Моят опит с капсули за растеж на косата Приорин/Priorin

June 23, 2019

Днешната публикация ще помогне на мен и на вас да проследи тримесечния ми курс на приемане на капсули за растеж на косата Приорин и резултатите последвали от това. 

През август миналата година бях диагностицирана със синдром на поликистозни яйчници.  В една скорошна публикация ви разказвам повече за синдрома, как се изявява при мен и съответно какво ми предстои оттук нататък.
Разказвам ви всичко това, защото сред един от неприятните симптоми на синдрома е косопада и поне според моите разбирания, такъв имам и аз. 

Изключително трудно ми е да отговоря дали имам нормален косопад или завишен такъв, защото кой може да каже кое е нормално всъщност. Повдигна ли въпроса сред други жени повечето реагират веднага и казват, че и те имат сходен проблем и истината е, че наистина дневно е окей да губим между 50 и 100 косъма. След душ обаче положението при мен е леко тревожно, защото понякога падат цели кичури, което би се сторило притеснително предполагам на повечето от вас. Това и ме подтикна да предприема мерки, за които ще ви разкажа накратко, преди да преминем през същинската част на темата днес. 

Дали винаги съм имала косопад - не зная, дали е плод на уплахата след диагнозата или резултат на други хормонални изменения, сезон, липса на витамин или неправилна грижа и това - не зная. Гледам стари свои снимки и не намирам нищо странно, гледам и сегашни свои и с изключение на някои по-рехави участъци около челото, някак си пак не виждам нещо кой знае колко драматично. Забелязвам обаче, че косата ми се усеща изтъняла. Липсва ѝ онази плътност, тежест, която винаги съм смятала, че има и това бе основната причина да потърся помощ.

косопад, bayer, витамини


Започнах да приемам дневно витамини - B комплекс; omega - 3, магнезий, витамин Д... Смених шампоана с такъв препоръчван по форуми и блогове. Спрях да нося косата си вързана постоянно (което между другото даде отличен резултат), намалих и разресването. Не съм убедена, че видях перманентни резултати и макар може би под душа да не падаха така едри кичури коса, пак губех по моите разбирания прекалено много коса.


След много четене и дори съветване със специалист, открих Приорин. Капсули на фармацевтичната компания Bayer. 
Коментарите в шведското интернет пространство са предимно позитивни и след като им се каних няколко месеца, реших да закупя и вече приемам. 
Един курс на "лечение" би трябвало да продължи 3 месеца, като през това време се приемат по 2 капсули дневно. В една опаковка се съдържат 60 капсули, като цената на нашия пазар е 30 евро. В България същото количество струва 65,90лева. 
След първоначалния тримесечен прием, се препоръчва дългосрочна употреба от 1 капсула дневно.


Цикъла на растежа на косата е продължителен и се състои от няколко различни фази, което означава, че резултати не се очакват мигновено. Според производителите първите реални и видими такива, трябва да бъдат забелязани около 8-12 седмица от началото на употреба.
Приорин съдържа Биотин, L-Цистеин, екстракт от просо и пантотенова киселина. Според обещанията върху опаковката в комбинация една с друга. Биотин има за цел да стимулира нормалния растеж на косата; L-Цистеин е част от протеина кератин, който изгражда външния слой на косата и предпазва от външен стрес; просото е богато на аминокиселини, a пантотеновата киселина е част от витамин B комплекс.


В общи линии на теория звучи добре, но не съм сигурна какви точно изследвания са правени, за да потвърдят ползата от тези съставки за намаляване на косопада и стимулиране на растежа на косата. В такива случаи обикновено имам едно на ум и очаквам резултатите да говорят сами за себе си.

На 1-ви март 2019 започнах първата опаковка Приорин. 2 капсули дневно, точно според указанията. 
Имат лек какаово сладникав вкус и не са твърде големи, преглъщат се лесно.

Седмица 1

Съвсем очаквано през първата седмица на употреба не усетих някаква негативна реакция. Нито кожата ми бе повлияна, нито стомащно-чревния тракт, нито съм изпитала дискомофрт. Под душа не забелязвам голяма промяна, отново падат цели кичури. Не съм сигурна дали си въобразявам или не, но при всекидневното разресване не падат толкова голямо количество косми, колкото обикновено.



Отзиви след края на първоначалния курс

  • След като първата седмица мина нормално и превърнах в навик идеята да ги приемам дневно, видими резултати откъм косопад видях може би на втория месец след началото на курса. Постепенно кичурите спряха да падат, а по-скоро по 5,6,7 косъма под душа и съответно още толкова при последващото разресване.

  • Друг видим за мен ефект се оказа факта, че не изпитвам затруднения със заплитане, а през целият си живот този проблем е представлявал истинска мъка за мен. Косата ми е гладка, стилизира се лесно.
  • На допир не я усещам по-гъвкава, гъста или по някакъв друг начин специална, но изглежда и се чувства добре, това е сигурно.

  • Не съм сигурна дали си въобразявам, но окосмяването по тялото ми леко се засили. Така или иначе заради СПКЯ ми се налага да си бръсна краката ежедневно, но след като малко хормоните ми се стабилизираха бях забелязала лека промяна в този аспект. Напоследък осезаемо полагам усилие ежедневно, за да поддържам краката си гладки и макар да не мога 100% да кажа, че се дължи на витамините, асоциирам едното с другото и си правя такива заключения.

  • Ноктите на ръцете ми не бяха драматично повлияни и тъй като аз така или иначе не ги поддържам дълги, по-скоро не мога да изкажа мнение в този аспект. 

  • В зоната на линията на косата, където имах и най-голям "проблем" забелязах, че активно расте нова коса, която се забелязва с просто око, без да се налага да сравнявам снимки и да търся отчаяно резултати. Зоните, които преди бяха доста оредели, поне на мен ми се струват променени и ефекта е доста задоволителен, имайки в предвид, че все пак цикъла на растеж на косата е продължителен и едва ли пълен ефект се очаква да бъде постигнат толкова скоро.

Поддържаща терапия

След първоначалния тримесечен курс се препоръчва поддържаща терапия от 1 капсула дневно за неопределен период от време. Това правя и аз в момента.
След още три месеца ще направя допълнителен ъпдейт с повече информация за това дали има промяна и как точно изглежда косата ми тогава.

Мнение за капсули за растеж на косата Priorin

Принципно така и не останах с впечатление, че капсулите имат за цел да предотвратят косопада, а по-скоро основната им роля е да стимулират растежа на нова коса. В този смисъл очаквано, имайки в предвид здравословното ми състояние, косопада да е все още нещо, с което се боря.
Откъм растеж обаче аз лично забелязах осезаема разлика и макар все още да си личат празни участъци, които с времето се надявам да изчезнат, нова коса расте и това много ме радва.
Ще продължа с приема на този етап и се надявам поддържащата терапия да изиграе своята роля по план и да възвърне гъстотата и плътността на косата ми.

Проблемните зони около линията на косата ПРЕДИ приема на капсули за растеж Приорин



Проблемните зони около линията на косата СЛЕД приема на капсули за растеж Приорин

priorin, bayer, капсули за растеж

капсули за растеж на косата

Post a Comment