На почивка в Барселона - цени, организация и път - Януари 2018

January 28, 2018

Преди броени часове се завърнахме от едно кратко, но пък много весело и запомнящо се пътуване до Барселона и реших да споделя с вас някои отзиви, както и съвети ако сте от онези, които си търсите дестинация за почивка в Европа.

Избрахме Испания поради няколко основни причини - на първо място е страна, която не съм посещавала до момента; достатъчно топло и светло е, за да успея да усетя, че съм сменила обстановката; не е твърде далеч и е подходяща за по-кратки едноседмични ваканции; подходяща за различни типове туризъм; и не на последно място е домът на футболен клуб Барселона и приятеля ми като голям фен, искаше да посети техен мач, което и успяхме да направим.


Как избрахме хотел, в който да отседнем в Барселона?


Направих хотелската резервация през сайта - www.booking.com, според поставените от мен параметри за брой нощувки и тип настаняване, успях да намеря хотел, който отговори на изискванията ми откъм местоположение и съответно цена и то само за няколко секунди.
Тъй като Браселона бе ново са нас място, много държахме хотелът ни да се намира централно, за да не се налага да пътуваме с градски транспорт ежедневно. Това бе и всъщност основното ми изискване, заедно с това да не е хостел и да е в някакво сравнително прилично състояние. 



Спряхме се на Sunotel Central, разположен на една от главните улици - Gran Vía De Les Corts Catalanes - съвсем близо до университета (където има и спирка на метростанция), на около 10 минути пеш от така популярните - Les Rambles и Plaça de Catalunya. И булеварда и площада са централни за града места, покрай, които са разположени големи шопинг центрове, ресторанти и магазини, както и са притегателно място за туристи. 
Хотела според описанието си би трябвало да е 4 звезди, което като цяло мен не ме вълнува особено, но е важно да отбележа, че бе рекламиран по този начин. Разполага с отворен басейн и джакузи на покрива си, както и с ресторант, който сервира единствено и само закуска - бюфет, която не бе включена в избрания от нас пакет и трябваше да се заплати отделно - 16 евро на човек. Това може да се направи по време на резервацията или на място, където ако бъде поръчана за всички дни от престоя, цената бива намалена с 20%. 
Ние не закусваме почти никога и решихме да не се възползваме. 





Четири нощувки в стая със спалня за двама ни струваше около 350 лева общо. 

Ако сте решили да се запътите към Барселона, https://www.booking.com e добра и бърза алтернатива за намиране на хотелска стая, алтернативно предполагам Airbnb предлага и по-евтини варианти. 

Ако пък нашият избор на хотел ви се стори подходящ и за вашето пътуване ето и няколко основни плюса и минуса, които да ви помогнат да направите своя избор :

+ Централно местоположение; позволява ходене пеш до почти всички централни места, включително плажната ивица, както и за кратка почивка през деня, както и за бързо отскачане за оставяне на покупки или ходене до тоалетна и освежаване.
+ Удобно легло, леко скърцащо в нашия случай, но въпреки това не сме имали проблеми със съня.
+ Удобна баня, изцяло в плочки, разполага и с два различни накрайника на душа. Разполага и със сешоар, който е и доста силен и напълно използваем, както и с увеличаващо огледало.
+ Почистване на стаята и оправяне на легло/смяна на хавлии ежедневно.
+ Приятна гледка към булеварда, хубав голям прозорец, терасна площадка, непропускащи светлината пердета.
+ Има кафе машина с капсули  De'Longhi, при пристигането са осигурени 3 безплатни. Носете си от вкъщи ако пиете кафе често и искате да си правите в стаята. 
+ Бърз и безплатен wifi. 
+ Малък телевизор, не много канали, няколко на английски.

