Дневна рутина грижа за коса - сух шампоан, лилав шампоан, олио

February 7, 2017



Почти не можах да повярвам, когато установих, че за всичките ШЕСТ години, в които блогвам активно,  нямам нито една публикация, в която споделям какви продукти за коса използвам, както и впечатленията си от тях.
Предполагам това се дължи на факта, че рядко съм редовна в употребата на един единствен продукт и обикновено ги сменям периодично, когато ми омръзнат, а и в ролята си на любопитен блогър, сърцето все ме влече да пробвам нещо ново. За първи път от доста време установявам сама за себе си, че съм се кротнала откъм експерименти и отдавам това на факта, че явно неусетно съм попаднала на грижа, която ми допада и намирам за ефективна. Това е естествено и повод да направя публикация по темата, а и в крайна сметка да предложа на вниманието ви и нещо по-различно от поредното червило или сенки, които непрекъснато купувам с повод или без.

Всъщност единствената по-обстойна публикация, която съм правила на тема коса е с препоръки за онези от вас, които имат проблем със заплитащи се краища и в интерес на истината голяма част от онова, което споделям там е все още актуално.
Новото покрай косата ми е обаче е, че през последните почти 5 години спрях да се боядисвам, което допринесе за обновяването и заздравяването ѝ; заплитането намаля драстично, макар че не е изчезнало изцяло; подстригвам се по редовно, което поддържа краищата ми в перфектно състояние; използвам сешоар и преса само при нужда; в началото на януари си направих кичури в стил омбре, което малко промени изискванията ми към продукти и породи нужда от по-специална грижа. 

Накратко мога да обобщя, че имам тънка, дълга и много лесно заплитаща се коса; в корените и по дължините е с натуралния си кафяв цвят, а краищата са изрусени и сухи; избягвам тежки и супер хидратираши формули, които лесно я омазняват, фокусирам такива предимно в участъците, които се нуждаят от допълнителна грижа.

Четки


Главно място в рутината ми не само в момента, а изобщо по принцип заемат четките за коса. не бих могла да си представя съществуването си на тези, които имам, защото поне в моя случай са си направо необходимост и нещо, без което категорично не мога. 

Tangle Teezer - дългогодишен любимец, който не използвам толкова често, колкото в миналото си, но държа в дамската си чанта за разресване през деня при необходимост. Използвам при по-упорити възли, защото смятам, че разплита по-нежно и не къса толкова, колкото другият ми фаворит, за който ще споделя след мъничко. Подходяща е за употреба и на мокра коса, което аз също понякога правя, най-вече ако съм сложила маска или пък преди сушене.

Дървена четка от Jumbo - Използвам дървена четка от Jumbo (марката e Ally) от почти три години по препоръка на бивша колежка, която много ми я похвали и в момента, в който я пробвах почти изцяло замени всички онези, които ползвах до тогава. Харесва ми, че е стабилна, има дръжка и не се изплъзва от ръцете ми подобно на Tangle Teezer. Справя се с много упорито заплетената ми коса, определено я къса ако дърпам прекалено много и не я предпочитам за упорити възли, но ако все пак реша да използвам нея ги разплита ефикасно само с няколко минавания. Косата ми не стърчи, не е наелектризирана, а е гладка и добре разресана без особено големи усилия. 

Head Jog - Heat Wave Brush 52mm - Особеното при тази серия четки на марката е факта, че при нагряване от повече от 60 градуса, което според производителите е и изключително вредно, червената линия разположена върху метала става оранжева, което сигнализира, че нагрвянаето е прекалено. Определено оценявам тази функция, но това, което на мен ми харесва в нея е по-скоро колко улеснява процесът на сушене.
Други подобни четки, които съм пробвала обикновено се разхлабват в дръжката доста бързо, което при тази просто не се случва. Изработена е отлично,много лека, има пластмасова грапава дръжка, което я прави лесна и удобна за държене. Игличките са пластмасови, в идеална дължина, захваща дори и по-къси косъмчета и ми позволява да правя, каквото искам. Не  заплита, нагрява се бързо, не ми се налага да суша твърде дълго и задържа формата, към която се стремя доста лесно и без някакви специални умения. Идеална е за обем в корените, изправя, извива и в общи линии е точно това, което искам от такъв продукт. Бонус е, че не е и никак скъпа. 

