша от уюта, който украсата дава на дома. Все още обмисляме варианта с елхата, миналата година имахме истинска и се бях зарекла да е за първи и последен път, само че една година по-късно пак започва да ми се върти една такава мисъл в главата, та да видим.


И без това сме на Коледна вълна, няма по-добро време от сега да отговоря на един таг, в който бях много любезно поканена да участвам. Предполагам повечето от вас вече следят блога на Криси - http://vsichkozaneq.blogspot.se, тя е и тази, която прояви желание да прочете моите отговори на тага. Погледнете и нейната публикация, мисля че ще ви допадне и ще ви зареди с екстра доза празнично настроение.

Този път като по чудо ще се опитам да съкратя дългото интро и директно да давам към въпросите и съответно отговорите. Приятно четене!



1. Коя е любимата ти Коледна напитка?


Ако трябваше да отговарям на този въпрос, докато все още живеех в България сигурно щях да кажа - червено вино, защото някак си определено го свързвам със зимния сезон и студените вечери. Живеейки тук обаче имах удоволствието да се запозная с една много вкусна и не до там полезна газирана напитка, която се казва Julmust (Юлмуст), която се продава единствено и само по време на Коледните празници (и по време на Великденските, но тогава е с друго име). Изглежда по същия начин като колата, но по мое мнение е далеч по-вкусна и аз направо си умирам за нея. Четох интересна статистика, че по времето, когато Julmust е на пазара продажбите на Кока Кола в Швеция спадат с 60%. 

2. Кой е любимият ти Коледен аромат?

Любимите ми аромати със сигурност са този на канела и ванилия. Опитвам се да се сетя на какво точно се дължи това и честно казано в съзнанието ми не изниква конкретен спомен, който да обясни афинитета ми към тях, но поради някаква странна причина асоциирам Коледа именно с тях.

3. Имате ли Коледни традиции?


Не. Единственото нещо, което бих могла да окачествя като традиция е, че се събирахме цялото семейство в Добрич при баба ми, за да вечеряме заедно. Тя имаше навика да приготвя прекалено много храна и за отрицателно време всички задружно преяждахме, та някак си свързвам Коледа с пълния стомах. Баба ми прави най-невероятната питка и от всичко, което слага на трапезата може да се каже, че това ми е тоталният фаворит. Нямам спомени да ми се е падала паричката обаче, обикновено леля ми се оказваше късметлийката. За съжаление нямах възможност да се прибера в България тази Коледа, но се надявам да сме живи и здрави, за да продължим традицията догодина. 
С приятеля ми решихме да започнем наша си традиция обаче, защото и той подобно на мен много се радва на празниците и в един от разговорите ни се разбрахме да използваме Коледните чорапи, които принципно седяха само за декорация, по предназначение и да ги напълним с малки подаръчета и сладки изненади. В момента имаме 3 - за мен, за него и за кучето, като сме си забранили да гледаме какво има другия вътре, за да бъде изненада.

4. Какво искаш да ти донесе Дядо Коледа тази година?

Искам да ми донесе здраве за мен и за близките ми, както и разбира се много подаръци. Обожавам подаръци и изненади без значение какви по вид са, самата емоция ми е абсолютно достатъчна и ме държи доста дълго време.

5. Строила ли си къщичка от канелено-джинджифилови курабийки?

Не, не съм. За съществуването им разбрах едва, след като се преместих тук. За шведите подобни род занимания са традиционни по време на празниците и на доста места дори продават готови комплекти. Тази година обаче съм се захванала с изработката на картичките, така че къщичката ще се наложи да почака догодина. 

6. На кого най-много искаш да подариш подарък?

На родителите си. Категорично. Растейки не се разбирах особено много с тях и живеехме постоянно в конфликти и караници. Съвсем неочаквано за мен обаче в момента, в който най-много имах нужда от тяхната помощ и подкрепа, те не се поколебаха и безапелационно до днес ми помагат с каквото могат и се стараят максимално да улеснят живота ми. Искам да дойде момента, в който да мога да им се отблагодаря с това, за което най-много са мечтал.

7. Коя е любимата ти Коледна песен?


Всички. Хахах, идва ми да кажа, че се шегувам, ама като се замисля през последните десет дни съм заредила няколко плейлиста на Spotify, които въртя до втръсване. Нали работя и в магазин, та се налага и на другите около мен да слушат непрекъснато Коледна музика. Ако трябва обаче наистина да избера само една песен, то това ще бъде - Let it Snow в изпълнение на Frank Sinatra. Обожавам го.

8. Кой е най-странният подарък, който си получавала за Коледа?

Не мисля, че има такъв. Обикновено получавам тонове сладки, чорапи, чехли и парички.

9. Обичаш ли да се обличаш празнично или предпочиташ да останеш по пижама?

По принцип не притежавам някакви кой знае какви празнични дрехи, така че на Коледа обикновено нося това, което бих носила през всеки друг ден от зимата.

10. Кой е любимият ти лак за нокти през зимата?