- Казах, че хотелът бе рекламиран като 4 звезди, по мое мнение мебели обаче, тапети, мини бар имаха нужда от освежаване .
- Мини барът е изключително малък, не позволява никакво екстра местенце за оставяне на собствени напитки или нещо друго, което има нужда от охлаждане. 
- Няма лампа на тавана, а две нощни лампи, поставени на всяка страна от леглото, както и една върху бюрото.
- Юргана/олекотена завивка бе разположен между два обикновени чаршафа, което на мен не ми се понрави. 
- Намира се на оживен булевард, дори и при затворени прозорци трафика се чува и ако спите леко, може би това ще е проблем за вас. 
- Стените са доста тънки и понякога чувахме съседите как се къпят, разговарят или смеят. Като цяло това не ни притесни особено много. 

На нас лично мястото ни допадна, бихме отседнали там отново, макар и да не се възползвахме нито от джакузи, нито от басейн. Достатъчно ни беше удобното легло, чисти хавлии и приятна баня, както и възможността да пътуваме и да се разхождаме, до където пожелаем. 


В близост до хотела има безброй кафета и ресторанти, които предлагат закуска на много приемливи цени, включително и Starbucks, така че ако това би било добра алтернатива ако обичате да закусвате, но цената от 16 евро в хотела ви се струва висока.

Самолетни билети от Стокхолм до Барселона


Избрахме да летим с https://www.norwegian.com/, които имат директни полети до Барселона от Стокхолм на горе-долу сносни цени. За двама, за избраните от нас дати заплатихме около 245 евро или кажи речи 500 лева. Знам, че https://wizzair.com/ летят от София и с новото им правило, което позволява безплатното носене на голям ръчен багаж е съшо удачна алтернатива. 

Трансфер - летище Барселона до центъра


Летището в Барселона е разположено на около 30-35 минути от центъра на града и позволява придвижване до него с автобус или метро. 
Ние се спряхме на директен автобус - http://www.aerobusbcn.com. Купих билети онлайн - цената в една посока е 5,90 € на човек или 10,20 € за двупосочен, на човек. Ако се спрете на двупосочния е важно да знаете, че връщането трябва да се осъществи до 15 дни след първото пътуване. Ако пък купувате онлайн, носете със себе си принтираните билети, които след това на място при кондуктор директно на спирката ще замените за реални билети - разпечатаният лист не е билет! Ако купувувате двупосочен, трябва да пазите получения билет, защото той важи и за двете посоки. Автомати, от които да се закупят билети има на самото летище, могат да бъдат закупени на спирката, както и директно при шофьора, който обаче не приема по-големи от 20 евро банкноти. Купуването на билет онлайн не осигурява никакво предимство при качване, чакахме на опашка наравно с всички закупили на място. Аз лично обаче предпочетох този вариант, защото обичам всичко да ми е приготвено. 
На спирката ни дадоха и карта на града, която е изключително удобна - показва и местата с безплатен wifi, ако планът ви не позволява да използвате мобилния си интернет в чужбина. Препоръчвам да се възползвате от картата и купоните с намаления, които са прикрепени към нея, ако възнамерявате да посещавате локалните забележителности.
Терминал 1 свързва летище с центъра посредством линия А1. Терминал 2 свързва летище с център посредством линия А2. Важно е да знаете от кой терминал летите на връщане, за да се качите на правилния автобус. Билетите важат и за двете линии. 
Ние кацнахме на терминал 2, автобусната спирка се падна в ляво от главния изход/вход на терминала, почти в самия му край. Автобусната спирка е единствено и само запазена за AeroBus, до нея има пилон в синьо и бяло с логото на фирмата. В зависимост от това в кой час от денонощието се намирате автобусите пътуват на всеки 5 или 10 минути. http://www.aerobusbcn.com/en/timetable  на сайта може да проверите в колко часа е първата и последната спирка на автобуса ако имате много ранен или късен полет. 
В автобуса има място за поставяне на багажа, доста удобен и бърз е. Прави три междинни спирки в централната част на града, преди да пристигне на последната( която е и първа в посока летище). 