Продукти за подхранване, измиване и стилизиране


Любимият ми мултифункционален спрей, който използвам от началото на миналата година и намирам за едно от най-успешните си открития изобщо е Uniq One на Revlon Professional. Според опаковката има 10 различни функции, което само по себе си е отлично и съм сигурна, че има и ползи предвид очевидното, но това, което мен ме впечатлява и основната причина да го ползвам без пропуск е, че улеснява разлесването И предотвратява разплитането. 
Правила съм си експеримент да не го използвам след миене и разликата в това как усещам косата си, как я разресвам, как изглежда, колко лесно я суша и поддръжката ѝ до следващото миене е осезаема. 
Използвала съм какви ли не сходни продукти, дори в момента имам няколко, които съм купувала преди, но откакто използвам този просто нищо друго, което съм пробвала не може да се сравни с начина, по който действа при мен и определено е нещо, което купувам отново и отново и продукт, от който няма да се лиша и за в бъдеще.
Имам подробно ревю с повече относно действието му, съставки и останалите ми отзиви, така че ако проявявате интерес бих ви насочила към него.

Uniq One осигурява термална защита на косата, но аз самата не съм убедена, че е особено ефективен в това предпочитам да използвам такъв, който е специално предназначен за тази цел. Kérastase Resistance Ciment Thermique ми бе предоставен от представителите на марката за България, за което разбира се съм благодарна, защото едва ли някога бих посегнала сама да го купя без да съм имала възможност да го пробвам. Цената му е изключително висока, определено е продукт от една по-различна, далеч по-професионална категория грижа за коса, към която аз рядко проявявам интерес. След като обаче така или иначе попадна при мен и ползвам активно от няколко месеца, не бих се поколебала да купя и в бъдеще.
Покрай изрусяването ми се налага да се суша по-често от преди и се притеснявах, че краищата ми ще започнат да цъфтят, да се късат, заплитат или да са прекалено сухи от третирането с високи температури. Всъщност цъфнали краища не съм имала от много отдавна, а последното подстригване бе през октомври и от тогава до днес не съм видяла каквато и да е промяна специално в този аспект. Друг момент, който забелязах и считам за важен е, че косата ми бухва доста заради осезаемо по-сухите краиша и този продукт допринася за това този ефект да е минимален. След изсушаване косата е загладена и копринено мека, което отдавам и на останалите продукти, които използвам в комбинация с този.
Основното действие на този продукт обаче е друго - съдържа съставки, които се активират при досег с високи температури - като при сушене. Идеята му е да подсили косъма, което от своя страна намалява и късането, според описанието върху опаковката. По мои впечатления и опит до момента - действа.

Goldwell Ultra Volume Intense Root Lift Spray (изчерпани количества в beauty bay) е друг продукт, който успя да ме впечатли в последно време и използвам активно след всяко измиване. За моя радост е и сравнително бюджетен и мога да си позволя да го купувам редовно. 
Тънката коса в моя случай е повод и за тоталната липса на обем в корените. По-често, отколкото не това не ме притеснява особено, но на втория или третия ден след измиване косата съвсем се слепва към скалпа ми и изглежда много безжизнена. Благодарение на сухия шампоан лесно си решавам проблема, но ефекта не е толкова дълготраен, колкото ми се иска и предпочитам да използвам нещо веднага след миене, което да спомогне за обем за по-дълго време. Използвала съм Schwarzkopf - OSiS Dust it Mattifying Powder, който ми е все още любим и считам, че при мен действа супер, както и пяната на Big Sexy Hair - Root Pump, която е съшо доста ефективна. Измежду всички тях обаче предпочитам спрея на Goldwell, който ми пасна идеално и прави точно това, което искам.
Нанася се на леко влажна коса, в корените. Веднага след впръскване дава усещането, че съм сложила лак за коса, но след като изсъхне и усещането изчезва. Използвам го в комбинация с четката на Head Jog - разделям косата на секции, разресвам добре, впръсквам, разресвам лекичко с пръсти, след което с помощта на четката суша корените. Ефекта е доста интензивен, но след като прекарам четката в края на изсушаването, леко спада и придобива далеч по-приемлив вид. Това, което аз харесвам е, че през ден втори и трети обема се задържа (естествено далеч не в първоначалния си вид) и слепването със скалпа изчезва напълно.  Забелязах и че косата ми се омазнява с по-бавни темпове, което отново отдавам на него, защото е единственото нещо, което използвам директно в корените. 