Много са. Нямам само един фаворит, тази година някак си сърцето ми ме влече към глитърите, но не бих пренебрегнала и някое класическо червено например.

11. Кой е любимият ти продукт за устни през зимата?

Всякакви добре миришещи и силно подхранващи балсами. С този вятър дето ни вее тук изобщо не се и замислям да слагам друго, защото устните ми като цяло имат тенденция да се изсушават повече от необходимото.

12. Коя е любимата ти дреха?

В момента точно нося едно сиво палтенце, което си купих в края на лятото от едно голямо намаление и не очаквах, че толкова много ще ме сгрее. В комбинация с него задължително слагам и някакъв много, ама много дебел шал и задължително ръкавици. Мога да бъда без шапка и не ми е чак толкова голям проблем, но нямам ли ръкавици не зная къде се намирам. Обичам и по-дебелите чорапи, вкъщи ходя боса през по-голямата част от времето, но замръзнат ли ми пръстите на краката и веднага ставам кисела и раздразнителна, съответно всичко и всички са ми криви.

13. Кой е най-често носеният ти аксесоар през зимата?

Шаловете, както и ръкавиците. Нищо специално. 

14. Кой е любимият ти Коледен филм? 

Наистина са прекалено много, за да успея да изброя всички. Последният, който гледах и ми допадна се казваше - Holiday in handcuffs, лек и приятен.

15. Коя е любимата ти Коледна храна?


Определено баницата! До скоро нямах отлични умения в правенето ѝ, но след като милата ми баба ми беше на гости в края на лятото успях да науча тънкостите от нея и в момента съм истински майстор. Няма да пропусна и тази Коледа да зарадвам шведското си семейство с топла баничка със сирене и късмети.
Мартин не може да си обясни обаче защо ядем баница за вечеря, а не за закуска.
Като изключим нашите си български вкусотии следващото любимо нещо, което се нарежда в списъка са джинджифиловите курабийки. Не мога да изям повече от две наведнъж (нямам идея защо), но пък са ми много вкусни и една кутийка си я карам от ноември до януари без проблеми.
Като изключим това шведската Коледна храна не ми е особено много по вкуса, в смисъл допада ми, но някак си съзнанието ми не може да приеме Коледния ѝ характер.. Ядем традиционно ястие от картофи със сметана, аншоа и още нещо (което всъщност е и любимото ми сред всичко), пушена сьомга, пържени малки наденички, варени яйца с хайвер, варена шунка и разбира се шведски кюфтенца.

16. Коя е любимата ти Коледна украса тази година?



Както вече споменах в началото, тази година не сме украсявали кой знае колко много. Любими са ми една светеща елхичка, голямото джудже, което кучето мисли, че е за него и постоянно се опита да докопа. Не зная до колко е в тази категория, но ми се иска да спомена и любимата си свещ в момента, която естествено е с аромат на ванилия.

17. Какви са плановете ти за Коледните празници?

Работя всеки ден с изключение на 25-ти, така че нямам никакви специални планове. На 24-ти (тук се празнува Коледа тогава), ще се съберем в бабата на приятеля ми заедно с цялото негово семейство, за да разменим подаръците и да хапнем. На 25-ти ще се правя на домакиня и ще запретна ръкави, за да сготвя нещо българско.

Беше ми изключително приятно да отговоря на всички въпроси, надявам се и на вас да ви е било приятно да прочетете отговорите ми.

Желая ви вълшебна Коледа изпълнена със смях, настроение и щастие. Бъдете живи и здрави.

6 comments

  1. Още сякаш не се бях настроила на коледна вълна,но определено с прочита на този пост ме изпълни духа на Коледа.:D Важна роля в това играе голямото джудже,много ми харесва и отделих няколко секунди да му се насладя.
    Желая ти приятно изкарване на празниците! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Джуджето е супер сладко, тук са много популярни, продават ги във всякакви размери, аз случайно намерих това на една супер промоция и нямаше как да не го купя, имайки в предвид, че е нещо, което ще се запази за много дълго време. Желая и на теб хубави празници, усмивки и късмет!

      Delete
  2. Светещата елха е много красива!
    Позаглеждам напоследък от тези свещници, но нямаме подходящо място у дома за такъв :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Елхичката ми е най-любимата от всичко, много си я харесва. Не е прекалено кичозна, което винаги е плюс. Тук свещниците са част от културното наследство на държавата, няма семейство, което да не притежава поне един. Слагат се до прозореца задължително и се оставят да светят денонощно. В миналото вместо лампи са използвали 4 истински свещи, като се е палела по една всяка неделя преди Коледа. Бабата на приятеля ми и до днес прави това :)

      Delete
  3. Беше ми много приятно да прочета отговорите ти, защо не заснемеш трапезата на Коледа и да покажеш всичко приготвено от теб, смятам че ще бъде интересно на всички :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Мерси, Диана. Както винаги си толкова мила! Аз съм истинска трагедия в кухнята, тепърва започнах да се уча да готвя и може да се каже, че имам някакъв прогрес. Ще заснема, защо не :) Макар, че не съм сигурна колко апетитно ще изглежда.

      Delete