Спирките от посока летище са :

1. Terminal 1/2
2. Plaça Espanya 
3. Gran Via - Urgell
4. Plaça Universitat
5. Plaça Catalunya

 Спирките от посока център са:

1. Plaça Catalunya 
2. Sepulveda-Urgell
3. Plaça Espanya 
4. Terminal 1/2

Бърза справка с google maps лесно може да ви ориентира къде трябва да слезнете, за да сте най-близо до мястото, където сте отседнали. В нашия случай  Plaça Universitat се оказа на няколко минути пеш от хотела ни. 
При пътуването от центъра до летището искам само да ви ориентирам, че спирката и на двете линии се намира, откъм големия мол EL CORTE INGLÉS - директно пред входа откъм площада Catalunya.


Градски транспорт - Барселона


Ако сте решили да използвате градски транспорт, което ние правихме, за да може да се разходжаме, където пожелаем, то препоръчвам да обмислите варианта за карта. Т10 е картата, която може да закупите от всяка метростанция, предполагам дори и от летище и онлайн. Тя важи за район 1 (по-голямата част от онова, което бихте били заинтересовани да видите се намира в него), не е поименна и двама души могат да я използват едновременно. Осигурява 10 пътувания с градския транспорт, цената ѝ е €10.20 (цената на единичен билет е €2.20), важи за 75 минути и през това време може да смените транспорта, който ползвате от например автобус на метро и обратно и да изразходвате само 1 пътуване. Ако закупите за повече от една зона цените и времетраенето са различни. Може да проверите на място. Т10 не важи за превоз до летището. 
Ние купихме 2 карти, останаха ни по 3 пътувания на всяка, които не можахме да изразходваме. Горещо препоръчвам да купите 1 дори и да сте двама и при нужда да вземете друга. 
Аз лично не съжалявам за избора си да купим карти, обиколихме навсякъде града, разхождахме се, губихме се, намирахме нови спирки и улици и винаги имахме алтернатива как да се приберем до вкъщи. 

Ако изберете да използвате градския транспорт, който е между другото изключително удобен и бърз метод на придвижване, препоръчвам да си свалите безплатната апликация за телефон - TMB. Апликацията ви позволява да въведете адрес, на който се намирате/от който искате да пътувате и желаната дестинация. Има опция да бъде избраната най-близката до вас спирка като начална спирка, ако не сте сигурни къде точно сте. Показва ви всички алтернативи на транспорт от точка а до точка б, както и тяхното времетраене. След като изберете желаната алтернатива, може да се възползвате от вградената карта, която да ви опъти до съответната спирка, така че да не се лутате. При покупката на картата получихме и книжна карта на всички линии на метрото, но определено апликацията ми бе в пъти по-полезна, тъй като показва различните типове транспорт и съответните прикачвания. 
На няколко пъти автобус ни подмина въпреки, че чакахме на съответната спирка, на по-късен етап установихме, че голяма част от хората на не толкова оживените спирки протягат ръка, за да сигнализират на шофьора, че трябва да спре.  Както и при Aerobus, не забравяйте да натиснете копче stop, разположени на достъпни места до всички седалки, веднага щом желаната спирка, на която искате да слезнете бива изписана върху екраните, за да сигнализирате на шофьора, че искате да слезнете. 
Вратите на метрото пък не се отварят автоматично нито отвън, нито отвътре, не забравяйте да натиснете копчето, пристигайки на съответната спирка, за да можете да излезнете или да се качите.