Batiste - Dry Shampoo е тоталният ми фаворит, що се касае до сухи шампоани. Не съм ползвала огромно разнообразие от марки и не мога да твърдя, че е най-невероятният на пазара, но измежду онова, което ми е попадало някога изобщо специално този се отличи и върши точно онова, което искам да върши - попива излишното омазняване, подпомага обема и освежава фризурата като цяло. Специално тук се продава навсякъде в най-различни аромати и мога да си го купя, когато пожелая без да се налага да чакам. Имам ревю по темата, в което засягам и няколко негативни момента, с които аз лично съм се сблъскавала, както и повече размисли покрай продукта. 

Използвам масла за коса след миене, не задължително всеки път, както в миналото, но определено доста често. Имам няколко (повечето покрай абонаментните кутии), които редувам според това кое първо успявам да хвана отваряйки чекмеджето и считам, че са със сходен ефект или поне усешането, което оставят, както и начина, по който изглеждат краищата ми. Използвам ги, за да спомогна на косата да бъде омекотена и подхранена. Виждам, че се нуждае от това и съм доволна от резултата. Повечето съдържат силикон, така че вероятно загладения ефект се дължи предимно на това, вероятно за в бъдеще ще потърся някаква по-натурална алтернатива.
Сред по-известните и често използваните в колекцията ми е Orofluido, което мирише умопомрачително, ако можех да се намажа цялата с него, нямаше и да се поколебая. Подпомага разресването, прави косата бляскава, не се наелектризира, улеснява изсушаването. Доколкото ми е известно под еликсир се разбира, че съдържа по-малки молекули, които по-лесно проникват в косъма, но не ме цитирайте, тъй като познанията ми по темата са твърде лимитирани.

Покрай русите кичури ми се налага да използвам тониращ/лилав шампоан. Останах изненадана, че поне предлаганите тук са на изключително високи цени и покрай намаленията се сдобих с варианта на Sachajuan - популярна шведска марка, предлагащи продукти за грижа за косата. Според фризьорката би трябвало да го държа около 3 минути веднъж в седмицата, но според мен се нуждае от поне 6-7, за да се види някакъв ефект и оранжевеещите кичури да бъдат посребрени. Няма и никакви по-специални инструкции върху опаковката, така че за момента карам по лична преценка и по мое мнение действа. Ще си взема обаче някой друг за в бъдеще, за да видя и ефекта от друга марка, така че повече по темата вероятно ще споделя някой друг път. 

Шампоани и балсами ползвам най-различни, същото важи и за марките, реших да не ви ги показвам в тази публикация, защото обикновено купувам онова, което е на промоция в супермаркета с много малки изключения тук таме. В момента съм се спряла на подхранващата серия на Dove, но ми се иска да поразнообразя рутината си и с някои други по-професионални марки, така че това определено ще е повод и за бъдеща публикация.

Ще се радвам да споделите с мен препоръките си за продукти за коса, които са преобразили изцяло рутината ви и начина, по който се грижите за нея. Винаги съм отворена за нови предложения и идеи. 


2 comments

  1. Терапията на Revlon е просто фантастична! Наскоро си взех в пълен размер тази с лотос, след като я бях пробвала в мини размер и съм влюбена в нея. След като си изправя косата с нея стои по седмица лъскава и подредена докато не си я измия. Не ми се е случвало с нито един друг продукт, защото косата ми е много своенравна и бързо се оформя както тя си иска.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Продуктът е невероятен. Явно някой по известен блогър го е хвалил доста, защото в пооследните месеци при нас се намира буквално навсякъде. Не се оплаквам де, струва си всяка стотинка. Препоръчвам и спрея за обем от публикацията! Няма втори като него.

      Delete