Туристически автобус - Барселона


Бяхме и твърдо решени да се качим на туристическия автобус, който обикаля покрай забележителностите и позволява качване и слизане на всяка една от спирките от маршрута (които са почти 20 на брой по всяка линия). 
В Барселона има две фирми, които предлагат същата услуга. Ние на случаен принцип избрахме да се доверим на Barcelona City Tour. 
Те предлагат следните варианти на билети - билет за двете линии на автобуса - червена и зелена, за един или съответно два дни - през зимата работят от 9 до 7 вечерта и вървят през около 20 минути.  Цената на билета за 1 ден за възрастни е €30 и за 2 дни €40 евро, на човек. Ако купите билети онлайн, цената е с 10% по евтина и е съответно €27 и €36. 
След 2 дни ходене по над 15 км дневно, отчаяно имахме нужда да поседнем и да се разходим, седейки на седалка. Спирките са разположени съвсем близо до атракциони и интересни места за посещение, може да се слезне на всяка една спирка. Ние постъпихме изключително глупаво, че първо разгледахме целия град и после се светнахме, че някои места бихме искали да погледнем по-отблизо и вместо да слезнем веднага на спирката, да разгледаме и после да се качим отново, за да продължим напред. Изгубихме много време в седене и гледане на всичко, което вече веднъж бяхме гледали и не успяхме да се върнем навсякъде, където искахме. 
Определено един ден не ни стигна и съжалихме, че не купихме билет за два дни, което препоръчвам  на вас, ако като нас искате да сте навсякъде по всяко време. 
При качване на автобуса получавате карта на града, всички спирки, кракто описание на забележителностите, купони за намаление, друга полезна информация, както и слушалки. Слушалките ние сметнахме за абсолютен боклук и загуба на време, защото звук идваше само от едната, изключително заглушен, неясен и без да преувеличавам мога да кажа, че ме заболя главата да се тормозя, опитвайки се да чуя каквото и да е било. 
За втората линия се върнахме до хотела да си вземем нашите за телефон, които пасват на жака в автобуса и разликата е просто неописуема. Ако имате възможност си вземете собствени слушалки, ако ви е интересно да слушате информация за града и онова, което виждате и искате да чувате ясно и отчетливо какво ви се казва. 
Може да избирате между мисля 14 езика, българския не присъства, но има английски и руски, ако разбирате тях. 
Седеейки на втория отворен етаж в автобуса и то през януари, дори и при температури от 18 -
градуса, става доста ветровито и студено, препоръчвам яке с качулка, определено прави преживяването по-приятно.
Споменах, че има две линии, началната спирка и на двете е Plaça Catalunya. От горната страна на фонтана - посока DESIGUAL е паркиран голям автобус на фирмата, който е само информационен център, от там могат да бъдат закупени и билети. Самите автобуси тръгват точно от страната на фонтана успоредно на KFC, видимо е от всички страни и е трудно да се сбърка. Казват, че обиколката трае около 2 часа, ние бяхме там цял ден, нямам обяснение защо. 
Важно уточнение е, че автобусите и на двете линии изглеждат по един и същи начин, следете надписа по екраните, за да се качите на правилния. 
Подробна информация за спирките може да прочетете на уебсайта на фирмата - http://barcelona.city-tour.com/en

Същата фирма предлага и сборни билети, които ви позволяват да посетите 3 или сътоветно 5 забележителности от списъка им с партньори на малко по-преференциални цени, ако възнамерявате да влизате в паркове и катрдрали или сте фенове на архитектурата на Гауди, то задължително ви препоръчвам да погледнете дали пък няма да паснат и на вас. 
Винаги съм мислела, че входа на музеите и дворците в Стокхолм от около 13-15 евро е твърде висок, докато не отидох в Барселона, там е от по 30-40 евро почти навсякъде. 


Наемане на автомобил и велосипеди - Барселона

  • Купувайки самолетните билети имахме и опция да наемем кола, която струваше около 40 евро (за по-семплите модели) на ден, пристигайки на място установихме, че има и много изгодни оферти, но виждайки как местните шофират се отказахме набързо. Моя приятел е карал единствено и само в Швеция, където правилата се следват сравнително стриктно и в повечето случаи движението е много добре структурирано, така че опцията да шофираме и обиколим околностите не беше подходяща за нас. Ако вие обаче сте опитни шофьори в международна среда, имате супер бързи реакции и сте уверени в себе си, варианта с кола би бил супер. Хотела, в който отседнахме предлага паркинг срещу 20 евро на ден. 

  • Други варианти са колелетата, попитайте на рецепцията в хотела, за да ви упътят до най-близките места, от където може да си наемете. 


 Моите впечатления от Барселона - кратки факти


Ето и на прима виста какво друго ми направи впечатление :

- Хашиш и марихуана.. Вървейки по Ла Рамбла поне 10-15 пъти някой ни се завираше в лицето пеейки си хашиш, марихуана, джойнт... Евентуално ако вържем и решим да купим...Ужасно дразнещо, неприятно и нежелано. Избягвайте да ги погледнете, иначе просто няма отърване.
- Постоянно полицейско присъствие и то навсякъде. На няколко пъти видяхме полицаи с огромни автоматични оръжия, седейки в поза на готовност. 
- Пресичане на червено.. Възхищавам се на шофьорите колко бързо успяват да набият спирачки в предвид, че пешеходците пресичат, както им дойде. 
- Мотоциклети навсякъде, никога не бях попадала на такава гледка, определено предпочитан метод на придвижване. 
- Почти всички магазини в централната част - дрехи, обувки, аксесоари...- работят поне до 9 вечерта. 
- На всеки ъгъл има отворени малки магазинчета, който предлагат най-необходимото, което може да ви се прииска по ранните часове на сутринта. Работят 24/7.
- Има нощни автобуси, които могат да помогнат в придвижването ако сте любители на партита и дискотеки. 
- Постоянно някой от някъде те спира, продава, предлага, дърпа те към ресторанта, раздава флайъри.. Между другото част от флайърите предлагат безплатни напитки или промоции в различни заведения, струва си да им хвърлите по едно око.
- Винаги има нещо за правене, хора навсякъде. Нито за момент не се почувствах несигурна, притеснена или не в безопасност. 
- Безброй много ресторантчета и заведения, които предлагат алкохолни напитки, голяма част работят до ранна сутрин. 
- Невероятно красива архитектура, чистота и подреденост, дори в огромния хаос от туристи, автомобили и заведения. 
- Весели хора, шумни компании и смях.
- Вкусна храна, прясна риба, паеля, тапас и сангрия са MUST.
- Чиста плажна ивица, невероятни гледки, палми и безброй места за разходки. 
- Уникална атмсофера, жив и динамичен град.
- Ако сте фенове на шопинга - Zara, Bershka и прочие предлагат дрехи на абсолютно минимални цени, така че не идвайте с препълнен куфар. 

Ако подобно на нас обичате различен вид туризъм - от почивка и разходки, през забележителности и вкусна храна, до излети и пикници, то определено Барселона има какво да ви предложи. За 5 дни не успяхме да видим всичко, но се влюбихме в атмсоферата и нормалността на хората, която тук все повече ни убягва и няма да излъжа ако кажа, че не се замислихме сериозно да се преместим някъде по на топло. 
Барселона се оказа нашето място, някак си се почувствахме вкъщи. Изпитвахме нуждата да се слеем с местните, да обиколим всяко кътче, да опитаме от по-традиционната храна, както и от техните вариации на пица и хамбургери. Бяхме и туристи с туристите и обикаляхме с карта в ръка, търсейки поредната забележителност, която да заснемем и да споделим с близки и приятели. Обикаляхме и магазините и се разхождахме по плажа, валя ни дъжд и ни пече слънце. Докато другите при 20 градусови температури бяха с якета и някои от тях с шапки, ние обикаляхме безцелно облечени само с тениски. Радвахме се на слънчицето, губихме се из малките улички, намирахме се и се возихме на метро и автобус. Радвахме се на безбройните кучета, които следваха собствениците си, вървейки послушно до тях без каишка. 

Задължително ще се върнем, може и по-скоро от очакването и за по-дълго от очакването, но ще се върнем. Имаме още много за доизживяване.

Post a Comment